Ți s-a întâmplat să plantezi bulbii de toamnă și să răsară prea puține flori în primăvara următoare? Nu da vina pe bulbi! De multe ori de vină poate fi calitatea solului, modul în care sunt plantați bulbii sau umiditatea. Ba chiar și micile rozătoare sau cârtițele pot roade bulbii suculenți de ghiocei sau de lalele, iar tu aștepți degeaba să înflorească în lunile martie sau aprilie.

De aceea, ți-am pregătit o listă cu cele mai bune sfaturi să plantezi bulbii de toamnă, să pregătești pământul și să ajuți fiecare bulb să devină o plantă sănătoasă, cu flori deosebite.

Ce bulbi de flori se pot planta toamna

Lunile octombrie – noiembrie sunt proprice să plantezi bulbii de toamnă. În zonele montane ale țării este recomandată luna septembrie, deoarece înghetul vine mai devreme. Asteaptă primele ploi de toamnă să înmoaie bine pământul sau udă tu bine pământul în locurile unde vrei să plantezi bulbii, apoi așteaptă o zi însorită să lucrezi cu spor in gradină.

Iată și florile pe care le poți cultiva toamna, să te bucuri de ele în primăvara următoare, așa cum le poți observa în tabelul de mai sus.

  • Ghiocei
  • Lușcuțe
  • Zambile
  • Narcise
  • Crocuși
  • Viorele
  • Ghiocei rusești sau puschkinia
  • Lalele
  • Crini
  • Allium sau usturoi decorativ
  • Fritillaria sau laleaua turcească
  • Chinodoxa sau gloria zăpezii
  • muscarii sau zambila struguraș

Top 10 sfaturi utile să plantezi bulbii corect

  1. Pregătește solul

Alege cele mai bune locuri din grădină pentru bulbii de zambile, ghiocei, narcise, crocuși sau lalele. Toate florile cu bulbi care se plantează toamna sunt perene, ca atare locul ales pentru ele trebuie să fie protejat de-a lungul anului, să nu le sapi din greșeală și să le tai dacă vrei să plantezi flori de vară în aceleași straturi.

  1. Adaugă îngrășământ natural

De fiecare dată când pregătești straturile pentru bulbii de toamnă trebuie să adaugi îngrășământ natural, compost făcut în grădină, gunoi de grajd sau îngrășământ pe bază de gunoi de la păsări. Sapă bine pământul cu îngrășământ, mărunțește-l și îndepărtează toate pietrele sau bolovanii pe care îi găsești.  

  1. Adaugă pământ fertil pentru înrădăcinare

Folosește pământ special pentru înrădăcinare și pentru stimularea încolțirii. Este un pământ special conceput pentru bulbi și răsaduri pe care îl găsești și toamna și primăvara în magazinele de specialitate. Profită de acest tip de pământ pentru că este bogat în minerale și conține stimulenți care ajută bulbii să formeze rădăcini puternice și sănătoase.

  1. Alege numai bulbi de flori sănătoși și curați

Evită să plantezi bulbi pătați, tăiați din greșeală cu sapa, atacați de rozătoare sau mucegăiți. Bulbii aceștia bolnavi nu se vor reface singuri peste iarnă și nu vor produce plante viguroase. Din contră, riscă să îi îmbolnăvească și pe cei sănătoși din jur. În plus, doar bulbii sănătoși pot rezista la frigul iernii pentru a încolți primăvara viitoare.

  1. Plantează bulbii cu partea plată în jos

Ține cont de instrucțiunile de pe pachetul bulbilor și respectă adâncimea recomandată pentru plantare. În general, bulbii de lalele, zambile, crini și narcise se plantează la o adâncime de 5 – 7 cm, iar bulbii mai mici de ghiocei, crocuși sau chinodoxa pot fi plantați la 3 cm adâncime.

Bulbii de toamnă se plantează cu partea plată în jos și cu vârful țuguiat către lumină. Dacă bulbii au o formă mai ciudată și nu ești sigură cum trebuie puși în pământ, plantează-i într-o parte. Mugurele va găsi singur drumul către lumină când vine căldura.

  1. Acoperă bulbii cu pământ bine mărunțit

După plantare, bulbii trebuie acoperiți cu un strat de pământ bine mărunțit, eventual dat printr-o sită. Cu cât este mai bine afânat pământul, cu atât mugurii bulbilor vor răsări mai ușor. Peste pământ se poate adăuga un strat generos de frunze de la pomii fructiferi sau de la copacii din curte, mulch sau paie. Este important să îi ferești de îngheț, dacă sunt ierni grele în zona în care locuiești. La primăvară, vei aduna ușor cu grebla frunzele și vei descoperi primii bulbi încolțiți.

  1. Udă bine straturile cu bulbi

Chiar dacă este toamnă și vor urma ploi și zăpezi, imediat după plantare, bulbii de toamnă trebuie udați din belșug cu apă. Astfel, pământul se tasează ușor în jurul lor și bulbii absorb umezeala de care au nevoie pentru a forma rădăcini.

Bulbii se udă în octombrie, mai ales dacă locuiești într-o zonă secetoasă. Apoi se ia o pauză în lunile de iarnă, și se udă din nou la final de februarie și în luna martie pentru a ajuta să se dezvolte rădăcinile și plantele. Udarea este necesară mai ales dacă nu este zăpadă și dacă nu plouă suficient, așa cum se întâmplă în unele regiuni din sudul țării.

  1. Protejează bulbii cu plasă de sârmă

Dacă ai pisici sau câini care se joacă în grădină și sapă în pământul afânat, există riscul să îți distrugă straturile cu bulbi. O soluție poate fi acoperirea lor cu o plasă de sârmă rezistentă, care se folosește pentru cotețele de păsări. Astfel, ei nu vor mai putea săpa găuri în straturile cu bulbii de flori.

  1. Cum previi îmbătrânirea bulbilor
ghid rapid pentru plantarea bulbilor toamna

Bulbii de lalele și zambile degenerează de la un an la altul, dacă sunt lăsați în pământ. Este bine să îi scoți în lunile iulie – august, să îi cureți bine și să îi lași să se usuce într-o cămară răcoroasă, în pungi de hârtie cerată. În lunile octombrie sau noiembrie îi replantezi și vei avea mereu flori mari ca în serele din Olanda. 

  1. Bulbi de toamnă pentru pajiște

Da, se poate! Poți avea o pajiște în grădină cu bulbi de toamnă. Cele mai potrivite flori pentru pajiște sunt ghioceii, viorelele, crocușii timpurii și chinodoxa (gloria zăpezii).

Bulbii acestor flori pot fi plantați din loc în loc prin gazon sau prin pajiștea din curte cu trifoi și gazon. Ei vor răsări și vor înflori foarte devreme primăvara, înainte ca trifoiul sau iarba să crească atât de mari încât să fie necesară prima cosire.

Florile lor se ofilesc în cel mult 2 – 3 săptămâni și poți cosi gazonul, dacă este necesar. Dar între timp te vei bucura de o pajiște minunată, cu flori de primăvară, cum numai la munte mai poți vedea.

sursa foto: Pexels.com