Uleiul de migdale dulci

Uleiul de migdale dulci este un adevărat elixir al sănătății și frumuseții și poate fi folosit atât intern, cât și extern. Acesta conține grăsimi mononesaturate, acid oleic și acizi linoleici (Omega 3 și Omega 6). Poate fi consumat ca aliment, dar în cantități mici, pentru funcționarea normală a tranzitului intestinal, pentru reducerea colesterolului, pentru sănătatea creierului și a sistemului nervos și pentru creșterea anduranței. Datorită proprietăților lui hidratante și emoliente, poate fi aplicat direct pe piele pentru a o hidrata, poate fi folosit pentru îngrijirea părului pentru a reduce mătreața și a repara firul de păr,  dar poate fi folosit și la masaj pentru reducerea tensiunii musculare și a durerilor de spate.

Uleiul din miez de nucă

Uleiul din miez de nuca este o sursă importantă de antioxidanți și este bogat în mangan, cupru și melatonină, fiind extrem de important pentru sănătatea întregului organism. Printre numeroasele beneficii ale acestuia se numără: îmbunătățirea circulației sângelui, reducerea inflamațiilor, îmbunătățirea aspectului pielii, scăderea colesterolului, reglarea nivelurilor hormonale, reducerea riscului dezvoltării bolilor de inimă. Uleiul din nucă ajută și în procesul de slăbire, dacă este consumat în cantități moderate, și are proprietăți anti-îmbătrânire, contracarând efectele radicalilor liberi care produc deteriorarea celulelor. Uleiul de nucă poate fi folosit la diverse feluri de mâncare precum salate sau paste, însă nu este recomandat pentru gătit deoarece temperaturile înalte îi distrug aroma. 

Uleiul de susan

Uleiul de susan este un ulei extrem de popular, mai ales în cultura asiatică, folosit în special pentru gătit, dar și ca remediu pentru diverse probleme ale pielii, dinților și oaselor. Uleiul de susan este cunoscut pentru beneficiile lui pentru sănătate și frumusețe: datorită proprietăților sale antifungice și antibacteriene, ajută la menținerea igienei cavității bucale, ajută în lupta împotriva osteoporozei, datorită conținutului bogat de zinc şi calciu, ajută la tratarea anxietății și a depresiei datorită conținutului de  tirozină (un amino-acid care se regăsește în uleiul de susan și care stimulează secreția de serotonină, care ajută la îmbunătățirea stării de spirit), reduce tensiunea arterială, menține sănătatea și frumusețea pielii datorită conținutului de zinc (acesta stimulează producția de colagen, ajutând pielea să fie mai elastică și mai fină) și protejează împotriva razelor UV.

Uleiul de avocado

Uleiul de avocado poate fi folosit, atât ca aliment, cât și pentru îngrijirea pielii. Acesta are în compoziția sa: lecitina, vitaminele A, D, E, B6 , minerale (de magneziu, cupru, fier), acid folic și aminoacizi, acizi grași nesaturați (în special acid oleic). Utilizat în mod intern, acest ulei protejează sistemul cardiovascular, ajută la menținerea greutății corporale, are efect antibacterian și antiinflamator și stimulează metabolismul. Utilizat extern, pentru îngrijirea pielii și a părului, are proprietăți emoliente, regenerante și nutritive, contribuie la vindecarea mai rapidă a rănilor, previne cicatricile și acneea, reduce apariția petelor, a liniilor fine și a ridurilor datorate vârstei.

Uleiul din semințe de dovleac

Uleiul din semințe de dovleac este un tip de ulei vegetal cu utilizări multiple: poate fi adăugat în numeroase preparate culinare, dar poate fi folosit și în ritualurile de îngrijire personală a pielii și a părului. Uleiul obținut din semințele de dovleac conține o cantitate uriașă de vitamine și minerale: vitamina A, B1, B2, B6, C și E, seleniu, potasiu, fosfor, zinc, magneziu, fier, precum și antioxidanți și carotenoizi. Consumul regulat de ulei din semințe de dovleac contribuie la: scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, creșterea părului, îmbunătățirea controlului glicemic, susținerea sănătății inimii și a funcției vaselor de sânge, prevenirea îmbătrânirii, susținerea sănătății sistemului urinar, ameliorarea simptomelor neplăcute care însoțesc menopauza și vindecarea rănilor externe minore.

Uleiul din germeni de grâu

Dintre toate tipurile de uleiuri presate la rece, uleiul din germeni de grâu are cel mai ridicat conținut de vitamina E. O singură lingură de ulei din germeni de grâu conține peste 100% din necesarul zilnic de vitamina E pentru un adult. Acesta conține și minerale, acizi grași esențiali, grăsimi, proteine, vitamina B, D, F, acid ferulic, carotenoide și beta-caroten. Acest tip de ulei se poate administra sub formă de supliment, se poate adăugat în diferite rețete sau poate fi aplicat local pe piele, pentru a obține un ten sănătos și strălucitor. Uleiul din germeni de grâu poate avea o mulțime de beneficii pentru sănătate: ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge, ajută la reducere semnificativă a nivelului de proteine inflamatorii în sânge, ameliorează simptomele menopauzei, are proprietăți antitumorale și poate ajuta la prevenirea dezvoltării cancerului, ameliorează cicatricile, contribuie la sănătatea oaselor și luptă împotriva radicalilor liberi.

În momentul în care decizi să incluzi în rutina sau alimentația ta un ulei vegetal, nu uita să optezi pentru acele sortimente presate la rece, deoarece acestea conțin nutrienţi valoroşi pentru sănătate.
Surse foto: freepik.com.

(P) ARTICOL PUBLICITAR REALIZAT ÎN COLABORARE CU EBIO.RO