Cea mai cunoscută și folosită drojdie este cea comprimată, sub formă de cubulețe, care poate fi folosită aproape pentru orice aluat sau preparat care necesită drojdie. Dar termenul ei de valabilitate este destul de scurt, astfel că nu trebuie să cumperi o cantitate prea mare. Iată cum trebuie să alegi drojdia comprimată.

Sfaturi legate de drojdia crudă sau comprimată

Urmărește cu atenție termenul de valabilitate înscris pe pachet. Drojdia comprimată este bună și fermentează într-un termen de cel mult două săptămâni. Dacă s-a învechit, nu mai produce fermentația de care ai nevoie.

Drojdia comprimată se păstrează la rece, în frigider, bine împachetată în ambalajul original, altfel se usucă și își pierde proprietățile.

Pentru a verifica dacă mai este bună, drojdia se dizolvă în apă caldă și zahăr, iar dacă nu face spumă în cel mult 5 – 7 minute, înseamnă că s-a uscat.

De ce să alegi drojdia uscată și ce avantaje are!

Există două tipuri de drojdie uscată, recomandată pentru anumite aluaturi pentru fursecuri și tarte, care trebuie să fie fragede și crocante, și mai există drojdia instant, care are o putere de fermentație mai mare. Iată care este diferența dintre ele.

Drojdia uscată poate fi și ea comercializată sub formă de cubulețe, de mărimi foarte mici, și necesită lichide pentru a începe procesul de fermentație. La această drojdie nu se folosește niciodată apă sau lapte fiert, ci doar călduțe, altfel își pierde proprietățile. Avantajul ei este că are o perioadă de valabilitate mai mare și este recomandată mai ales pentru preparatele de patiserie și biscuiți.

Drojdia instant se vinde la pliculețe, sub formă de granule, are cea mai mare perioadă de valabilitate și nu necesită lichide pentru a intra în fermentație. Este drojdia folosită în mașina de pâine, care se adaugă în aluat sau peste făină, înainte de a o încorpora în aluat.

Este o drojdie de 30 – 40 de ori mai puternică decât drojdia comprimată și se folosește în cantitate mai mică. Pa pachete, este indicată cantitatea de aluat necesară.

Drojdia uscată se păstrează într-un spațiu întunecat și răcoros, dar nu este necesar să fie păstrată la frigider.

sursa foto: 123rf.com