Cultivă morcovi în jardinere la început de vară și vei avea legume proaspete și dulci în lunile august și septembrie. Morcovii pot fi plantați și în diverse containere, nu doar în grădină. Ei pot fi cultivați în jardiniere adânci de plastic sau de lemn, în ghivece de plastic sau de lut, largi și adânci de cel 25 – 30 cm, sau în găleți și borcane mari din plastic, cu fundul perforat pentru a permite scurgerea apei.

Orice container adânc de cel puțin 30 cm este potrivit pentru morcovi! Poți folosi inclusiv sticlele mari de 5 litri în care ai avut apă minerală. Trebuie doar să le găurești la bază, dar și pe laterale, pentru a permite o mai bună drenare a apei și aerisirea solului.

Cum pregătești pământul potrivit

Morcovii au nevoie de un sol bine drenat, afânat, amestecat cu puțin nisip și cu un compost bine mărunțit. Atât în grădină, cât și în jardiniere sau găleți, este nevoie de un pământ hrănitor, de bună calitate, amestecat cu puțin nisip.

Dacă vrei să cultivi morcovi în jardiniere sau ghivece adânci, la baza lor trebuie să pui un strat de un deget de perlit sau de pietriș foarte fin.

Apoi se umple containerul respectiv cu un amestec de pământ de calitate, compost și nisip curat. Se mai adaugă câteva linguri de fertilizator pentru legume pe bază de făină din oase. Acesta este bogat în fosfor și ajută la dezvoltarea sănătoasă a legumelor.

Evită solurile bogate în azot, deoarece acesta favorizează dezvolarea frunzelor în detrimentul rădăcinilor.

Cum se plantează semințele de morcovi

Aceste semințe sunt foarte mici, dar trebuie să ții cont că rădăcinile morcovilor cresc în volum și au nevoie de spațiu. Se fac mici găurele adânci de un centimetru, în care se pun câte 2 – 3 semințe de morcovi, la distanță de 3 – 5 cm fiecare.  

Semințele pot fi cultivate începând din luna martie, dar cea mai potrivită perioadă este luna mai, deoarece au nevoie de multă căldură și de soare pentru a germina rapid. Dacă vrei să cultivi morcovi în jardiniere în luna mai, vei recolta rădăcinile dulci la final de august sau septembrie.

Semințele se acoperă cu un strat subțire de pământ, se udă bine cu un recipient cu pulverizator și se așază la soare. Jardiniera în care cultivi morcovii trebuie să stea tot timpul la căldură și la soare. Locurile umbrite nu sunt deloc prielnice pentru aceste rădăcinoase.

Sfaturi de îngrijire

  1. Dacă răsar prea multe plăntuțe de morcovi la un loc, așteaptă să crească de 2 cm și taie-le cu o foarfecă subțire pe cele mai fragile. Lasă doar răsadurile viguroase să se dezvolte.
  2. Răsadurile de morcovi au nevoie de lumină cel puțin 6 – 7 ore pe zi și de soare.
  3. Micile plante trebuie udate în mod constant. Morcovii cresc bine în soluri ușor umede, dar nu excesiv. Așadar, trebuie udate câte puțin la fiecare două zile.
  4. Pe măsură ce cresc, este posibil ca rădăcinile să iasă ușor afară din pământ. Dacă observi acest lucru, acoperă rădăcinile cu un compost bine mărunțit. Dacă stau afară, rădăcinile de morcovi încep să devină verzui, dezvoltă clorofilă și se fac amare. Ele trebuie să rămână portocalii și dulci.

Morcovii se recoltează vara

Dacă îți plac morcovii dulci, atunci îi poți consuma la 2 – 3 luni de la plantare. Atunci sunt fragezi, crocanți și foarte aromați. Scoate cu grijă fiecare rădăcină, să nu le afectezi pe cele din jur.

Marele avantaj pe care îl ai cultivând morcovi în jardiniere este faptul că ai mereu morcovi tineri și fragezi la îndemână, pe balcon, pentru o gustare rapidă sau pentru salate.

În plus, dacă sunt cultivați în jardiniere sau containere adânci, se dezvoltă mai repede și nu mai ai probleme din cauza dăunătorilor care atacă adesea culturile de morcovi din grădină.

Morcovi în jardiniere. Cele mai potrivite soiuri

Alege soiuri mai mici pentru a le cultiva în containere, în jardiniere sau ghivece. Iată câteva dintre cele mai potrivite:

Atlas – recoltare la 70 de zile, rădăcină rotundă, fragedă; nu este nevoie să răzuiești coaja, doar să speli bine rădăcinile și să le consumi crude;

Yaya – recoltare la 56 de zile; rădăcinile ajung la aproape 15 cm lungime și pot fi recoltate la două luni de la semănarea semințelor;

Bolero – recoltare la 75 de zile, rădăcini care ating aproape 20 – 23 cm; gust foarte dulce și textură crocantă;

Adelaide – recoltare la 50 de zile, dacă îți plac baby carrots, adică rădăcini foarte mici și dulci;

Tumbelina – recoltare la 65 de zile; rădăcini rotunde și gust puternic;

Royal Chanteney – recoltare la 70 de zile, rădăcini bine dezvoltate și suculente.