Să pleci cu copiii în concediu poate fi o provocare copleșitoare. Orele lungi petrecute în mașină, tren sau avion nu sunt pe placul celor mici. Totuși, dacă ții cont de câteva detalii, călătoria nu va fi atât de provocatoare.

Pregătire temeinică când pleci cu copiii în concediu

Pentru ca totul să iasă bine, este esențială pregătirea. Alcătuiește ”o listă cu lucruri de făcut/luat chiar cu o săptămână înainte, astfel încât să nu uiți obiecte, jocuri etc. și să ai timp pentru idei creative”, este de părere psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

”Organizarea e cheia pentru a avea zero evenimente negative pe drum. Copiii ajung până aproape de a fi insuportabili, pentru ca sunt obosiți, flămânzi sau plictisiți. Dacă sunt suficient de mari să înțeleagă, trebuie să le explicăm cât durează drumul, pe unde mergem, unde suntem, cât mai avem până ajungem. Ar fi bine să le creăm anticipări pozitive. De exemplu, întreabă-i care este primul lucru pe care vor să îl facă atunci când ajung și reamintește-le ce îi așteaptă la destinație”. 

Cum îi ții ocupați pe drum

Când pleci cu copiii în concediu, trebuie să fii foarte organizată. Strategiile specifice pentru a-i ține ocupați pe drum țin și de vârsta lor. Bebelușii și micuții de până la doi ani se vor simți excelent dacă te asiguri că stau confortabil și păstrezi cât mai mult rutina lor obișnuită – orele de somn și de masă. Asigură-te și că au jucăriile și cărțile preferate. Dacă merg deja, fă tot posibilul să aibă suficient timp de plimbare. Dacă nu merge, în timpul pauzelor nu îl lăsa în scoică în aceeași poziție. Dacă este posibil, pune-l pe o pătură ca să aibă ocazia să se miște puțin.

Cu copiii în concediu. Jocuri de călătorie

Preșcolarii pot fi angajați în diverse activități în timpul călătoriei. Puteți face jocuri de tipul ”cine numără cele mai multe mașini roșii?” sau ”ghicește ce văd eu acum”. Totodată, ei au nevoie de cele mai multe pauze în care să se joace activ și să alerge. Dacă mergi cu mașina, poți alege benzinării cu loc de joacă. Copiii de vârstă școlară pot fi implicați în organizarea deplasării. Îi poți pune să aleagă din mai multe activități și locuri de popas dezirabile și pentru voi. Pune-i și pe ei să citească review-uri, să găsească puncte de atracție și stabiliți împreună detaliile vacanței.

Citește și: Vacanță cu copiii. Ce nu trebuie să-ți lipsească din bagaj

Libertate pentru adolescenți

Când pleci cu copiii în concediu, trebuie să ții cont de vârsta și de nivelul lor de dezvoltare. În ce privește adolescenții, este bine să le dai mai multă libertate. Poate chiar să hotărască traseul și activitățile pentru una-două zile de vacanță, pentru a fi motivați să meargă cu voi. Bineînțeles, va exista un buget limită și niște reguli de bun simț, cum ar fi, de exemplu, să nu faceți un traseu montan dedicat alpiniștilor profesioniști.

Totodată, pot alege să petreacă și câteva ore singuri. În ce privește drumul, nu ar trebui să fie responsabilitatea ta să-i distrezi. Spune-le la ce să se aștepte și să se pregătească. Ar fi bine să nu stea toată călătoria cu ochii în tabletă sau telefon. Ar fi bine să aibă și ceva interesant de citit. Totodată, este o ocazie bună să mai stați de vorbă.

Citește și: Vacanța de vară – ce să faci cu copiii atunci când nu pleci în concediu

Cu copiii în concediu. Cum obții o atmosferă relaxată

”Ar fi bine să te pregătești din timp, să ai la tine scutece (dacă e cazul), șervețele umede, gustări, apă, fructe nelipicioase, medicamente anti-rău de mașina, chiar punguțe pentru vomă, tabletă pentru desene sau filme, jocuri de jucat în mașină / tren (există mai multe disponibile pe piață și sugestii online). Faceți opriri suficiente, dar care să nu lungească timpii mai mult decât este cazul. 

Un truc este să plecați aproape de ora de somn a copiilor (pe cât posibil), iar ei să doarmă în mijlocul de transport. Este important să comunici cu cei mici. Atmosfera să fie relaxată și să nu lipsească umorul. Faceți un concurs de glume și povestiri amuzante. Copiii nu plâng sau devin urâcioși fără motiv. Există unul, dar nu știu să îl exprime. E important să pui întrebări potrivite să afli ce simte de fapt, ce îl necăjește, să îl liniștești si să îl asiguri ca are capacitatea de a face față încercărilor,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com

Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!