Ce este anghinarea

Anghinarea este considerată o legumă, dar, de fapt, ea este un soi de ciulin.

Este consumată și pentru proprietățile sale nutritive, dar și pentru beneficiile sale împotriva unor forme de cancer, pentru sistemul imunitar, colesterol, bilă, ficat, mahmureală.

Protejează organismul de diabet, arteroscleroză, infarct, detoxifiază, ajută digestia, în constipație, în sindromul de intestin iritabil, diaree.

Stimulează urinarea și scade hipertensiunea. În același timp este apreciată și în preparatele culinare internaționale, dar și ca plantă ornamentală.

Probleme cu ficatul? Ceaiul de anghinare te salvează!

Cum se cultivă anghinarea

Anghinarea este o plantă care nu rezistă la ger, așadar, cultura de anghinare are nevoie de condiții speciale.

Semințele de anghinare se pot crește în răsadnițe și apoi plantele formate se pot sădi direct în grădină.

Semințele se pot pune și direct în pământ, dar este important ca semănarea să nu se facă mai devreme de lunile aprilie, mai, când temperaturile sunt mai crescute.

Anghinarea se poate culege în iunie sau iulie. Culesul se face cu un cuțit ascuțit prin tăierea mugului de flori și tulpina de dedesubt.

Recoltarea se începe cu mugurul superior al plantei și ulterior se recoltează de sus în jos.

Anghinarea, o delicatesă în bucătărie

Anghinarea este considerată o delicatesă culinară. Receptaculul mare ascunde pulpa comestibilă, cărnoasă.

Se consumă și solzii cărnoși ai inflorescenței, frunzele și rădăcinile plantei în medicina naturistă.

Anghinarea – proprietăți

Planta conține polifenoi, acid folic, vitaminele A, B 6 și B12, C, K, fosfor, fier, flavone, mangan, zaharuri, oxidaze, fibre, inulină.

Inulina stimulează sistemul imunitar, facilitează tranzitul intestinal și ajută la asimilarea magneziului și calciului.

Are puține grăsimi saturate și colesterol, conține vitamine și minerale, printre care tiamina, riboflavina, niacina.

Anghinarea și beneficiile sale

Previne cancerul

Are cei mai mulți antioxidanți dintre toate legumele, ceea ce însemană că ajută sistemul imunitar în lupta împotriva radicalilor liberi responsabili de apariția multor boli.

Cancerul și bolile de inimă sunt ținute, astfel, la distanță. Proprietățile antioxidante provin din mai multe surse, printre care și polifenolii ce au calități chemopreventive.

Acest lucru înseamnă că încetinesc, opresc sau inversează efectele pacienților cu cancer.

Quercetina ajută, de asemenea, la reducerea dezvoltării cancerului.

Vitamina C din anghinare este eficientă în mucozită, fibroze, cancer de sân.

Extractul din frunzele de anghinare sunt folosite pentru a induce moartea celulelor bolnave, dar și la proliferarea celulelor atunci când sunt injectate în masele canceroase.

Consumă anghinare dacă vrei să previi orice formă de cancer. Discută cu medicul tău sau cu un alt specialist despre cât de mult te poate ajunta anghinarea, dacă ai o problemă de sănătate.

Bună pentru inimă

Anghinarea este considerată eficientă și pentru sănătatea inimii. Câteva ingrediente din frunzele plantei reduc colesterolul rău, îl cresc pe cel bun.

Are grijă de artere, sistemul cardiovascular, circulația sanguină, tensiunea arterială.

Pe limbă ți-e scrisă starea de sănătate a întregului organism

Tensiunea arterială

Planta este bogată în potasiu, un mineral esențial cu imapct pozitiv imens asupra organsimului.

Potasiul ajută la neutralizarea efectelor excesului de sodiu, cel vinovat de creșterea tensiunii.

Anghinarea acționează ca un vasodilatator. Și diabeticii sunt încurajați să o consume pentru a preveni complicațiile asociate cu hipertensiunea.

Are grijă de sănătatea ficatului

Planta este folosită în tratarea afecțiunilor ficatului de secole, dar mecanismul exact de funcționare nu a fost pe depin înțeles.

Și în prezent se studiază beneficiile și proprietățile plantei.

Oxidanții cinarina și silimarina din anghinare reduc prezența toxinelor în corp și facilitează eliminarea lor prin ficat și alte organe.

Unele studii au arătat că planta ajută la apariția de noi celule ce repară ficatul afectat, cel care se regenerează cel mai lent dintre toate organele.

Află de ce este bine să consumi ceai de anghinare.

Problemele digestive

Anghinarea este bogată în fibre, ceea ce înseamnă că ajută sistemul digestiv să funcționeze optim.

Scade simptomele constipației, disconfortului la stomac, curăță excesul de colesterol rău, curăță arterele, calmează diareeea.

Vezica biliară are de câștigat de pe urma anghinarei, mai ales dacă organul este inflamat. Îl ajută să funcționeze normal.

Planta ajută la stimularea produției și secreției de suc gastric, dar și de bilă, ușurând digestia.

Remediu pentru mahmureală

Beneficiile sale pentru ficat sunt multe, dar este și utilă și ca remediu antimahmureală.

Defectele din naștere

Se spune că planta ar ajuta femeile gravide să nască pruncii sănpătoși, căci conține un nivel ridicat de acid folic.

Acesta previne defectele de tub neural la bebeluși.

Sănătatea oaselor

Este una dintre cele mai bune plante ce oferă organismului vitamine și minerale, în particular minerale ca magneziul, fosforul și manganul.

Acestea sunt importante pentru sănătatea oaselor și densității lor, prevenind și afecțiuni ca osteoporoza.

Osteoporoza – simptome, cauze, metode de tratament clasice/naturiste

Funcția metabolică

Magneziul și manganul sunt păți importante din procesul metabolic.

Magneziul este important ca parte a sintezi proteinei în organsim, optimizează absorbția de calciu în oase.

Manganul are un impact important asupra ratei metabolice a colesterolului, aminoacizilor, carbohidraților.

Ajută creierul

Printre proprietățile sale se numără și cea de vasodilatator, ceea ce permite să ajungă la creier mai mult oxigen.

Fosforul este un alt element important pentru sănătatea și funcționarea creierului.

Anghinarea poate fi consumată în stare crudă, sub formă de ceai, de extract, suplimente. Discută și cu medicul tău înainte de a o introduce în dieta ta, mai ales dacă urmezi vreun tratament.

Consumul de anghinare – precauții

Femeile care alăptează nu vor consuma anghinare căci le va opri lactația.

Unele persoane mai sensibile se pot confrunta cu reacții alergice.

Nu se consumă în stadiul acut al bolilor hepato-biliare și renale, litiază biliară.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto