Spanacul este unul dintre cele mai ușoare alimente de servit și consumat și are numeroase beneficii pentru sănătate. Sărac în calorii, spanacul întărește sistemul imunitar și menține sănătatea inimii.

Vitaminele și mineralele prezente în spanac

Spanacul este o sursă excelentă de multe vitamine și minerale, printre care se numără:

  • Vitamina A. Spanacul este bogat în carotenoizi, pe care corpul tău îi poate transforma în vitamina A.
  • Vitamina C. Această vitamină este un puternic antioxidant care promovează sănătatea pielii și funcția imunitară.
  • Vitamina K. Această vitamină este esențială pentru coagularea sângelui. În mod remarcabil, o frunză de spanac conține peste jumătate din necesarul zilnic.
  • Acid folic. Cunoscut și sub numele de folat sau vitamina B9, acest compus este vital pentru femeile însărcinate și esențial pentru funcționarea celulară normală și creșterea țesuturilor.
  • Fier. Spanacul este o sursă excelentă a acestui mineral esențial. Fierul ajută la crearea hemoglobinei, care aduce oxigen la țesuturile corpului tău.
  • Calciu. Acest mineral este esențial pentru sănătatea oaselor și este o moleculă semnalizatoare crucială pentru sistemul nervos, inimă și mușchi.
  • Spanacul conține și alte vitamine și minerale, printre care se numără potasiu, magneziu și vitaminele B6, B9 și E.

Beneficiile spanacului pentru organism

Spanacul hidratează corpul

Ca mai toate legumele și verdețurile, spanacul este bogat în apă și te ajută să îți menții un nivel optim de hidratare.

Reduce apetitul și dă senzație de sațietate

Anumiți compuși din spanac ajută la reducerea apetitului. Acest lucru se întâmplă deoarece spanacul scade nivelul de grelină, hormonul responsabil de foame.

Ajută la prevenirea osteoporozei

Bogat în calciu, mangan și Vitamina K, toate importante pentru sănătatea oaselor, spanacul poate preveni osteoporoza, dacă este consumat cu regularitate.

Osteoporoza este o boală ce afectează cu preponderență femeile după vârsta menopauzei și care face oasele fragile și casante.

Diminuează riscul de anemie

Spanacul este o sursă bogată de fier, mineral fără de care în corp se poate instala anemia. Consumul regulat de spanac poate diminua riscul a apariție a acestei carențe.

Întărește sistemul imunitar

Fiind atât de nutritiv și bogat în vitamine precum E sau magneziu, spanacul ajută la întărirea sistemului imunitar.
Acest lucru ajută organismul să lupte împotriva virușilor și bacteriilor ce te-ar putea îmbolnăvi.

O sursă bună de acid folic

Spanacul n-ar trebui să lipsească nici din alimentația femeilor însărcinate, întrucât acest aliment conține acid folic, una dintre vitaminele din grupul B.
Fără acid folic, fătul poate suferi defecte de tub neural, precum spina bifida.

De altfel, spanacul este esențial și în alimentația copiilor.

Menține sănătatea vizuală

Carotenoidele din spanac diminuează riscul de a dezvolta probleme de vedere pe termen lung, precum cataracta.
Totodată, fiind bogat în vitamina A, spanacul ajută la susținerea sănătății ochilor.

Luptă împotriva radicalilor liberi

La fel ca și urzica, o altă plantă extrem de benefică organismului, spanacul conține antioxidanți.
Antioxidanții limitează daunele provocate de radicalii liberi asupra celulelor, prevenind astfel potențiale boli, precum cancerul, Parkinson sau diabetul.

Menține sănătatea sistemului cardiovascular

Spanacul consumat regulat poate diminua riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Cu un conținut mare de potasiu și alți nutrienți demonstrați benefici, spanacul poate scădea tensiunea și proteja sănătatea inimii.

Are rol antiinflamator

Inflamația apare în organism atunci când corpul încearcă să se auto-repare. Însă pe termen lung, prezența inflamației în corp nu este deloc benefică.
Consumul de alimente verzi, precum spanacul, diminuează inflamația din organism.

