Năutul

Bogat în fibre, vitamine, minerale, oligoelemente, precum zinc, cupru, fluor, năutul este o leguminoasă excelentă pentru sănătatea ta. Este regele leguminoaselor în ceea ce privește aportul de proteine, o porție de naut boabe oferind aproape 19 g de proteine ​​la 100 g. Un scor care îl face preferatul veganilor, vegetarienilor și nu numai. De asemenea, este o sursă foarte bună de fibre, magneziu și calciu. 

La fel ca amidonul, leguminoasele sunt bogate în carbohidrați complecși, care furnizează energie. Nu conțin colesterol, având în același timp un conținut ridicat de fibre insolubile. Sunt ideale pentru tranzitul intestinal, favorizează sațietatea și ajută în lupta împotriva creșterii în greutate. Este ideal pentru sportivii care vor să rămână în formă maximă, dar și pentru cei care suferă de diabet, pentru un control mai bun al glicemiei.

Fasolea

Este cea mai cunoscută sursă de proteine ​​vegetale. Conservele de fasole boabe nu ar trebui să lipsească din cămara noastră. La 15 g de proteine ​​per porție, fasolea neagră este preferata noastră, deoarece se gătește ușor, oferă senzația de sațietate și, mai ales, oferă necesarul de proteine într-o masă. Alegerile sunt variate: fasole neagră, fasole albă, fasole lima, mung, cannelloni, pinto. Nu uita că alături de fasole și năut, și soia sau bobul fac parte din aceeași categorie a leguminoaselor.

Bogată în fibre, fasolea protejează împotriva bolilor de inimă, limitează riscul de cancer colorectal și reglează glicemia. La fel ca năutul, este recomandată persoanelor cu diabet. Este o sursă bogată de fier și folați (vitamina B9), dar și de siliciu, care joacă un rol important în formarea oaselor.

Lintea

Lintea este unul dintre cele mai ieftine alimente vegetale bogate în proteine pe care le poți cumpăra. Este, de asemenea, bogată în fibre și carbohidrați care îți vor oferi senzația de sațietate. Ca și fasolea, există multe soiuri din care poți alege, cum ar fi lintea verde, roșie, galbenă, beluga. Este perfectă pentru o supă, dar la fel de bine poate deveni ingredientul principal în burgeri, chiftele pe bază de plante, dahl sau un sos bolognese vegan.

Pe lângă faptul că este bogată în fier, lintea este și o sursă interesantă de magneziu, potasiu, fosfor, cupru, mangan și calciu. Fără a uita că are un aport mare de vitamine, în special cele din grupa B: vitamina B9 (o vitamină interesantă pentru femeile însărcinate ale căror nevoi de acid folic cresc considerabil), dar și vitamina B3, foarte importantă pentru metabolismul energetic.

Mazăre

Legumă de primăvară, mazărea este un aliment complet, bogat în fibre, sățios și antioxidant. Proaspătă, conservată sau congelată, este mereu la fel de delicioasă. De asemenea, proteina din mazăre este o proteină vegetală benefică sănătății. Datorită conținutului scăzut de grăsimi, este și o alternativă pentru persoanele care doresc să-și mențină sănătatea cardiovasculară. De asemenea, mazărea este de aproape trei ori mai bogată în proteine ​​decât alte legume. Oferă 5,8 g la 100 g. Pe de altă parte, conține mai mulți carbohidrați, dar indicele său glicemic rămâne scăzut. Prin urmare, crește ușor nivelul zahărului din sânge, promovând în același timp sațietate.

Mazărea este o sursă bună de fibre. Oferă aproape 6 g la 100 g, sau aproape un sfert din doza zilnică recomandată (25 g).  De asemenea, mazărea este o sursă bună de beta-caroten și mangan, oferind 13 până la 16% din aportul recomandărilor nutriționale. Aceste două elemente sunt importante în lupta împotriva stresului oxidativ.

Deși proteinele de origine animală sunt cele mai cunoscute, și cele vegetale sunt deosebit de interesante. Chiar dacă se vorbește mai puțin despre ele, alimentele bogate în proteine vegetale se regăsesc adesea în farfuriile noastre și ne ajută zilnic să ne menținem bunăstarea fizică și mentală.

Sursa foto: Bonduelle

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Iprospect