Deoarece organismul nostru nu îi poate produce singur, este esențial să îi regăsim în dieta noastră. O porție de 100 g de carne de vită, de exemplu, satisface 60%, pentru un bărbat, respectiv 70%, pentru o femeie, din necesarul zilnic de proteine ​​recomandat. Descoperă mai jos o serie de beneficii ale diferitelor tipuri de carne.

Carne de porc: săracă în grăsimi

Carnea de porc are reputația nedreaptă de a fi foarte bogată în grăsimi. Cu toate acestea, tipul de carne de porc pe care îl consumăm în general este carne de porc proaspata albă, cu un conținut sărac de grăsimi și de cele mai multe ori cu o grăsime superficială care, prin urmare, poate fi îndepărtată cu ușurință înainte sau după gătit. 

Această carne este recomandată în curele de slăbire și în cazurile unor afecțiuni cardiovasculare. Nu este cazul porcului iberic, dar grăsimea acestuia este bogată în acid oleic, deci consumul acestuia nu prezintă niciun risc pentru sănătate, cu condiția să nu fie depășite recomandările nutriționale: 130 g pe portie. Mușchiul este cea mai slabă bucată de carne de porc, conținând mai puțină grăsime decât pulpa de pui. Coastele, în schimb, sunt mai grase.

Carnea de vită: pentru sportivi și adolescenți

În general, carnea de vită are un conținut mediu de grăsime, dar cu diferențe mari între diferitele bucăți. Filet mignon, de exemplu, este foarte slab. Vârsta animalului este, de asemenea, importantă. Carnea animalelor tinere hrănite exclusiv cu lapte este mai ușor de mestecat și digerat. Cu toate acestea, furnizează mai puțin fier și mai puține vitamine, dar este lipsită de grăsimi și colesterol. Prin urmare, este potrivită pentru persoanele care suferă de digestie dificilă, hipercolesterolemie și supraponderabilitate. Vitele mari conțin mai multe grăsimi și colesterol, dar carnea lor este mai bogată în proteine, fier și vitamine.

Carnea de oaie: bogată în fier și grăsimi

Cu cât animalul este mai în vârstă, cu atât carnea lui conține mai mult fier. Totuși, întrucât este o carne bogată în grăsimi (dar cu anumite diferențe în funcție de tăietură), important este să îndepărtezi grăsimea înainte de gătit. Cotletele, de exemplu, au mai multă grăsime decât carnea de miel. Mielul hrănit cu lapte, care are un conținut foarte scăzut de grăsimi, poate fi consumat ca parte a unei diete echilibrate, fără niciun risc pentru sănătate. Oaia este o carne potrivită persoanelor cu anemie și greutate corporală mică.

Carnea de pui: săracă în colesterol și fier

Carnea de pui este foarte slabă și trebuie doar să îndepărtezi pielea pentru a scăpa de cea mai mare parte a grăsimii. Este foarte ușor de mâncat și digerat, deoarece conține foarte puțin colagen. Întrucât are mai puțin colesterol și grăsimi saturate, este o carne potrivită pentru persoanele cu boli cardiovasculare, cu condiția să fie consumată fără piele. Deoarece conține multă apă, este necesar să fie bine gătit, deoarece apa favorizează formarea de microorganisme dăunătoare sănătății tale. Carnea de pui conține mai puțin fier decât carnea de vită sau de oaie.

A mânca sau a nu carne nu este nici bine, nici rău în sine. Importantă este alimentația ta în ansamblu. Poți mânca de toate, dar cu măsură, pentru a avea grijă de corpul si sănătatea ta.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Mega-Image