Ce preparate tradiționale sunt cele mai nesănătoase

Carnea de porc din friptură și sarmale, înlocuită cu cea de curcan

„Ideal ar fi să încercăm să urmăm principiile unei diete sănătoase chiar și cu ocazia mesei de Crăciun. Recomand o masă de pe care să nu lipsească cerealele, legumele, peștele sau carnea albă, fructele și leguminoasele. V-aș recomanda, se asemenea, să încercați să înlocuiți carnea de porc cu carne albă. Spre exemplu, cea de curcan. O puteți folosi pentru a obține o friptură delicioasă și chiar sarmale foarte bune, dar mult mai indicate decât cele cu porc. Atât în ceea ce privește sănătatea, cât și pentru a nu fi afectată silueta”, declară Gianluca Mech.

cum-pregatesti-varza-pentru-sarmale

Deserturile, consumate cu moderație

„Bineînțeles că deserturile nu pot lipsi de pe masa de Crăciun. Încercați să vă limitați însă la o felie de cozonac. Cozonac făcut în casă, nu cumpărat din comerț. Cei din supermarket conțin în general tot felul de ingrediente nesănătoase. Vorbim despre conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori etc. Folosiți în casă ingrediente naturale sau puteți să optați pentru o rețetă vegană. Folosiți cât mai puțin zahăr, umplutură și renunțați la glazură. 

De asemenea, puteți să vă îndulciți și cu puțină ciocolată neagră. Ciocolată neîndulcită cu peste 70% cacao pură. Consumată cu moderație, ea este chiar indicată. Este foarte hrănitoare, sănătoasă și ne ajută să avem o stare de bine. Nu uitați niciodată că moderația este cheia unei diete echilibrate”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech. 

Nutriționistul Gianluca Mech

Mâncăm cât mai puțină pâine

„Mesele de Crăciun sunt în general compuse din alimente grele. Atunci când consumăm astfel de preparate tradiționale, e bine să renunțăm pe cât posibil la pâine. Sau să o înlocuim pe cea albă cu pâine din 100% făină de grâu integral. Ea conține fibre care ajută la o mai bună digestie”, spune Gianluca Mech.

trucuri pentru salata de boeufSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

Salata de boeuf – indicată sau nu?

„Dacă analizăm salata de boeuf, ea este la bază un preparat sănătos deoarece conține legume și carne slabă, ambele fierte. Problema apare atunci când le amestecăm cu maioneză. Dacă folosim însă doar o cantitate mică de maioneză făcută în casă, nu cumpărată din comerț, putem mânca și tradiționala salată de boeuf. Ingredientele principale trebuie să rămână legumele și carnea slabă. Maioneză trebuie doar cât să lege ingredientele. Nicidecum să devină un ingredient în sine”, mai declară Gianluca Mech.

Citește și: Cum să scapi rapid de balonare. 3 sfaturi de la Carmen Brumă

Citește și: Top 5 cele mai bune trucuri pentru salata de boeuf