Doza zilnică recomandată de vitamina B1 este de 1.2 mg pentru bărbați, respectiv 1.1 mg pentru femei. Aceasta poate crește la 1.4 mg în perioada alăptării. Iată care sunt alimentele care oferă cel mai mare aport de vitamina B1. 

  1. Carnea de porc 

Se pare că 100 g carne de porc fiartă sau coaptă conțin 0.565 mg de vitamina B1, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din doza zilnică recomandată. 

Carnea de porc este, de asemenea, o sursă bună de vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, folat și cobalamină. În plus, ea conține calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc și seleniu.

  1. Carnea de somon

O porție de 100 g somon gătit conține 0.275 mg vitamina B1. Carnea de somon include, însă, și alți nutrienți esențiali, printre care: alte vitamine din grupul B, vitamina A, vitamina E. Somonul este o sursă importantă de acizi grași Omega-3, extrem de necesari pentru sănătatea sistemului nervos și a aparatului cardiovascular. 

  1. Fasolea

Conform studiilor, o porție de 100 g fasole boabe conține 0.196 mg vitamina B1. Fasolea boabe este, de asemenea, o sursă bogată de vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, folat, vitamina C, vitamina E și vitamina K. În plus, ea furnizează și minerale esențiale: calciu, fier, magneziu, zinc și seleniu. 

  1. Orezul brun

Orezul brun face parte din alimentația multora dintre noi. O porție de 100 g orez brun gătit conține 0.177 mg vitamina B1. 

Orezul brun gătit este și o sursă de vitamine: B2, B3, B6, E și K. El conține și calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru și seleniu. Orezul brun este considerat o sursă importantă de fibre și are un indice glicemic mic în comparație cu orezul alb. Chiar și așa, se recomandă consumul cu moderație pentru a evita excesul caloric. 

  1. Semințele de floarea soarelui 

Semințele crude de floarea soarelui sunt o sursă excelentă de nutrienți. O cantitate de 100 g semințe oferă 0.106 mg vitamina B1. Se recomandă consumul de semințe de floarea soarelui nesărate deoarece ele sunt și o bună sursă de vitaminele B2, B3, B6, B9, C, E și K și de beta-caroten. 

  1. Mazărea

Mazărea este o sursă importantă de vitamina B1, o porție de 100 g de mazăre fiartă după congelare conținând aproape 0.3 mg de vitamina B1. Mazărea este și o bună sursă de vitaminele B2, B3, B6, C, E și K, de folat și beta-caroten. În plus, furnizează organismului calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru și seleniu. 

  1. Nucile pecan

O porție de 100 g nuci pecan nesărate oferă 0.64 mg vitamina B1. În plus, ele conțin și alți nutrienți, inclusiv grăsimi sănătoase. Nucile pecan pot fi incluse în orice plan pentru o alimentație sănătoasă, inclusiv în dieta copiilor sau a persoanelor în vârstă, fiind o idee excelentă pentru o gustare sănătoasă. 

De ce e atât de importantă vitamina B1 pentru organism?

Aproximativ 80% din cantitatea totală de vitamina B1 din organismul unui adult este implicată în susținerea sintezei a 5 enzime esențiale, necesare în metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor. Datorită rolului important pe care îl joacă în metabolismul energetic, vitamina B1 este considerată indispensabilă pentru creșterea celulară, dezvoltarea și funcționarea țesuturilor.

Organismul poate face rezerve mici de vitamina B1 la nivel hepatic, dar acestea nu depășesc 25 – 30 mg, așadar se epuizează în aproximativ 2 săptămâni. Deoarece vitamina B1 are o durată redusă de viață, un aport alimentar regulat este indispensabil. 

Suplimentele alimentare cu vitamina B1 și alimentele îmbogățite cu vitamina B1 sunt alte surse demne de luat în considerare. Un stil alimentar diversificat și echilibrat rămâne, totuți, esențial. 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Springfarma