Greșeli în alimentație

Eliminarea unor întregi grupe alimentare fără niciun motiv medical

Se întâmplă ca oamenii să recurgă la diete fără vreun motiv anume. Câteodată, problemele de sănătate impun un anumit regim alimentar, iar în alte cazuri, anumite valori morale susțin eliminarea unor anumite alimente. Spre exemplu, cei care suferă de boala celiacă nu mai consumă gluten, iar veganii recurg la acest tip de alimentație deoarece vor să susțină mediul și animalele. Iar câteodată, oamenii scot din alimentație anumite produse deoarece pur și simplu nu se simt bine când le mănâncă. Totuși, de multe ori, se renunță la anumite alimente fără un motiv anume. Dacă scoți din dietă o grupă de alimente deoarece ai citit din surse incerte ca aceasta nu-ți priește, ești în eroare. Spre exemplu, anumite persoane renunță definitiv la pâine deoarece consideră că aceasta îi îngrașă. În loc să renunți la anumite alimente din frica de îngrășare, alege alimente pe baza a cum te fac ele să te simți. Alege cu atenție alimentele care îți priesc atât fizic cât și mental.  

obiceiuri alimentatie

Încerci tot timpul o dietă nouă

Schimbarea și rularea constantă a dietelor poate trăda o relație precară cu mâncarea sau cu imaginea de sine. Câteodată, dietele sunt pline de promisiuni goale, sunt prea restrictive sau te epuizează și te frustrează. Multe dintre diete elimină complet anumite grupe de alimente și de nutrienți sau minimizează aportul caloric la un nivel nerealist, care nu poate fi susținut pe termen lung. Așa că te trezești cu deficit nutrițional, energie redusă și o senzație majoră de vină că nu ai putut urma o dietă care să-ți aducă rezultatele vizate.

Compune-ți o alimentație echilibrată, care să conțină produse hrănitoare, care să-ți placă și care să-ți asigure energia necesară. Mâncarea și nutriția, în general, trebuie să fie simple. Nu complica inutil lucrurile, spun nutriționiștii.

Vrei rezultate peste noapte

Trebuie să faci pași mici și siguri când îți schimbi obiceiurile alimentare, pentru a obtine o talie subțire și o sănătate de fier. Iată care sunt micile schimbări care aduc rezultatele vizate: nu sări peste micul dejun, ai grijă să dormi câte opt ore pe noapte, mănâncă la masă, fără lucruri care să te distragă, mănâncă în familie, încearcă să-ți dai seama când îți e cu adevărat foame și nu ești doar plictisit, redu porțiile de mâncare cu 20%, mănâncă pâine integrală, redu cantitatea de grăsime folosită la gătit, bea multă apă, bea cafea neagră cu lapte degresat, oprește-te din mâncat înainte să te simți sătul 100%, folosește condimente din ierburi aromatice, redu aportul de alcool.

obiceiuri alimentatie

Nu-ți controlezi nivelul de stress

Stressul este un factor determinant în alimentație și în general, în starea de sănătate. Concentrează-te pe exercițiile fizice, pe relaxare, meditație sau orice altceva îți face plăcere pentru a nu cădea în capcana obiceiurilor proaste, când folosești mâncarea ca mod de a face față greutăților, spun specialiștii.

Opinia specialistului

Maria Martac, Nutriționist DigestMed

maria martac nutritionist digestmed

Iată la ce trebuie să renunți pentru a-ți proteja și întări metabolismul

Util ar fi sa ne evaluam constant obiceiurile de alimentație. Acestea se schimbă în timp (nu mâncăm aceleași alimente 10 ani la rând) în funcție de mai mulți factori obiectivi:

  • nevoile nutriționale ale organismului, starea de sănătate sau boala;
  • anotimp sau zona geografică în care locuim sau ne-am mutat;
  • activitatea de peste zi (birou, acasă, călătorii frecvente etc);
  • gusturile celor din familie;
  • buget și accesibilitatea la magazine;
  • anturajul social etc.

Tot periodic ar trebui să ne evaluăm starea de sănătate și de greutate a corpului. În cazul în care observăm schimbări nedorite, ar fi bine să renunțăm la anumite obiceiuri alimentare nesănătoase, de exemplu:

  • ciugulitul între mese;
  • consumul mare de cafea în combinație de lapte, zahăr, caramel, ciocolată și multe alte arome;
  • mâncatul unei singure mese voluminoase seara, ca recompensă pentru întreaga zi;
  • consumul de mâncare fast food în fiecare zi;
  • mâncatul la televizor, la calculator, la volan sau la film;
  • consumul de sucuri sau alte băuturi îndulcite în loc de apă;
  • recompensarea cu desert în fiecare zi;
  • dulciurile consumate de poftă în situații stresante;
  • dietele super restrictive pentru 3-5-10 zile sau cele cu leacuri miraculoase.

Și lista ar putea continua, dar acestea sunt cele mai periculoase pentru dereglarea metabolismului și, în final, pentru sănătate.

Foto: Unsplash, arhiva personala