Cu promisiunea de a reduce aportul de calorii și de a oferi o alternativă mai sănătoasă îndulcitorilor clasici (ex: zahărul și mierea), acești îndulcitori artificiali au primit o serie de păreri contrastante de-a lungul timpului, variind de la o încântare generalizată a consumatorilor până la o preocupare a cercetătorilor din domeniul sănătății.

Printre argumentele aduse în discuție de aceștia din urmă se numără abilitatea alternativelor de zahăr de a influența metabolismul glucidic, de a încuraja, în mod paradoxal, creșterea în greutate, precum și potențialul efect cancerigen încă insuficient cercetat și definit.

Sănătatea ficatului și înlocuitorii de zahăr 

Un subiect controversat, adesea asociat cu înlocuitorii de zahăr, este riscul de a dezvolta steatoză hepatică, afecțiune denumită clasic și ficat gras.

Ficatul gras este o patologie în care excesul de lipide (grăsimi) se acumulează în celulele hepatice, fapt ce poate conduce la o stare inflamatorie prelungită și, în timp, la afecțiuni hepatice mai grave. Acesta apare și în urma consumului excesiv de zahăr, însă, aparent, un consum de alternative artificiale ale acestuia poate accelera procesul patologic.

Cu toate acestea, cercetările și studiile în domeniu sunt încă în curs de desfășurare și nu există încă dovezi suficiente pentru a susține cu certitudine legătura directă dintre înlocuitorii de zahăr și steatoza hepatică.

În plus, factorii modificabili, precum stilul de viață, și cei nemodificabili, precum predispoziția genetică, joacă un rol important în dezvoltarea afecțiunilor hepatice, astfel că această legătură trebuie studiată în continuare, pentru a formula o ipoteză clară. 

Digestia și înlocuitorii de zahăr

Printre cel mai des menționate efecte neplăcute (subiective) ale îndulcitorilor artificiali sunt, mai mult ca sigur, cele digestive. Tulburările de tranzit, resimțite prin disconfortul abdominal clasic pe care acestea îl generează, constituie un efect advers binecunoscut al aspartamului și zaharinei.  

Aceste două elemente au capacitatea de a influența în mod negativ flora intestinală, fapt ce poate genera o simptomatologie complexă: crampe abdominale, diaree (uneori cu sânge) și durere puternică, inițial abdominală, ce iradiază posterior, precum o durere de mijloc.

Beneficiile și riscurile înlocuitorilor de zahăr 

Este necesar să privim înlocuitorii de zahăr într-un cadru mai larg, evaluând atât beneficiile, cât și riscurile asociate consumului lor.

În primul rând, înlocuitorii de zahăr pot fi o opțiune utilă pentru persoanele care doresc să reducă aportul de calorii sau să controleze nivelul glicemiei. Aceștia sunt adesea folosiți în dietele persoanelor diabetice, dar și în programele de scădere în greutate.

De asemenea, acești îndulcitori pot contribui la reducerea riscului de carii dentare, întrucât bacteriile de la nivelul cavității bucale nu pot metaboliza și folosi înlocuitorii de zahăr la fel de eficient ca zahărul obișnuit.

Pe de altă parte, însă, riscurile asociate cu înlocuitorii de zahăr pot include sfera digestivă, menționată anterior, dar și reacții alergice, intoleranță alimentară și dependență. Este important să folosim înlocuitorii de zahăr cu măsură și să ne informăm cu privire la compoziția și efectele acestora, înainte de a-i introduce în alimentația zilnică.

De asemenea, persoanele cu afecțiuni medicale preexistente ar trebui să consulte întotdeauna un specialist (medic endocrinolog, diabetolog sau un nutriționist), înainte de a face astfel de schimbări majore în dieta lor.

În concluzie, înlocuitorii de zahăr reprezintă în continuare un subiect controversat, cu avantaje și riscuri asociate. Efectele negative asupra sănătății ficatului și tractului digestiv sunt preocupări în legătură cu consumul lor, iar alți potențiali factori nocivi încep să fie aduși la suprafață. Totuși, pentru a putea beneficia de avantajele lor într-un mod controlat și benefic sănătății și a lua întotdeauna decizii informate, este necesar să consultăm doar surse de încredere, acestea fiind reprezentate, în mod ideal, de specialiști în domeniu (medici și/sau nutriționiști).

Sursa foto: Shutterstock 

(P) ARTICOL PUBLICITAR REALIZAT IN COLABORARE CU KINETIC.RO