Multe gospodine continuă să își pregătească singure bulionul acasă, chiar dacă în comerț găsim diverse varietăți de bulion și pastă de roșii preparate cu diverse arome și diferite consistențe. Acasă, însă, trebuie să ținem cont de cât timp se fierbe bulionul corect, să reziste bine cel puțin un an sau chiar doi ani în cămară. Un bulion bine făcut, consistent și bine fiert va rămâne dulce și parfumat timp îndelungat și poate fi folosit în siguranță și peste doi ani.

Bulionul, diverse utilizări

Sucul de roșii concentrat sau bulionul este folosit frecvent în bucătăria românească la diverse preparate. Poate fi consumat ca atare, pentru că este delicios și plin de săruri, taninuri și acizi benefici. Pe lângă utilizările în bucate, bulionul are diverse alte utilizări în bucătărie și trucuri mai puțin știute.

Dar cel mai adesea este folosit în ciorbe, supe, sosuri pentru fripturi și paste, preparate cu orez, fasole sau legume. Bulionul se pune și la zacuscă, și la sarmale, și la pește. El dă culoare și savoare multor preparate tradiționale. Se poate pune și pe blatul de pizza sau în cocktail-uri cu votcă la Sărbători.

Fie că este preparat simplu, doar din pulpă de roșii bine coapte, fie că adaugi cubulețe de ardei gras și dovlecel sau îl folosești pentru ghiveci de ciorbă, bulionul nu lipsește din bucătăria unei gospodine care adoră să gătească.

Ce fel de roșii și câte roșii folosești pentru bulion

Trucuri cu bulion mai puțin știute

August și septembrie sunt lunile în care găsești pe piață soiuri variate de roșii bine coapte. Dar nu toate roșiile sunt potrivite pentru bulion. Trebuie să alegi roșiile cărnoase, cu puține semințe și cât mai puțin suculente. Roșiile prunișoare sunt soiul cel mai bun pentru bulion deoarece au pulpa moale, dar plină și foarte puține semințe.

Evită să folosești roșiile foarte mari și zemoase pentru bulion, deoarece vei fi nevoită să fierbi foarte mult lichidul să scadă și să rămână un produs consistent.

În ceea ce privește cantitatea, pentru un an întreg vei avea nevoie de cel puțin 8 – 10 sticle de bulion pentru care poți fierbe o cantitate de 10 kilograme de roșii.

Cât timp se fierbe bulionul și la ce temperatură

Roșiile trebuie date prin mașina de tocat, prin tubul care separă cojile și semințele. Ele se pun la fiert cu sare și cu două frunze de țelină proaspete. Când bulionul este fiert pe jumătate se adaugă și hreanul care menține culoarea roșie frumoasă și proaspătă.

Ingrediente necesare:

  • 10 kilograme de roșii
  • 4 lingurițe de sare neiodată
  • 2 frunze de țelină
  • Un sfert de rădăcină de hrean

Sucul de roșii se pune la fiert într-o oală înaltă, deoarece se umflă în prima fază. Se fierbe la foc potrivit pe aragaz sau la o temperatură de 90 de grade Celsius la plita cu inducție, aproximativ treapta 3.

Bulionul trebuie supravegheat să nu dea pe foc, dar în general trebuie lăsat să fiarbă potrivit și să clocotească domol pentru a se evapora aproximativ jumătate din cantitatea de apă. Din momentul în care începe să clototească, bulionul se fierbe aproximativ o oră. Dacă ai o cantitate mai mică de roșii, timpul poate să scadă la 40 – 45 de minute.

Fierberea la bain-marie, ultima fază foarte importantă

Bulionul este gata când spuma se potolește și are o consistență de iaurt gros. Se toarnă în borcane sau sticle din sticlă, sterilizate în apă clocotită în prealabil. Apoi se pun capacele, se capsează bine și se pun să fiarbă într-o oală mare la bain-marie.

Din momentul în care clocotește bulionul în sticle, se mai fierb încă 40 de minute. Așa se fierbe bulionul corect și vei fii sigură că va rezista un an sau chiar doi ani în cămară, fără să se acrească și fără să facă mucegai.