Iată câteva sfaturi și trucuri care te ajută să gătești cel mai bun pandișpan cu fructe, bine crescut, pufos și gustos. Unele gospodine mizează pe albușurile bătute spumă, altele mizează pe un iaurt de calitate. Noi îți oferim câteva trucuri care funcționează garantat.

Cea mai simplă prăjitură cu fructe, după cum o numesc cofetarii șefi, are câteva mici secrete pe care nu toate gospodinele le stăpânesc. Ea poate fi făcut cu diverse fructe de sezon, iar vara este cu atât mai delicioasă dacă folosești zmeură, cireșe sau fructe de pădure.

Pandișpanul clasic, un aluat delicios

În mod tradițional, rețeta de pandișpan cuprinde doar 3 ingrediente: ouă, zahăr și făină. Acesta a fost inventat de un bucătar italian, prin secolul XVII, pe nume Giovani Battista Cabona, numit și Giobatta, de loc din Genova.

Bucătarul italian a devenit un apropiat al ambasadorului italian din Spania și a prezentat la curtea regală a Spaniei rețeta lui de pandișpan pufos pe care l-a botezat în onoarea gazdelor Pan-di-Spagna, adică pâine de Spania.

Rețeta de bază, 6 – 6 – 6

Așa cum știau și bunicile noastre, există o formulă matematică pentru cel mai bun pandișpan cu fructe. Nu este niciun secret! Trebuie să folosești 6 ouă, 6 linguri de zahăr și 6 linguri de făină. Dar în această formulă există un mic truc, care te ajută să faci pandișpanul perfect. Pentru că cele 6 ouă cântăresc exact cât cele 6 linguri de zahăr împreună cu cele 6 linguri de făină.

Albușurile bătute spumă tare

Pentru un pandișpan reușit, trebuie să folosești ouă mari, de aceeași dimensiune, ținute la rece. Secretul este ca ouăle să fie proaspete de 2 zile, pentru a se bate albușul tare cu zahărul, până devine o spumă tare și fermă.

Se încearcă albușul între degete să nu rămână zahăr care nu s-a topit, deoarece acesta va face aluatul să crească mai puțin pufos.

Zahăr pudră sau zahăr toss?

Unele gospodine preferă zahărul pudră deoarece se tem că zahărul toss nu se topește integral în albușuri. Cu toate acestea, zahărul toss este cel care face bezeaua fermă și face ca spuma de albușuri să își păstreze fermitatea.

Albușul se adaugă peste gălbenușuri

Și aici este un mic truc care ține de chimia ingredientelor. Multe gospodine adaugă gălbenușurile peste spuma de albuș, dar este recomandat să faci tocmai invers.

Gălbenușurile se freacă cu un strop de sare să devină o cremă și se adaugă albușurile bătute în această cremă.

Se amestecă cu o lingură de lemn curată, în niciun caz cu mixerul, care va scoate aerul din aluat.

Făina se adaugă în ploaie

Făina se cerne neapărat și se folosește o făină de calitate, dar fără afânători așa cum este făina de cozonac. Se adaugă făina în ploaie, treptat și se amestecă aluatul de pandișpan cu lingura de lemn ușor, să se încorporeze bine făina. La final, trebuie să obții un aluat pufos și lucios ca o cremă.

Fructele se scurg bine de zeamă

Indiferent ce fructe folosești la acest pandișpan, ele nu trebuie să fie zemoase. Căpșunele, cireșele sau vișinele se spală, se curăță de sâmburi și se lasă la scurs.

Se presară cu o pudră de făină și se adaugă în aluatul de pandișpan una lângă alta.

Timpul de coacere

Acest pandișpan cu fructe se coace la foc mediu, la 160 de grade, timp de 25 – 30 de minute. Nu se deschide deloc ușa cuptorului. Când aluatul devine ușor auriu pe margini, atunci știi că este gata!