Cea mai bună colivă se face din arpacaș de bună calitate, cu bobul rotund și aproape alb, bine decorticat. De asemenea, este important să folosești nucă dulce sau nucă nouă, cum se spune în popor, și câteva arome bine potrivite, cum ar fi scorțișoara sau coaja de lămâie.

Ingredientele necesare la 1 kg de arpacaș

Când pregătești colivă pentru pomenire și trebuie să faci cel puțin două platouri, este bine să folosești 1 kilogram de arpacaș.

Iată și celelalte ingrediente:

  • 3 litri de apă (100 gr de arpacaș necesită 300 ml de apă)
  • 700 gr miez de nucă tocat mărunt
  • 600 gr de zahăr tos sau 500 gr de miere
  • 1 linguriță rasă de sare
  • Coaja rasă de la 2 lămâi
  • 3 plicuri zahăr vinilinat
  • 3 fiole esență de rom
  • Scorțișoară
  • 300 gr biscuiți populari tocați la mașina de nucă

Cum să faci cea mai bună colivă. Trucuri de ținut de minte!

La Moșii de iarnă se împarte coliva

Arpacașul se alege cu grijă de impurități și se spală în câteva rânduri de apă călduță. Tradiția spune că este bine să speli arpacașul în nouă ape, dar fiecare face cum crede. Este important să fie spălat în apă călduță, nu rece.

Se pune la fiert arpacașul tot cu apă caldă în proporție de 1 kg de boabe la 3 litri de apă. Se fierbe la foc potrivit, pe flacără mică, de preferat într-un vas non aderent, de care nu se lipește arpacașul. Se fierbe până când bobul de grâu înflorește și capătă o consistență moale. Când îl guști, trebuie să fie dulceag și ușor cremos.

Se adaugă zahărul, în funcție de preferințe, și se continuă fierberea la foc foarte mic, timp de câteva minute, până se topește bine zahărul și coliva capătă o consistență de smântână densă.

Se oprește focul și se pune peste colivă un strat gros de nucă tocată, pentru a nu forma o crustă uscată deasupra. Apoi se acoperă cu un șervet de bumbac nou, bine umezit și stors de apă, care absoarbe aburii și menține coliva moale.

Se acoperă vasul cu prosoape mai groase sau cu o păturică timp de 3 – 4 ore. În acest timp, coliva se răcește treptat, iar arpacașul se îmbibă cu siropul de zahăr.

Apoi se descoperă vasul și se lasă coliva să se răcească foarte bine. Acum se amestecă ușor toată compoziția, se amestecă arpacașul cu nuca, se adaugă romul, coaja de lămâie și zahărul vanilinat. Așa vei obține cea mai bună colivă, apreciată de cunoscători.

La final se pune coliva pe două sau trei platouri, se nivelează frumos, se presară cu scorțișoară și cacao opțional. Apoi se pune un strat de biscuiți tocat foarte fin, apoi încă un strat de nucă pisată foarte fin și la urmă un strat de zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilinat.

La final, se decorează după preferințe cu bombonele de ciocolată, cu pudră de cacao, cu biscuiți sau mici drajeuri colorate. În mod tradițional, coliva se decora cu miez de nucă aranjat în formă de cruce, dacă era dusă la biserică să fie sființită, dar în zilele noastre se folosesc tot felul de decoruri dulci și aromate.