Oamenii nu au nevoie de o cantitate prea mare de alimente bogate în iod. Spre exemplu, adulții au nevoie doar de 150 mcg de iod pe zi, iar copiii de 90 – 120 mcg de iod pe zi.

Procentul de iod nu este deloc unul prea mare, dar el este esențial pentru sistemul hormonal și pentru buna funcționare a tiroidei. De asemenea, iodul joacă un rol important în reglarea metabolismului.

Sarea iodată

În ultimii ani, tot mai mulți români au renunțat să mai consume sare iodată. S-au răspândit diverse zvonuri conform cărora sarea iodată introdusă în alimentație în perioada comunistă a fost un experiment.

Mulți români preferă sarea naturală, fără niciun adaos de minerale, fie ea sare de mină sau extrasă din apa mării. Cu toate acestea, avem prea puține alimente bogate în iod în alimentația noastră de bază, de aceea sarea iodată nu este de neglijat. Ea asigură o parte din necesarul zilnic de iod, iar Organizația Mondială a Sănătății recomandă adulților un consum de 4 – 5 gr de sare iodată pe zi.

Bineînțeles, fac excepție persoanele cu diverse afecțiuni ale rinichilor, ale inimii, cu diabet, osteoporoză sau hipertensiune care trebuie să consume mult mai puțină sare.

Top 3 alimente bogate în iod

Afinele proaspete sau congelate

Profită de fructele de vară care se găsesc acum în piețe și consumă mai des afine proaspete. Le poți combina cu diverse fructe dulci și suculente în salate sau le poți transforma în sosuri delicioase pentru carnea de pui sau de curcan.

Afinele se numără printre cele mai bune și sănătoase alimente bogate în iod. O cantitate de numai 10 gr de afine conține aproape 350 mcg de iod. În plus, sunt bogate în potasiu, fier, calciu și vitamina C, iar procentul de antioxidanți care combat cancerul, tumorile și degradarea țesuturilor este mai ridicat la afine decât la multe alte fructe de pădure.

Algele marine

Foarte puțin folosite în bucătăria românească, algele marine constituie nu doar o sursă importantă de iod, dar și de proteine, glucide și săruri minerale esențiale organismului.

Algele kelp sau arame, pe care le poți cumpăra din magazinele naturiste și la noi în țară, conțin aproape de 3 ori mai mult iod decât cantitatea zilnică recomandată.

Poate că gustul lor nu este pe placul tuturor, dar el poate fi mascat în preparate delicioase. Poți adăuga alge în supele de pui sau în supele de legume. Iar în supele cremă, când sunt amestecate și mixate cu celelalte legume sau cu ciuperci, nici nu le mai simți gustul, însă beneficiezi de toate proprietățile lor nutritive.

Peștele și creveții

Ar trebui să consumăm mai des pește și creveți sau fructe de mare. Toate aceste bunătăți pe care ni le oferă marea sunt bogate în iod.

Peștele care conține cel mai mare procent de iod este codul, care are 170 mcg de iod la o porție de 100 gr. De asemenea, macroul și tonul sunt pești gustoși, sănătoși și bogați în iod. Trebuie doar să găsești pește din surse sigure, din ape puțin poluate sau din crescătorii în care nu ajung metalele grele cum este mercurul.