Slăbirea este adeseori un proces pe care îl grabim. Cu toții ne dorim rezultate rapide, peste noapte, care promit o siluetă mai subțire în timp record. De cele mai multe ori, sunt urmate diete restrictive din punct de vedere caloric, care duc la o scădere bruscă a kilogramelor pe cântar. Cu ce riscuri ne confruntăm când pierdem din greuate ”peste noapte”?

1. Ai putea pierde mai mult păr decât în mod normal

Pe zi, cad între 50 și 100 de fier de păr, dar cantitatea ar putea crește în condițiile unei scăderi bruște în greutate. De asemenea, părul se poate opri din creștere; aceste riscuri apar mai ales dacă înregistrezi deficiențe nutriționale de fier, de zinc sau de proteine; dietele hipocalorice duc la căderea accentuată a părului deoarece organismul intră pe funcția de avarie și trebuie să-și distribuie energia și nutrienții ca atare, iar părul nu se afla între priorități.

2. Te poți simți iritat, apatic sau să resimți o senzație mai accentuată de frig

Aceste manifestări pot apărea deoarece scade inputul de energie. Pierderea de masă de grăsime înseamnă și subțierea stratului de izolare termică a organismului și de protecție împortiva frigului. Senzația de iritabilitate poate apărea și din cauză că senzația de confort oferită de mâncare este eliminată.

3. Poți înregistra un dezechilibru de electroliți

Sodiul este electrolitul pierdut în cea mai mare concentrație în transpirație; pentru o bună funcționare a organsimului se recomandă consumarea sodiului DOAR în combinație cu alți electroliți. Dezechilibrele de electroliți pot duce la un ritm neregulat al inimii, la atac cerebral sau la slăbiciune musculară. Consumă alimente precum spanac, avocado, fasole albă, banane, broccoli, tofu, ciuperci, nuci, fructe uscate.

4. Poți înregistra dereglări ale ciclului menstrual

Multe femei se confruntă cu dereglări ale ciclului menstrual din cauza pierderii rapide în greutate. Corpul crede că nu mai funcționează bine punct de vedere hormonal și oprește menstruația.

5. Nivelul de energie poate scădea amețitor

Oamenii au tendința de a urma o dietă superrestricționată din punct de vedere caloric și se suprasolicită la sală, ceea ce duce la scăderea drastică a nivelului de energie. De aceea e important aportul  de carbohidrați din dietă. În procesul de slăbire, când se consumă mai puține calorii, e posibil să scadă și cantitatea de carbohidrați din alimentație. Carbohidrații sunt sursa preferată de energie a organismului, de aceea trebuie avut grijă să se consume fructe, legume și cereale integrale pentru a evita epuizarea.

6. Poți pierde din masa musculară

Pierderea în greutate nu e echivalentă cu pierderea din masa de grăsime. Numărul de kilograme de pe cântar nu face diferența dintre masa musculară și masa de grăsime. Când se pierde rapid în greutate, mușchii sunt afectați primii, aceștia sunt folosiți drept combustibil de către organism. Slăbirea pe termen lung protejează mușchii și menține aceasta masă.

7. Pierderea rapidă în greutate încetinește metabolismul

Metabolismul înseamnă arderea caloriilor de către organism. Când slăbești prea repede, organismul încetinește această ardere calorică, aceasta este modalitatea lui de a se asigura că nu mori de foame. Când urmezi o dietă restrictivă, se poate pierde imediat în greutate, apoi organismul intră pe modul de supraviețurire și încetinește. Aceasta este și cauza care e responsabilă de câștigul rapid în greutate după o dietă strictă.

Opinia specialistului: „Rezultate obținute rapid nu sunt de durată”

“Medical vorbind, un corp proporțional înseamnă de multe ori și un corp sănătos. Obezitatea, din nefericire, duce la apariția multor boli conexe.

Pentru a avea un corp armonios, mulți dintre pacienții mei adoptă soluții drastice cu cure de slăbire rapide sau antrenamente foarte intense din dorința de a obține rapid un rezultat vizibil.

Problema este că aceste rezultate obținute rapid nu sunt de durată și nici nu construiesc un corp sănătos.

Respectarea unui regim foarte strict cu deficit caloric mare duce la scăderea greutății, dar duce și la reducerea metabolismului bazal prin distrugerea masei musculare. Consecința negativă a reducerii metabolismului bazal are efectul de rebound, de reîngrășare rapidă într-un timp scurt după renunțarea la cura de slăbire.

Un alt posibil efect advers este oboseala psihică și fizică ce se pot instala datorită faptului că organismul nu-și poate asigura necesarul esențial de nutrienți.

Metoda eficientă care dă rezultate reale pe termen lung și mediu și care are consecințe benefice asupra sănătății, dar și asupra modului în care arată corpul nostru este schimbarea stilului de viață, care poate implica implementarea unor schimbari mici, dar sustenabile pe termen lung.

De asemenea, eu îmi sfătuiesc pacienții să nu înceapă cu mai multe schimbări în același timp.

Îi sfătuiesc să schimbe un obicei nociv sau să-și introducă ZILNIC un obicei sănătos – de exemplu să meargă 2 km în plus zilnic, de care să se țină minimum o lună. Când noul obicei devine rutină, este momentul să adauge un alt obicei sănătos”, ne explică Dr. Codruța Cioponea, medic Medicina fizică și de Reabilitare, expert în recuperare musculoscheletală.

Citește și: Dieta GOLO, și adorată, și contestată. Ce alimente ai voie să consumi în voie

Citește și: Dieta-minune a Luminiței Anghel. Are 53 kg la 54 de ani: „Reușesc să îmi mențin greutatea cu multă muncă și efort”