Toamna, strugurii sunt cele mai populare fructe după mere și prune. Ne bucurăm de parfumul strugurilor nobili precum Hamburg sau Tămâioasa albă și de dulceața soiurilor mai puțin pretențioase precum Ceaslaua aurie. Dar iată cum poți să păstrezi strugurii timp de câteva luni la fel de dulci, suculenți și crocanți precum i-ai cumpărat din piață. Este bine să consumi și iarna struguri proaspeți pentru numeroasele lor beneficii și calități nutritive.

Cum alegi strugurii pentru iarnă

Strugurii foarte dulci, cu pielița subțire trebuie consumați cât mai curând după cules. Ei pot fi păstrați cel mult la frigider timp de 2 – 3 săptămâni, în sertarul pentru fructe care este bine ventilat.

Dar, dacă vrei să păstrezi strugurii peste iarnă, trebuie să alegi soiuri cu boabe tari, crocante și pielița mai groasă. Aceștia se pot conserva cel mai bine în lădițe, în frigider și chiar la congelator.

Soiurile care rezistă cel mai bine timp de câteva luni sunt Hamburg, Coarna, Regina sau Crampoise. Aceștia pot fi păstrați în beciuri reci, în lădițe bine aerisite, afumați cu dioxid de sulf pentru a îndepărta mucegaiurile.

Însă nu toate gospodăriile de la țară au beciuri, iar în apartamentele de bloc este și mai greu să găsești o cămară foarte rece, în care strugurii să se mențină suculenți și proaspeți. Pentru noi toți ceilalți care nu avem beciuri și cămări reci, există alte soluții.

Struguri proaspeți în lădițe de lemn

Păstrează strugurii nobili în lădițe de lemn într-un spațiu cât mai răcoros din casă. La baza lădițelor așază un strat de hârtie cerată și apoi așază ciorchinii de struguri unul lângă altul, fără să se atingă și fără să se suprapună.

Caută la farmaciile veterinare metabiosulfit de potasiu care este o sare cu efect antioxidant și conservant. Acesta se pune în must, în vinuri, în diferite conserve de legume și fructe pentru a le păstra proaspete mai mult timp. Și tu poți presăra o linguriță de metabiosulfit de potasiu la baza lădițelor înainte de a pune strugurii la păstrare. El împiedică apariția mucegaiului și păstrează boabele de struguri sănătoase și suculente.

Metode tradiționale să păstrezi strugurii

Beneficiile consumului de struguri

Strugurii cu boabe mari și puternice, din soiuri târzii, rezistă cel mai bine. Îi poți păstra pur și simplu atârnați pe o funie într-o cămară răcoroasă și bine aerisită. Ciorchinii se acoperă cu foi de ziare sau cu hârtie cerată, să nu se așeze praful. Este important să nu ajungă la ei căldură sau lumina soarelui.

Cu cât temperatura din cămară este mai constantă și suficient de rece, cu atât strugurii vor rezista mai bine… chiar până la 3 luni de zile. Îi poți consuma proaspeți și de Crăciun.

O altă metodă tradițională să păstrezi strugurii este să îi pui în borcane boabă cu boabă. Se spală bine strugurii, se aleg boabele cele mai frumoase și sănătoase și se pun la borcane mari de 800 de grame. Se toarnă apă rece, se stoarce la fiecare borcan jumătate de zeamă de lămâie și se adaugă o linguriță de zahăr. Apoi borcanele se închid etanș cu capace și se sterilizează la bain-marie timp de 10 minute. Se păstrează în cămară la rece și se folosesc strugurii la prăjituri, torturi sau salate de fructe pentru iarnă.

Struguri la congelator

Boabele de struguri tari și cărnoase se păstrează foarte bine și la congelator. Se aleg ciorchinii cei mai frumoși, se îndepărtează boabele prea mici sau vătămate și se spală cu jeturi de apă rece. Se lasă să se scurgă bine pe prosoape de hârtie.

Astfel poți să păstrezi strugurii la congelator, în pungi de hârtie, peste iarnă. Se așază într-o lădiță din congelator unde ai doar fructe, departe de pachetele cu carne sau alte alimente. Când se decongelează se pot folosi la salate de fructe, smoothie sau diverse dulciuri de casă.