Dacă vrei faci ordine în sertarele cu tacâmuri și ai prea multe cuțite, unele mai bune, altele cam de prisos, iată mai jos un ghid necesar de cuțite folositoare. Află ce rol are fiecare și cum îți ușurează munca!

Cuțitul bucătarului, cel mai apreciat!

Are lama lungă și lată de aproape două degete, dar este ascuțit la vârf. Este un cuțit lung și bine echilibrat, cu lama mai lungă decât mânerul, pentru a fi folosit pentru diverse alimente și ingrediente, de la carne, la legume de mari dimensiuni precum varza sau conopida.

Este un cuțit universal, cel mai util dintre cuțitele din bucătărie și cel mai folosit. Deoarece este utilizat intens, ar fi bine să cumperi un cuțit de calitate, de preferat turnat dintr-o singură bucată de oțel, să reziste cât mai mulți ani.

Cuțitul pentru legume

Este un cuțit cu lama scurtă, îngustă, bine ascuțită și ușor, să poată fi manevrat pentru a tăia legume de mici dimensiuni, pentru a îndepărta cotoarele și semințele. Nu trebuie confundat cu acel cuțit special pentru decojire, care are lama mai subțire și adesea ușor curbată.

Cuțitul pentru decojit

Este un cuțit special, folosit la început doar de bucătarii profesioniști, dar care a devenit tot mai căutat și de gospodine. Cu lama lui ușor curbată, pot fi decojite ușor legumele sau fructele rotunde, iar cu vârful subțire se curăță ușor semințele sau se îndepărtează zonele pătate și înnegrite.

Cuțitul pentru pâine, întotdeauna în clasamentul de cuțite folositoare

Poate că te-ai obișnuit să tai pâinea, cozonacul sau checul acel cuțit universal numit și cuțitul bucătarului. Dar îți va fi mai ușor dacă folosești un cuțit special pentru pâine, care este zimțat, special conceput să taie ușor chiar și cele mai crocante cruste. Este un cuțit cu lama foarte lungă, dar îngustă și bine ascuțită. Indiferent cât este de pufoasă sau moale pâinea, poți tăia ușor felii egale cu acest cuțit.

Satârul, de ajutor la treburi grele

Este un cuțit masiv, greu, de obicei turnat dintr-o bucată, cu o lamă groasă și lată, dar foarte bine ascuțită. Cu el poți tăia articulațiile, cartilajele și oasele de pasăre sau de pește. Pentru oasele mari de porc și de vită vei avea nevoie de o mică toporișcă.

Alte cuțite folositoare zi de zi 

Cuțitul pentru roșii este un cuțit mic, cu o lamă îngustă, puțin mai lungă decât mânerul, dar zimțat, să poată tăia coaja lucioasă a roșiilor fără probleme.

Satârul pentru verdeață are lama foarte subțire și ușoară, pentru a tăia chiar și cele mai moi frunze de pătrunjel sau mărar. Lama lui este foarte lată, pentru a lua verdețurile de pe tocător și a le pune în vasul în care fierbe mâncarea.

Cuțitul pentru cașcaval și pentru brânza moale, care are lama decupată și ondulată, pentru a împiedica feliile de brânză să se lipească de cuțit.