Iată 6 categorii de alimente care, combinate, aduc un aport nutritiv excelent și contribuie la  susținerea unei vitalități și sănătăți optime.

Ciupercile

Ciupercile reprezintă o alegere excelentă datorită numeroaselor beneficii nutriționale pe care le oferă. Ele sunt bogate în vitamine și minerale esențiale, printre care complexul de vitamine B, vitamina D, seleniu și potasiu. În plus, sunt o binevenită sursă de proteine, mai ales atunci când urmezi o dietă care nu conține produse de origine animală.

Ca să te bucuri de toți acești nutrienți este important, în primul rând, să alegi ciuperci proaspete de la surse de încredere. Acordă apoi atenție modului de preparare.

Câteva sfaturi:

  • Gătește ciupercile la abur – vei menține valorile nutriționale fără a adăuga grăsimi suplimentare;
  • Folosește temperaturi mai scăzute pentru a nu distruge nutrienții și evită utilizarea excesivă de ulei atunci când prăjești sau sotezi ciupercile;
  • Gătește ciupercile în cuptor pentru a crea gusturi bogate și texturi delicioase. Înainte, stropește-le cu puțin ulei de măsline și cu aromele preferate (usturoi, ierburi sau condimente);
  • Folosește-le în supe și tocănițe. Aceste preparate permit ciupercilor să-și elibereze aromele și nutrienții în lichidul în care sunt gătite;
  • Adaugă ciuperci crude în salate, dacă nu te deranjează gustul lor mai intens. Consumate în acest mod își păstrează valorile nutriționale la nivel maxim.

Savurează ciupercile în preparate și feluri variate și vei beneficia de aportul lor bogat de substanțe hrănitoare.

Leguminoasele

Leguminoasele, precum fasolea, lintea, năutul și mazărea, sunt alimente bogate în proteine, fibre și fier. Iată câteva moduri de a le găti:

  • Fierbe-le în apă. Aceasta este o bază ideală pentru diverse rețete, de la supe și tocănițe până la salate;
  • Sotează-le sau prăjește-le cu puțin ulei de măsline și aromele preferate pentru a adăuga savoare și texturi noi;
  • Transformă-le în pate, hummus sau burgeri vegani și creează diverse variante delicioase.

Cu puțină imaginație, vei include cu ușurință leguminoasele în dieta ta zilnică și vei putea profita de beneficiile lor nutriționale excelente.

Cerealele integrale

Quinoa, meiul, ovăzul, orezul brun sau basmati, amarantul reprezintă câteva dintre cerealele integrale la care poți apela zilnic pentru a profita de beneficii nutriționale semnificative. Acestea sunt bogate în carbohidrați complecși, furnizează energie și o cantitate importantă de fibre care contribuie la reglarea tranzitului intestinal. 

Cerealele integrale pot fi consumate într-o varietate de moduri delicioase. Prepară-le sub formă de terci pentru micul dejun și adaugă fructe proaspete sau uscate pentru un plus de gust și de nutrienți. Gătește-le sub formă de pilafuri, mâncăruri cu legume sau adaugă-le în salate sănătoase sau prăjituri nutritive.

Legumele cu frunze verzi

Spanacul, broccoli, salata kale sau cea verde sunt bogate în substanțe nutritive, fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Acestea sprijină sistemul imunitar și sănătatea oaselor. Consumă-le sub formă de smoothie, în salate sau gătite în diverse moduri potrivite gusturilor tale.

Produsele din soia

Tofu și alte produse din soia contribuie la obținerea cantității adecvate de proteine în timpul postului sau a dietelor restrictive, fiind surse excelente de proteine vegetale. 

Folosește-le ca înlocuitori pentru carne și produse lactate, într-o varietate de mâncăruri, sandvișuri și salate. În cazul dietelor vegane, este deseori recomandată și suplimentarea vitaminei B12, aceasta fiind deficitară atunci când nu se consumă produse animale. 

Consumă soia cu moderație, însă. Cu toate că oferă beneficii nutriționale semnificative, este contraindicată dacă suferi de dereglări hormonale și nu numai.

Nucile și semințele

Nucile și semințele, precum migdalele, nucile caju, semințele de in și chia sunt surse excelente de proteine, grăsimi sănătoase, fibre, vitamine și minerale. Consumul regulat de nuci și semințe este asociat cu reducerea riscului de boli cronice, precum diabetul, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer.

Include-le în smoothie, salate, pâine sau consumă-le ca o gustare. Pentru că au multe calorii, nu depăși o porție de aproximativ o mână de nuci sau semințe pe zi.

Lasă-te inspirat de sugestiile din acest articol și creează mese delicioase și sănătoase. Diminuează cât de mult posibil consumul de alimente procesate sau pline de zaharuri și bucură-te de energie și o stare de bine zilnică.

Sursă foto: Freepik

(P) ARTICOL PUBLICITAR REALIZAT IN COLABORARE CU SEZAMO.RO