Castraveții murați de vară sunt excelenți! Bogați în vitamina C, săruri de potasiu și calciu, și cu un gust acrișor și acidulat, ei sunt recomandați pentru perioadele caniculare. În plus, se pot face mult mai repede și ușor dacă folosești saramura cu apă minerală. Te vei bucura mai repede de castraveți murați și nu trebuie să aștepți până la iarnă să îi consumi.

Ingredientele necesare

  • 1/2 kilogram de castraveți mici și fragezi
  • 1 litru de apă minerală forte
  • 2 linguri mai de sare grunjoasă neiodată
  • 5 căței de usturoi
  • O legătură de mărar

Saramura cu apă minerală intră în fermentație mai repede și are un gust mai bun, mai acidulat și mai apetisant. Pentru castraveții murați de vară, poți face această saramura cu apă minerală și te poți bucura de murături delicioase pentru friptura la grătar sau pentru o tocană de cartofi.

Cum să faci saramura cu apă minerală

Alege castraveți fragezi, tineri, cât mai dulci, de mărime medie. O jumătate de kilogram de castraveți bine spălați se repartizează în borcane de 800 de litri.

Separat se dizolvă sarea în apă minerală și se adaugă peste castraveți. Se mai adaugă mărarul cu tot cu frunze și codițe și câțiva căței de usturoi pentru aromă.

Borcanele se închid cu capace și se așază timp de două zile în balcon sau pe terasă la umbră. Fermentația începe imediat din cauza căldurii, iar saramura devine picantă și gustoasă.

După două zile, saramura se vântură, se strecoară prin sită cu tifon și se pune înapoi în borcane. Acestea se țin apoi la rece încă o săptămână, la frigider, și se verifică să nu facă floare. Se gustă și, dacă sunt suficient de murați și de acidulați castraveții, se pot servi imediat.  

Castraveții murați în sezonul cald trebuie consumați cel mult într-o lună. Sunt gustoși, dar nu rezistă peste iarnă în borcane!