Online-ul devine suveran și în zona de nutriție și dietă și începe să ofere alternative ingenioase persoanelor prea ocupate, prinse în tumultul vieții cotidiene.

Dacă înainte de pandemie ni se părea incredibil să facem sport în propria sufragerie, cu un antrenor aflat „în laptop”, sau să primim cina la ușă, prin intermediul curierului, acum aceste facilități sunt o normalitate. Pe asta s-au bazat și specialiștii de la Fit Brokoli, o companie din Turcia, lansată în 2020, și care acum este prezentă și în țara noastră.

Fit Brokoli însumează într-o singură aplicație sfaturi nutriționale acordate instant de dieteticieni experimentați, vorbitori nativi de limba română, asistați de tehnologie și de WhatsApp, drept canal de comunicare. Practic, doritorii pot începe un proces susținut de slăbire, primind sprijin și informații de la specialiști direct pe WhatsApp, în funcție de stilul lor de viață, alegerile alimentare, istoricul medical, particularitățile și targeturile în privința numărului de kilograme vizat.

În spatele aplicației, care are deja peste 25.000 de utilizatori, este o echipă de peste 20 de specialiști din Turcia și România, dar și o inteligență artificială numită DietGPT, un motor digital de generare automată a planurilor alimentare personalizate.

Ioana Mesea, nutriționist-dietetician: „Persoanele care își doresc să slăbească o pot face și de la distanță, prin WhatsApp”

Ioana Mesea este nutriționist din 2013 și a absolvit secția de nutriție și dietetică a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. În prezent este coordonator al echipei de dieteticieni Fit Brokoli, din România.

Specialistul ne-a vorbit, într-un amplu interviu, despre migrarea românilor spre online și în ceea ce privește slăbitul, despre nutriție, în general, despre conceptul de „body-positivity”, din ce în ce mai utilizat, dar și despre greșelile pe care le putem face atunci când decidem să slăbim după ureche.

Libertatea pentru femei: Ați coordonat multe acțiuni dedicate sănătății și nutriției în România, însă Fit Brokoli pare cea mai inovatoare, futuristă chiar. Explicați-ne cum pot slăbi românii „pe WhatsApp” sau cu ajutorul inteligenței artificiale.

Ioana Mesea, nutriționist-dietetician: Bine punctat! Acesta este primul cuvânt care îmi vine în gând atunci când mă gândesc la Fit Brokoli: inovator. Persoanele care își doresc să slăbească o pot face și de la distanță, prin WhatsApp, cât timp au grijă de cel mai important aspect: să urmeze sfaturile unui specialist avizat.

Dieteticienii licențiați din echipa pe care o coordonez reușesc să facă intervenția nutrițională de la distanță, oferind la fel ca și în cadrul unei intervenții fizice, o evaluare complexă a obiceiurilor și comportamentelor alimentare, întocmirea unui plan alimentar personalizat și recomandări practice și individualizate.

Schimbarea vine atunci când discutăm despre cât de simplu este să beneficiem de un astfel de program și frecvența comunicării cu specialistul: prin WhatsApp putem discuta nelimitat!

Această metodă de consiliere nutrițională, accesibilă pentru clienți, nu are și efecte adverse? Comoditatea, inconsecvența, tendința de a trișa? Cum vă asigurați că acțiunea are succes?

Dimpotrivă, cu cât păstrăm o relație mai strânsă cu nutriționistul, cu atât suntem mai consecvenți și avem șanse mai mari de reușită. Specialistul va fi acolo să ne ajute cu sugestii, soluții și să ne ofere motivație atunci când aceasta scade.

Iar legat de trișat, persoanele cu care am lucrat până în prezent știu cât de important e să avem o relație bazată pe încredere. La fel cum știu că noi, specialiștii, putem veni cu soluții de a integra orice aliment le face plăcere și să continue să aibă rezultate.

Ioana Mesea, nutriționist-dietetician, coordonator al echipei de dieteticieni Fit Brokoli, din România

Am devenit prea leneși sau, dimpotrivă, prea ocupați pentru a avea grijă de noi prin metodele clasice: Întâlniri cu nutriționistul, abonament la sală, ieșiri la jogging etc? Ce schimbări ați sesizat în rutina românilor?

Nu cred că este vorba despre cât suntem de leneși sau nu, ci are mai mult legătură cu preferințele personale și dorința noastră de a soluționa problemele într-un mod cât mai practic. Avem tendința să ne orientăm spre online încă din perioada pandemiei, iar în unele cazuri acest lucru e în beneficiul nostru.

Putem aștepta încă una, două, trei luni până să „avem timp” să mergem la un cabinet de nutriție-dietetică, sau putem soluționa asta acum, de acasă, cât timp motivația e proaspătă. Până la urmă, contează să trecem la acțiune!

Concret, ce ar trebui să facă o persoană care își dorește un nutriționist în telefon? Care sunt pașii și ce are de făcut într-o zi obișnuită?

Putem să accesăm acest serviciu de pe site-ul oficial Fit Brokoli, unde avem oportunitatea să alegem un tip de abonament care ni se potrivește. Odată ce am realizat subscripția, putem să programăm prima ședință telefonică cu nutriționistul, care va avea loc după ce completăm un formular de evaluare complex.

După această primă ședință vom primi în cel mai scurt timp posibil un plan alimentar personalizat, alcătuit de dieteticianul nostru personal, iar comunicarea nelimitată pe WhatsApp este deschisă instant. Astfel, putem comunica oricât dorim cu dieteticianul nostru, în timpul orelor de muncă. Noi încurajăm persoanele cu care lucrăm să ne trimită zilnic poze cu mesele lor și să participe la diferite provocări pe cale le lansăm.

Ce sfaturi aveți pentru a ține ridicată motivația oamenilor cu care lucrați și alături de care aveți un țel comun: scăderea în greutate, menținerea sau implementarea unui stil de viață sănătos?

Dieteticianul ne va menține motivați în fiecare zi prin diferite task-uri pe care ni le propune: să trimitem poze cu mesele noastre, să ne monitorizăm greutatea sau să ținem un jurnal alimentar. De asemenea, prin evaluarea constantă a progresului și ajustarea obiectivului, în așa manieră încât să fie realizabil pe termen lung, este mai ușor pentru o persoană care dorește să modifice ceva legat de greutate sau de stil de viață să rămână angajat în demersurile potrivite.

Ioana Mesea, nutriționist: „Doza face otrava”

În calitate de nutriționist-dietetician, ce sfaturi le-ați da părinților care vor să formeze, timpuriu, obiceiuri sănătoase pentru copiii lor?

Sunt 3 lucruri principale pe care eu le recomand părinților, în calitate de specialist, atunci când dorim să le formăm copiilor noștri obiceiuri sănătoase:

  • Să fim un exemplu pentru copii;
  • Să apelăm mereu la un specialist, pentru a evita orice tip de complicații, precum: carențe nutriționale, afectarea procesului de creștere sau apariția tulburărilor de comportament alimentar;
  • Să nu amânăm momentul intervenției. Cu cât problema este mai proaspătă cu atât va fi mai ușor de rezolvat.

Spuneți-ne trei alimente la care ar fi bine să renunțăm chiar acum.

În practica mea mă ghidez mereu după echilibru și le împărtășesc și pacienților mei un concept foarte important: doza face otrava! Așadar, deși sunt alimente mai puțin nutritive pe care ar trebui să le consumăm foarte rar, cum sunt alimentele ultraprocesate, dulciurile concentrate sau produsele de panificație cu margarină, cel mai mult contează în ce cantitate și cât de des le consumăm.

Care sunt cele mai eficiente și totodată sănătoase metode de a slăbi?

Metoda cea mai bună pentru a slăbi este aceea care este echilibrată din punct de vedere nutrițional, nu generează efecte secundare și care este cel mai ușor de menținut pe termen lung. Așadar, orice tip de dietă sau recomandări nutriționale încercăm să aplicăm, să ne întrebăm mai întâi: „Aș putea face asta în următorii ani?”.

De asemenea, este foarte ușor să ne dăm seama dacă dieta pe care am adoptat-o este una nepotrivită dacă apar deficite vitaminice, apare constipația, avem o stare generală proastă sau lipsită de energie, ne concentrăm mai greu la muncă sau apare adesea sentimentul de vinovăție când consumăm „alimente interzise”.

Ce părere aveți despre conceptul „body positivity”?

Este foarte important să ne acceptăm și să ne iubim corpul așa cum este și să înțelegem că perfecțiunea proiectată adesea pe rețelele de socializare este falsă. Din punctul meu de vedere este un mare pas înainte, raportat la anii ‘90-2000, când nu realizam că standardele de frumusețe pe care le vedeam la vedete generau la populația generală scăderea stimei de sine și chiar tulburări de comportament alimentar.

În același timp, este la fel de important să conștientizăm dacă statusul nostru nutrițional este unul care ne poate pune sănătatea în pericol sau chiar să ne scurteze viața și să luăm atitudine în acest sens.

Faptul că îmi respect corpul și îl apreciez pentru ceea ce este și ce poate să facă ar trebui să fie o motivație în plus pentru a încerca să îl mențin în parametrii optimi. Sigur că este sănătos să fac acest lucru raportat la mine, nu la standarde imposibile din online și nu trebuie să am mereu impresia că trebuie să „repar” ceva ca să fiu bine cu mine.

Care sunt îngrijorările pe care le aveți în prezent, în sfera profesiei dumneavoastră?

Fiind un domeniu care câștigă mult teren și popularitate, apar tot mai mulți pseudo-specialisti care fac declarații sau intervenții lipsite de orice bază științifică. Știu că la prima impresie am avea tendința să zicem: „Cât rău poate să facă o banală recomandare să mâncăm ceva și să evităm altceva?”.

În realitate, poate face foarte mult rău: poate genera deficite nutriționale, tulburări de comportament alimentar sau poate afecta ireversibil o patologie existentă. Mai ales când discutăm despre grupuri vulnerabile, cum sunt copiii, adolescenții sau femeile însărcinate, la care un start prost poate avea efecte permanente.

Citește și: Ce este mâncatul intuitiv. Cele 10 principii ale acestui stil de viață, mai eficient decât o dietă

Citește și: De ce NU slăbim? Ce spune psihologul