Cei care au urmat de-a lungul timpului diverse diete de slabit au observat, probabil, că se scapă mai anevoios  de greutatea recâștigată. La doua, a treia, a patra încercare de slăbit rezultatele se lasă mai mult așteptate. Te-ai gândi că organismul e antrenat deja pentru o dietă de slabire, dar, ce să vezi, lururile nu stau chiar așa. Într-adevar, kilogramele se pot topi în urma unui regim drastic de slăbire, dar pot la fel de ușor să vină la loc după ce încetezi dieta restrictivă si se lasă greu duse apoi.

Dietele de slăbit urmate pe durate mai lungi pot avea un impact negativ asupra hormonilor fomei, ceea ce face cu atât mai greu – atât din punct de vedere psihic cât și fizic – să scapi de greutatea în plus. Acești hormoni încep de fapt să lucreze împotriva ta.

Cum acționează hormonii foamei, leptina și grelina

Specialiștii afirmă că restricțiile calorice și dietele extreme scad nivelul leptinei, hormonul responsabil cu instalarea senzației de sațietate, în timp ce grelina, hormonul care stimulează foamea, crește. Iar această manifestare continuă mult timp după încetarea regimului de slăbit. Astfel, începi să nu te mai simți sătul atât de repede în timpul unei mese și mănânci mai mult, deci te îngrași. E suficient să urmezi un regim restrictiv de slabit timp de 10 săptămâni pentru a-ți da peste cap hormonii foamei. Se poate face ceva în această privință? Vestea bună e că da, există soluții.

Ponturi ca să slăbești sănătos și eficient

Regula numărul unu e să nu înlături din alimentație, fără motiv, grupe de alimente sau să adopți orbește un plan de slăbit urmat cu succes de prieteni sau de celebrități. Concentrează-te pe ceea ce corpul tău are nevoie. Fă schimbări mici, nu-ți modifica obiceiurile alimentare peste noapte. În plus, poți accelera procesul de slăbire cu exerciții fizice, care favorizează arderea calorică și care, în același timp, reglează hormonii foamei.

Acest ciclu toxic de îngrășat și slăbit, de restricții și de mâncat compulsiv duce la o relație deloc sănătoasă cu mâncarea – în loc s-o privești ca pe hrană și ca pe mijloc de menținere a energiei și a sănătății, ajungi s-o vezi ca pe o pacoste în calea eforturilor de a slăbi.

Orice situatie socială care implică mâncarea devine stresantă și așa apare obsesia asupra felului în care arăți și a cât cântărești, aspecte care iau controlul asupra vieții tale. Găsește soluții pe care le poți urma pe termen foarte lung, pentru tot restul vietii, sunt cele mai eficiente. Fă schimbări mici în alimentație și în rutina de sport și vei vedea că e mult mai ușor să atingi și să menții o greutate în concordanță cu vârsta, cu starea de sănătate și cu stilul tău de viață.

Citește și: Cum a slăbit Ileana Șipoteanu, la 55 de ani: „Nu mai încăpeam în nicio rochie”. Dieta și secretele solistei

Citește și: Momentul adevărului. Cât a slăbit Oana Roman și cum arată după 3 ani de dietă și proceduri estetice: „Rezultatele sunt vizibile”