Mâncatul intuitiv presupune înțelegerea semnalelor pe care le transmite organismul când îi e foame și este opusul unei diete tradiționale, prin care sunt stabilite anumite restricții legate de ce alimente se consumă și când. În plus, presupune promovarea unei abordări sănătoase a alimentației și a felului în care îți percepi propriul corp – prin aplicarea strategiei simple de a mânca atunci când îți e foame și de a te opri când te simți sătul.

Ce foame te încearcă?

Pentru a practica mâncatul intuitiv, trebuie să reînveți să-ți asculți propriul corp și să știi să faci diferența dintre foamea de natură fizică și de cea emoțională.

Foamea de ordin fizic Această nevoie biologică transmite nevoia de a-ți reface stocul de nutrienți. Acesta se construiește treptat și are semnale diverse, cum ar fi oboseala, zgomotele emise de stomac sau iritabilitatea, reacții care dispar când se consumă orice tip de mâncare.

Foamea de ordin emoțional apare pe fondul nevoilor emoționale. Supărare, senzația de însingurare, de plictiseală sunt doar câteva dintre manifestările care pot duce la apariția poftei de mâncare, de ceva bun, de mâncare care să aducă alinare. În astfel de cazuri, când se consumă mâncare, apare și senzația de vinovăție și de autodepreciere.

Cele 10 principii ale mâncatului intuitiv

Acest tip de alimentație a fost teoretizat de două specialiste – Evelyn Tribole, dietetician, și de Elyse Resch, terapeut de nutritie, în cartea “Intuitive Eating- A Revolutionary Anti-Diet Approach”. Cele două autoare au identificat cele zece principii ale mâncatului intuitiv, prin care ”prizonierii dietelor” să scape de aceste îngrădiri emoționale și nutriționale și să învețe să se alimenteze sănătos și fără stresul vinovăției de a trișa de la un regim alimentar.

1. Respinge mentalitatea dietelor

Mentalitatea dietelor presupune adoptarea ideii că acolo, undeva, există o dietă care va funcționa și în cazul tău. Mâncatul intutitiv înseamnă anti-dieta.

2. Celebrează mâncarea

Foamea nu este inamicul tău. Răspunde semnalelor timpurii de foame prin alimentarea corpului. Dacă aștepți să ți se facă foarte foame, există mari șanse să mănânci prea mult.

3. Fă pace cu mâncarea

Încheie războiul cu mâncarea, renunță la frământarea cu privire la ce ai voie să mănânci sau nu.

4. Provoacă ”poliția mâncării”

Mâncarea nu este bună sau rea, iar tu nu ești bun sau rău în funcție de ce mănânci sau ce nu mănânci. Invocă gândurile care îți spun opusul.

5. Respectă senzația de sațietate

Așa cum organismul îți spune când ți-e foame, așa îți transmite și când e sătul. Ascultă semnalele transmise de sațietaeta confortabilă, când simți că ai mâncat destul. Pe măsură ce mănânci, fii atent la ce gust are mâncarea și cât de înfometat sau de sătul te simți.

6. Descoperă factorul satisfacție

Fă-ți experiența mesei agreabilă. Mănâncă ceva care să aibă gust, stai jos la masă. Când faci din masă o experiență plăcută, vei observa că mănânci mai puțin.

7. Celebrează-ți emoțiile fără ajutorul mâncării

Mâncatul pe fond emoțional este o strategie de a face față diverselor emoții. Găsește alte metode de a face față acestora, cum ar fi o plimbare, meditația sau conversațiile cu prietenii. Fii conștient de ocaziile în care manifestarea unei emoții se traduce prin mâncare.

8. Respectă-ți corpul

În loc să-ți critici aspectul și să te percepi într-un mod greșit, apreciază-i capacitatea de a fi așa cum este.

9. Fă mișcare și observă diferența

Găsește modalități de mișcare de care să te bucuri. Renunță la ideea de a slăbi și mișcă-te cu gândul că te vei simți energizat, puternic, viu.

10. Apreciază mâncarea sănătoasă

Mâncarea consumată ar trebui să aibă gust bun și să te facă să te simți bine. Nu uita că mâncarea stabilește starea de sănătate, dar o masă sau o gustare nu-ți vor afecta iremediabil sănătatea.

Ce spune specialistul

„Opus tuturor dietelor existente este mâncatul intuitiv. Pentru că s-a demonstrat că aproape nicio dietă nu este sustenabilă în timp, adică funcționează doar atâta timp cât o respecți, mâncatul intuitiv pare a fi soluția.

Indiferent dacă vorbim despre greutate excesivă, de menținerea greutății normale sau menținerea sănătății, mâncatul intuitiv, corect însușit, poate fi soluția. Acesta poate fi benefic sau dăunător în funcție de cunoștințele nutriționale ale persoanei, istoricul metabolic al acestuia și prezența sau absența unor comportamente alimentare nesănătoase.

Maria Martac, nutritionist DigestMed
Maria Martac, nutritionist DigestMed

Esențial este să revenim la conștientizarea senzației de foame, să nu ne temem de ea, să ținem cont de aceasta dar și de cea de sațietate. În concluzie, să mâncăm doar când ne este foame, ce ne face bine, până când ne săturăm, nu mai mult.

În cadrul mâncatului intuitiv se discută despre alimentație echilibrată, fără restricții, dar cu moderație și cumpătare. Nu folosim noțiuni de “aliment bun” sau “rău”, nu facem obsesii pro sau contra, mâncăm cantități rezonabile, adaptate organismului, când ne este foame, acordăm timp meselor, mestecăm cu grijă și nu ciugulim între mese.

Rezultatele ar trebui să fie observate imediat: lipsa frustrării; recăpătarea încrederii în gusturile tale; restabilirea legăturii cu nevoile organismului; imagine de sine mai bună; apreciere, acceptare față de propriul corp; apariția dorinței de a face mișcare fără rușine de a se afișa.

De fapt, mâncatul intuitiv înseamnă revenire la origini. Să nu uităm că atunci când ne naștem mâncăm doar când ne este foame și ne oprim când ne-am săturat”, a explicat, pentru Libertatea pentru Femei, Maria Martac, nutriționist și biolog în cadrul Clinicii DigestMed.

Citește și: Dieta GOLO, și adorată, și contestată. Ce alimente ai voie să consumi în voie

Citește și: A ținut o dietă care i-a fost fatală. A murit la 39 de ani, departe de casă. Ce alimente mânca celebra „influenceriță”