Ți s-a întâmplat și ție, cu siguranță, să cureți o rodie și să te pătezi cu sucul ei rubiniu. Sare pe haine, sare pe pereți sau pe covor, dacă te grăbești și nu cureți sâmburii cu atenție. Iar petele de rodie lasă urme de care nu mai scapi ușor. Există însă și soluții care funcționează.

Cum cureți petele de rodii de pe haine

Sucul roșu de rodie este atât de bogat în pigmenți puternici, la fel ca și vinul roșu, încât este aproape imposibil de curățat. Trebuie să ai mare grijă când cureți o rodie, să îți protejezi hainele cu un șorț de bucătărie sau să cureți rodia într-un castron mare plin cu apă.

Șansele să cureți petele de rodie de pe haine sunt destul de mici și numai clorul te poate ajuta. Iată cum să le cureți, în funcție de materialul din care sunt făcute.

Hainele din materiale sintetice

Indiferent de culoarea lor, hainele din materiale sintetice pătate cu rodie trebuie imediat înmuiate în apă călduță cu un detergent pe bază de enzime împotriva petelor. Spală de mână zona pătată, apoi pune hainele la mașina de spălat cu același detergent. Există șanse ca petele să se decoloreze și să nu mai fie chiar atât de vizibile după ce se usucă hainele.

Hainele din bumbac

Dacă sunt haine albe, aplică imediat clor pe pată și așteaptă o oră să acționeze, apoi spală haina cu un detergent de calitate la mașină.

Dacă sunt haine colorate, spală haina la mașină cu un detergent special pentru pete la temperatură ridicată, de 60 de grade Celsius.

Hainele din lână, mătase sau in

Dacă sunt albe, poți tampona ușor cu o soluție concentrată de clor petele, apoi trebuie să speli hainele la mașină, la programul pentru rufe delicate.

Dacă hainele sunt colorate și, evident, nu poți folosi clor, nu prea mai sunt șanse să scapi de petele de rodie. Hainele respective sunt compromise, dacă nu poți acoperi petele cu aplicații de mercerie.

Cum cureți petele de rodie de pe pereți

Pereții se repară mai ușor decât hainele, dacă i-ai pătat cu rodie. Fiecare pată roșie se răzuiește superficial cu o lamă, și se tamponează cu clor, dacă ai vopsea lavabilă albă.

Dacă pereții au diverse nuanțe, vei fi nevoită să răzuiești petele și să zugrăvești peretele cu nuanța respectivă.

Cum cureți petele de rodie de pe covoare

Covoarele deschise la culoare (albe, crem, bej) pot fi salvate, dacă tamponezi ușor petele cu bețișoare de urechi înmuiate în clor de rufe.

Dacă ai covoare închise la culoare, încearcă să tai fibrele pătate cu suc de rodie (în cazul unui covor pufos nici nu se vede dacă tai câteva fire pătate) sau să duci covorul la o curățătorie chimică. În cazul unor pete de dimensiuni mai mari, nu prea mai există soluții, decât curățarea chimică, dar și covorul tău se va decolora parțial.