În fiecare an, frunzele orhideelor sunt împrospătate. De obicei, se ofilesc una sau două frunze de la baza plantei și începe să crească, foarte lent, una tânără în vârf. Schimbarea frunzelor are loc de obicei după ce se ofilesc florile, la început de primăvară sau vara.

La o plantă sănătoasă, odată cu frunzele noi cresc și rădăcini aeriene tinere, astfel că nu trebuie să te îngrijoreze dacă o frunză de la bază s-a îngălbenit. O poți tăia cu o foarfecă bine ascuțită, la câțiva milimetri față de tulpină.

Dacă celelalte frunze sunt sănătoase, bine hrănite și hidratate, este un semn că planta este bine îngrijită și că primește suficientă apă și lumină. Dar dacă și celelalte frunze încep să se îngălbenească, atunci planta îți transmite că este bolnavă.

De ce se îngălbenesc frunzele orhideelor

În cazul în care frunzele plantei tale încep să se îngălbenească mai multe odată, trebuie să iei măsuri. Situația cea mai gravă este cea în care se îngălbenesc frunzele din vârf, pentru că există riscul ca rădăcinile să fie deja putrezite. Dar mai întâi trebuie să înțelegi cauzele din cauza cărora orhideea ta își pierde frunzele.

  1. Ai udat planta prea des. Deși sunt plante tropicale, orhideele nu suportă să stea prea multe zile cu rădăcinile în apă. Trebuie să aibă un ghiveci cu găuri largi pentru scurgerea apei, iar apa să nu băltească în farfurie.
  2. Ai udat planta prea rar. Dacă ai un program încărcat și ai uitat de orhidee, frunzele ei încep să arate dezhidratate și încep să se îngălbenească. Orhideea nu trebuie udată prea des, dar la 3 – 4 zile are nevoie de umiditate, atât la bază cât și pe frunze.
  3. Orhideea a fost ținută în plin soare. Planta are nevoie de lumină, dar filtrată. În mediul ei natural, ea crește pe tulpina copacilor, adăpostită de frunzișul des al lianelor. Nu trebuie să stea direct în soare, ci într-un spațiu luminos, dar ferită de razele directe.

Cum o poți salva când se îmbolnăvește

Frunzele orhideelor care deja s-au îngălbenit trebuie tăiate, dacă se află la baza plantei. Mută ghiveciul la lumină, dar departe de soare.

Udă planta mai des, o dată la 2 zile, dacă nu a avut parte de atenția ta în ultima vreme. Și pune ghiveciul pe un grătar să se scurgă bine apa. Nu adăuga fertilizatori în apă până când nu vezi că planta și-a revenit, iar frunzele și-au căpătat culoarea verde sănătoasă.

sursa foto: Shutterstock