De la șase luni

Diversificarea se recomandă de la șase luni în condiții 100% normale și oricum medicul pediatru trebuie consultat în această problemă. Dacă bebelușul are undă verde, începe o întreagă agitație în bucătărie. Rezultatul (felul în care bebelușul mănâncă un nou aliment) nu depinde mereu de efortul celor care pregătesc mâncarea ci și de gusturile proprii (chiar și de la șase luni, cel mic știe dacă îi place un aliment sau nu) sau de starea de spirit (unele zile vin cu zero chef de luat masa). Cartof dulce, morcov, păstârnac, pătrunjel, dovleac (inclusiv plăcintar), ardei gras și gogoșar,  toate sunt indicate în cantități moderate. De asemenea, brânza preparată în casă și proteinele din carne slabă (pui, curcan sau prepeliță) sunt surse importante de energie. Practic, la șase luni, bebelușul are nevoie de o singură masă – cea de prânz. Alimentele se fierb, se pun sub vid sau se pregătesc în cel mai sănătos mod posibil. 

De la șapte luni

După ce timp de o lună stomacul bebelușului s-a obișnuit cu hrana sub formă de piure sau supă, se introduce și a doua masă (micul dejun). Acesta este momentul în care fructele își intră în drepturi. Măr, pară, piersică, nectarină, banană și combinații între acestea sunt de încercat. În plus, ușor, ușor, pentru a identifica posibile reacții alergice, se pot introduce și condimente ușoare, cum ar fi oregano sau cimbru. Pătrunjelul este deja un obișnuit al bucătăriei, indiferent dacă vorbim de rădăcină sau frunze. Regula este simplă: un aliment nou se consumă timp de două zile, pentru a ne da seama dacă există vreo reacție nepotrivită a corpului. 

Așadar, la șapte luni, cel mic servește mic dejun și prânz. 

De la opt – nouă luni 

Adaptarea continuă cu o nouă masă pentru bebeluș: cina, care nu se servește prea târziu, ci mai degrabă după-amiază și constă în legume, cereale sau/și lactate. Pe lângă fructele și legumele de la șase și șapte luni se pot consuma, în plus, broccoli, țelină, sfeclă roșie și conopidă, plus cireșe, vișine, struguri, curmale și merișoare. Desigur, atenți trebuie să fim și la cojile pe care alimentele le au, la sâmburi sau la cât de greu se mestecă. Sunt bebeluși care preferă să mănânce bucățele, alții care vor piure sau supe, în funcție de gust. 

După zece luni

Bebelușii sunt pregătiți de noi experiențe culinare și pot mânca la această vârstă inclusiv roșii, spanac, ciuperci, sparanghel sau castravete. La capitolul fructe diversitatea este mai mare: cel mic are voie și citrice, plus ananas, căpșuni, zmeură, urmând ca după un an să nu mai aibă deloc restricții la acest capitol. Cerealele sunt și ele permise în totalitate după zece luni, iar diversitatea cărnii și brânzei ajută și ea la crearea unor meniuri perfecte. În total, de la un an cele trei mese sunt completate și cu două gustări, exact între mesele principale. 

Acestea sunt recomandările generale ale specialiștilor pentru primele câteva luni ale diversificării. Zahărul, sarea și mierea de albine este bine să fie consumate doar după împlinirea vârstei de un an. În rest, totul depinde de gusturile celui mic și de cât de repede se adaptează la noile alimente. Așa cum pe unele le poate accepta mai târziu sau refuza complet, așa poate să aibă alimente preferate pe care le-ar mânca mereu. Important este să respectăm indicațiile pediatrilor și să nu cedăm dacă cel mic mai are și perioade în care refuză să mănânce. Nici adulții nu respectă programul meselor, dacă suntem complet sinceri. 

Sursa Foto: Shutterstock

(P) Articol publicitar realizat in colaborare cu Helpnet