Ustensilele și tacâmurile, frigiderul sau vasele din inox sunt elegante și durabile în timp. Dar sunt și pretențioase pentru că, pe suprafața lor, se vede orice urmă de mâncare și orice pată. Ține cont de faptul că vesela din inox nu se poate curăța cu orice, deoarece soluțiile acide distrug luciul specific inoxului. Trebuie să te ferești și de bureții sau detergenții abrazivi, care deteriorează suprafața strălucitoare a tacâmurilor sau oalelor din inox.

Ferește-te de bureții abrazivi

Chiar dacă ai ars mâncarea într-o tigaie de inox sau ai murdărit frigiderul din inox cu pete de grăsime, nu trebuie să le freci cu substanțe corozive. Arsura și petele trebuie înmuiate cu apă călduță și detergent lichid de vase și apoi poți folosi un burete moale pentru a le curăța.

Același sfat este util și pentru plitele de inox sau pentru cuptoarele cu microunde făcute din același material. Dacă petele nu se curăță complet, șterge oala sau tigaia cu un șervețel de hârtie, să fie uscată, presară pe pete bicarbonat și înmoaie-l cu o burete ud, ca să obții o pastă moale. Lasă bicarbonatul să acționeze câteva ore, apoi freacă din nou cu un burete moale până cureți complet zona.

Cum se întreține vesela din inox

Șterge întotdeauna de apă vasele din inox, după ce le speli, la fel și plita, cuptorul sau frigiderul din inox. Mineralele și sarea din apă lase urme albe inestetice pe vesela din inox. O dată la câteva săptămâni, este bine să lași vasele din inox la înmuiat în apă cu oțet pentru câteva ore. Oțetul dizolvă calcarul și sarea care se depune din apă și te ajută să cureți mult mai bine vasele.

Vasele sau obiectele din inox cu multe pete de grăsime sau de apă mai pot fi lustruite și cu suc de roșii. Acidul din roșii curăță foarte bine suprafețele lucioase, fără să le deterioreze. Folosește o lavetă moale, înmuiată în suc de roșii și freacă bine zonele pătate, apoi spală cu apă caldă și detergent.

Pasta de dinți, excelentă pentru inox

Dacă ai un ibric de inox înnegrit de la cafea sau ceai, e suficient să îl înmoi în apă fierbinte și apoi să îl cureți temeinic cu pastă de dinți, folosind un burete de vase obișnuit. Alături de pasta din bicarbonat, pasta de dinți curăță inoxul fără să îl deterioreze și poate fi folosită pentru orice tip de tacâmuri sau oale din inox.