Potrivit studiul, cel puțin 40% dintre familiile interogate au recunoscut că folosesc același tocător și pentru a pregăti carnea și pentru legume. Doar una din cinci familii înlocuiește tocătorul o dată la cinci ani, restul niciodată. Îl schimbă doar atunci când se strică, în niciun caz mai devreme. ”Dacă nu sunt curățate cum trebuie, păstrate în condiții potrivite și înlocuite cu regularitate, tocătoarele sunt o sursă periculoasă de contaminare”, a declarat lisa Ackerley, expert în siguranța alimentelor.

Primul sfat iomportant pe care l-a dat Ackerley gospodinelor este acela să-și amintească ce au tocat pe el la ultima folosire, mai ales dacă la momentul acela se pregătește să facă un sandviș iar anterior a tăiat carne crudă.

Citește și: Apa de la robinet este bună de băut? Mostrele examinate au arătat că apa conține plastic!

Cele mai periculoase bacterii sălășluiesc pe tocător

Este greșit să credem că bacteriile care-și găsesc loc pe tocător mor repede, susțin experții. Ba din contră, trăiesc mult și bine, ba chiar se înmulțesc. Spre exemplu bacteria E. Coli poate să supraviețuiască până la patru săptămâni, chiar și la frigider.  De asemenea, salmonella, ciuperci, stafilococi de mai multe tipuri – unii care provoacă boli mortale- pot supraviețui, la rându-le, câteva săptămâni în crăpăturile din tocător.

Ștergerea tocătorului cu o cârpă nu ajută

Deși nu ați pregătit un aliment umed pe tocător, simpla lui ștergere cu un prosop de bucătărie ( de hârtie sau din bumbac) nu e recomandată.  Contaminarea e la fel de puternică.

Simpla clătire nu e recomandată

Secretul este dezinfectarea tocătorului, o sarcină pe care o îndeplinește o mașină de spălat vase datorită folosirii apei extrem de fierbinți. Dar dacă nu ai un astfel de aparat electrocasnic, atuni folosește detergent antibcaterian, nu doar apă simplă. Dați cu detergent pe tocător, lăsați cinci minute pentru a acționa și apoi clătiți bine cu apă. Este neapărat nevoie să ștergeți apoi obiectul cu un prosop de hârtie.

Folosiți mai multe tocătoare

Cumpărțai mai multr tocătoare în casă și însemnați-le pentru a le diferenția. Este esențial să folosiți unul doar pentru carne, altul doar pentru legume , altul pentru pâine etc.

Înlocuiți tocătoarele frecvent

Fie că e făcut din plastic sau lemn, dacă sunt zgâriate în timp, tocite, crăpate, înlocuiți-le! Bacteriile din resturile de mâncare intră în zgârieturi și crăpături și contaminează orice aliment care va fi plasat pe acel tocător.

Citește și: