Dulceața și gemul sunt metodele tradiționale prin care se conservă fructele pentru iarnă. De asemenea, compotul este și el foarte popular, dar necesită zahăr care se transformă în kilograme nedorite și poate aduce multe probleme de sănătate.

Zahărul este ingredientul care dă un gust mai bun, care păstrează culoarea fructelor mai frumoasă și care ajută la formarea siropului dulce. El este important pentru consistența gemurilor sau pentru culoarea compoturilor, dar nu și pentru sănătatea noastră. Află cum poți păstra și cum se conservă fructele pentru iarnă prin fierbere, fără să mai folosești zahărul.

Cum se conservă fructele dulci fără zahăr

Diverse fructe foarte dulci pot fi conservate doar cu apă, iar borcanele fierte la bain-marie. Prin fierbere sunt distruse bacteriile și mucegaiurile care pot ataca fructele. Nu ai nevoie de zahăr pentru a le menține bune și sănătoase în conserve peste iarnă.

Oricât ar părea de ciudat, poți încerca să faci simple conserve doar cu apă din fructe. Trebuie doar să ții cont să alegi fructe foarte dulci și bine coapte. Așadar, iată o listă cu fructe de vară și de toamnă care se pot pune la borcan doar cu apă, fără îndulcitori:

  • prune brumării sau prune grase bine coapte
  • gutui dulci și aromate
  • mere foarte dulci
  • pere dulci și bine coapte
  • boabe de struguri de masă bine coapte și parfumate
  • cireșe pietroase sau cireșe negre bine coapte
  • piersici cu pulpa fermă și gust dulce

De asemenea, trebuie să ții cont că se conservă fructele cu o textură mai tare și un conținut mai ridicat de fructoză. Nu poți pune la borcan doar cu apă caise, căpșuni, mure, zmeură, piersici sau alte fructe cu coaja moale. Acestea din urmă se conservă de obicei în gemuri, dulcețuri și marmelade.

Celelalte fructe, cu coaja mai tare și pulpa fermă pot fi conservate doar cu apă. Nu este nevoie să le scoți sâmburii. Dar este nevoie să le tratezi cu o soluție de acid ascorbic (vitamina C solubilă în apă) pentru a-și păstra culoarea naturală. Soluția trebuie făcută dintr-o linguriță de acid ascorbic la 500 ml de apă.

Cum se prepară conservele la borcan cu fructe

După ce speli fructele, pe cele mai mari este bine să le tai în bucăți potrivite, iar pe cele mici le poți lăsa întregi. Apoi se scufundă câteva minute în soluția cu acid ascorbic, se pun în borcane să le umple complet și se adaugă apă. Capacele se strâng bine și borcanele se pun la fiert la bain-marie timp de 30 de minute, după ce apa din borcane a dat în clocot.

Fructele astfel conservate pot fi folosite la salate de fructe sau la diverse plăcinte și prăjituri de casă, la un smoothie sau la cerealele cu lapte de dimineața. Trebuie doar lăsate la scurs într-o sită, după ce le scoți din borcane, și consumate chiar în ziua respectivă.

Conservate fără zahăr, fructele vor fi mai sănătoase și poți găti cu ele dulciuri simple și dietetice, care nu îți afectează sănătatea și nivelul de zahăr din sânge.