Lactatele conțin calciu, un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului. Ajută la întărirea oaselor, la contracția mușchilor și la transmisiunea nervoasă. Pe lângă calciu, lactatele mai conțin fosfor, magneziu, vitamina D și proteine. Fără suficient calciu, poate apărea osteoporoza.

Calciul din lactate poate influența și greutatea, dar trebuie consumate sortimente cu conținut scăzut de grăsime – lapte, iaurt, brânză de vaci etc.

Laptele oferă cele trei mari grupe de macronutrienți: carbohidrați, proteine și grăsimi. Nivelul de grăsimi din lactate depinde de felul în care au fost hrănite animalele de la care provine laptele. Studiile arată că laptele provenit de la vacile hrănite cu iarba poate conține cu până la 92% mai mulți acizi grași omega-3 și cu până la 94% mai mult acid linoleic decât cel provenit de la animalele hrănite convențional.

O altă componentă importanța a laptelui este lactoza, principalul carbohidrat din lapte- iar cel provenit de la vaci sau oi – are o cantitate de lactoză de 5%. Rolul principal al lactozei din lapte este asigurarea de energie, dar are și un efect prebiotic – adică ajută la dezvoltarea bacteriilor bune din stomac.

lactate sanatoase

Consumul de lactate, în principal de iaurt (cu grăsimi, fără, grecesc etc) este asociat și cu prevenția apariției și instalării obezității, a tensiunii aretriale crescute, a nivelului de zahăr din sânge și nivelul de trigliceride. De asemenea, consumul de lactate reduce și riscul aparitiei diabetului de tip II, datorită conținutului de calciu și de magneziu, cele care sunt asociate cu scăderea apariției rezistenței la insulină.

Tratatele dietetice actuale recomandă alegerea de lactate cu conținut scăzut de grăsime pentru a reduce riscul apariției bolilor de inimă. Grăsimile provenite din lactate nu au același efect asupra sănătății inimii precum grăsimile provenite din carne, care sunt mai de evitat.

În concluzie, cele mai recomandate produse lactate pentru sănătate sunt: cele provenite de la animale hrănite cu iarbă și crescute în libertate – laptele lor are un profil nutrițional mult mai bun, mai ales din punct de vedere al acizilor grași.

Produsele fermentate precum iaurtul sau kefirul sunt în fruntea listei, de asemenea, deoarece asigură probiotice și consumul lor e strâns legat de prevenția bolilor de inimă, diabet și cancer.

Laptele de capră le este recomandat celor care se confruntă cu intoleranța la lactoză.

Opinia specialistului

Maria Martac, nutriționist și biolog Clinica DigestMed

maria martac

”Consumul zilnic de iaurt, kefir sau lapte bătut contribuie la păstrarea integrității intestinale”

Lactatele sunt alimente produse din lapte provenit de la mamifere.

Dacă este sănătos sau nu să ne hrănim cu lapte, este un subiect foarte controversat.

Când vorbim despre lactate, discutăm în special despre:

Lactoză – zahărul din lapte (“intoleranța la lactoză”), caseina – proteina majoritară din lapte (și APLV-alergia la proteina din lapte) și mineralele conținute (in special calciu).

Lactatele procesate (care conțin adaos de sare, zahăr și grăsime) nu sunt recomandate pentru consum zilnic.

Iaurtul natural, cu culturi probiotice, este un aliment-medicament pentru flora tractului digestiv. Pentru a fi benefic consumului zilnic nu trebuie să conțină adaosuri de fructe, arome, coloranți sau zahăr.

Consumul zilnic de iaurt, kefir sau lapte bătut contribuie la păstrarea integrității intestinale, sediul imunității nespecifice.

Foto: Unsplash