Nu există doar oameni norocoși care le au pe toate și, de aceea, sunt fericiți. Poți să înveți să fii optimist și să te simți, pe zi ce trece, mai bine. Poți merge în două direcții în căutarea unei stări de satisfacție:

  1. Axa plăcerii presupune cumpărarea de lucruri cu bani. Este cea mai des întâlnită în reclame, în care ești îndemnat să cumperi cât mai mult pentru a avea satisfacție, dar și la oamenii din jur. Acest mod de obținere a bucuriei are limitele lui. Intervine adaptarea hedonică. Te obișnuiești cu ceea ce ai și nu te mai bucuri de acel lucru. Îți dorești apoi alte produse și bunuri din ce în ce mai scumpe și sofisticate. Totuși, chiar după ce ți le procuri, satisfacția este din ce în ce mai mică.

Cum înveți să fii optimist

2. Axa sensurilor în viață este infinită și nu se limitează la noi înșine. Putem avea nenumărate roluri sau pasiuni. Putem găsi noi sensuri sau să acumulăm noi cunoștințe. Ne putem dezvolta latura artistică, putem practica un sport sau să învățăm un meșteșug. Ne putem implica pentru a-i ajuta pe cei din jur, pentru a schimba societatea, sistemul, modul în care se fac lucrurile. Putem face bine celor mai neajutorați și obține împlinirea văzând că suntem utili în viața altora.

Citește și: Cum te pregătești eficient pentru vârsta pensionării – metode la îndemâna ta

Înveți să fii optimist și cultivi fericirea prin:

– evitarea comparației cu alții. Este mai bine să te măsori doar cu tine însăți din trecut;

– recunoștința pentru ceea ce avem deja;

– petrecerea a mai mult timp cu hobby-urile, cu activitățile plăcute și cu oamenii pe care îi iubim și apreciem în mod real, etc.

Citește și: 8 reguli de comportament care ne pot face mai fericiți

Puterea exemplului

Poți să înveți să fii optimist, chiar dacă acum ți se poate părea imposibil. ”Dacă ai tot ce ți-ai fi dorit, dar tot nu ești fericită și soțul tău are aceeași atitudine, este bine să conștientizezi că întâi trebuie să te schimbi tu pentru ca, apoi, prin puterea exemplului îți poți influența și soțul. Astfel, îți vei putea trăi viața fericită și mulțumită, iar nu plină de resentimente și pesimism.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395După ce ai experimentat tehnicile de obținere a fericirii, le practici în mod curent și ai reușit singură îți crești gradul de optimism, doar atunci poți începe influențarea soțului, în special prin puterea propriului exemplu și prin rezultatele noului tău stil de viață. Mulți spun că a avea o atitudine de mulțumire nu te ajută să progresezi sau te face vulnerabil în fața pericolelor. Totuși, s-a demonstrat că un grad de optimism realist, bazat pe fapte și dovezi, este mai bun decât un pesimism accentuat,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com