Ajută la vindecarea rănilor

Vitamina C prezentă în spanac are numeroase beneficii. Ea este inclusiv implicată în producția de colagen a organismului, atât de necesar pentru vindecare.
Tot Vitamina C este cea care ajută corpul să asimileze mai bine fierul din surse naturale.

Spanac – Informații nutriționale

În 100 de grame de spanac crud, se găsesc:

  • 23 de calorii
  • 91% apă
  • 2,9 grame de proteine
  • 3,6 grame de carbohidrați
  • 0,4 grame zaharuri
  • 2,2 grame fibre
  • 0,4 grame grăsimi

Fibre – Spanacul este bogat în fibre insolubile, care pot îmbunătăți sănătatea în mai multe moduri, în principal prin prevenirea constipației.

Spanacul conține, de asemenea, cantități mici de zahăr, în principal sub formă de glucoză și fructoză.

Cum alegi spanacul

În funcție de scopul pentru care îl dorești, spanacul poate fi ales după criterii diferite.

De pildă, dacă dorești să incluzi spanacul în alimentația ta sub forma ideală, ar trebui să îl consumi crud.
Pentru a consuma spanacul crud, cel mai indicat tip de spanac este cel baby. Și pentru un smoothie făcut în blender tot același tip de spanac este de preferat.

Pentru o mâncare de spanac, poți alege frunze mai degrabă mature, dar este important să nu fie îngălbenite sau care sunt ofilite.

Cum păstrezi spanacul mai mult timp

Dacă ai cumpărat spanac proaspăt, dar nu poți să-l gătești imediat, este recomandat să nu îl speli decât înainte de a-l folosi.

Depozitează-l la rece, într-o pungă de plastic pentru alimente (genul cu fermoar) din care scoți tot aerul cu un pai.
Astfel, spanacul poate rezista chiar și 5 zile la frigider, dacă este depozitat corespunzător.

Potențiale contraindicații ale consumului de spanac

Spanacul este considerat, în general, foarte sănătos. Cu toate acestea, poate cauza efecte adverse la unele persoane.

Pietre la rinichi

Spanacul conține atât calciu, cât și oxalați în cantități mari, astfel încât persoanele care prezintă un risc ridicat de a dezvolta pietre la rinichi ar trebui să-și limiteze consumul de spanac.

Pietrele la rinichi sunt cauzate de acumularea de acid și săruri minerale. Cea mai frecventă varietate este reprezentată de pietrele de calciu, care constau în oxalat de calciu.

Coagularea sângelui

Spanacul este bogat în vitamina K1, care îndeplinește mai multe funcții în corpul tău, dar este cunoscută cel mai bine pentru rolul său în coagularea sângelui.

Ca atare, poate interfera cu medicamentele de subțiere a sângelui. Persoanele care iau anticoagulante, cum ar fi warfarina, ar trebui să consulte medicul înainte de a consuma cantități mari de spanac.

Rețete ușoare cu spanac – Cum îl incluzi în alimentație

Ca multe alte alimente bogate în nutrienți, cel mai indicat ar fi să consumi spanacul crud, în salate sau în diferite smoothi-uri.

Salata de spanac | Click pe imagine pentru rețetă

Salată de spanac

Este plină de legume și e una dintre cele mai sățioase rețete de salată pe care le poți pregăti. Ingredientele sunt ușor de procurat, deși e probabil să le ai deja în casă.

Aperitiv rapid cu spanac | Click pe imagine pentru rețetă

Aperitiv rapid cu spanac

Nu obișnuiești să consumi spanac la micul dejun? Ai putea schimba asta. Cu rețeta asta perfectă pentru dimineață, prepari o masă sățioasă și bogată pentru toată lumea cât ai zice „spanac”.

Supă de spanac | Click pe imagine pentru rețetă

Supă de spanac

Ești mare fan al supelor? Atunci e garantat că vei savura pe îndelete și o supă delicioasă de spanac cu mult gust și puțin usturoi!

Pui cu ciuperci în sos de spanac | Click pe imagine pentru rețetă

Pui cu ciuperci in sos de spanac

Cauți o idee pentru un prânz sățios și vrei să incluzi spanacul în preparat? Cum sună pui, ciuperci și sos de spanac, toate sub un strat delicios de brânză topită?