Consumul de fructe este foarte important pentru sănătatea noastră. Este important pentru aportul de vitamine și antioxidanți care susțin imunitatea și rezistența în fața unor boli grave precum cancerul. Dar consumul frecvent de fructe este și mai important pentru sănătatea mentală.

Comform unui studiu realizat la Universitatea Aston și publicat în Jurnalul Britanic pentru Nutriție, persoanele care consumă frecvent fructe sunt mai puțin expuse riscului de a suferi de depresie și stări emoționale negative.

La polul opus, sugerează studiul, persoanele care consumă frecvent gustări sărate între mese, sunt mai susceptibile să sufere de anxietate și gânduri negre.

Consumul de fructe zilnic sprijină stabilitatea emoțională

Cantitatea de fructe are rolul ei, dar frecvența cu care consumăm fructe este cea mai importantă pentru a ne ajuta să facem față stărilor de depresie și anxietate.

Cercetătorii un intervievat 428 de adulți din Marea Britanie, luând în considerare diverși factori precum stilul de viață, vârsta și starea generală de sănătate.

Conform studiului, persoanele care consumau frecvent fructe, în fiecare zi și chiar de mai multe ori pe zi, au înregistrat un scor mai mic la întrebările legate de anxietate, depresie și stări de nervozitate.

Consumul de fructe trebuie să fie cât mai des. Poți consuma la o gustare și o jumătate de măr sau de pară sau doar un strugure, important este să mănânci fructe de câteva ori pe zi. De altfel, una din regulile unei vieți sănătoase este să avem 5 porții de fructe și legume pe zi.

Gustările sărate sporesc sentimentele de anxietate

Persoanele care au participat la studiu și care au declarat că mănâncă zilnic diverse gustări sărate (chipsuri, covrigei, sărățele), au avut un scor mai slab în ceea ce privește echilbrul emoțional și mental.

Aceste persoane au recunoscut că au scăpări de memorie și tulburări cognitive, ceea ce este asociat cu un risc mai mare de depresie, stres și anxietate.

Conducătorul studiului, dr. Nicola-Jayne Tuck a subliniat că se cunosc prea puține lucruri despre legătura dintre mâncare și sănătatea noastră psihică. Studiul realizat la Aston sugerează, totuși, că snacks-urile sărate, foarte sărace în nutrienți valoroși, ne afectează sănătatea psihologică.

Foarte multe fructe și legume sunt bogate în vitamine, săruri minerale și micronutrienți esențiali pentru sănătatea creierului, dar mulți nutrienți se pierd în timpul procesului de gătire. De aceea, este mult mai important consumul de fructe și legume crude în mod frecvent, a menționat  dr. Nicola-Jayne Tuck.

Ceea ce mâncăm ne afectează și sănătatea mentală, iar hrana de calitate ne ajută să ne menținem bunăstarea mentală.