Anumite persoane urmează această dietă și cu scopul de a slăbi, dar acesta este mai degrabă  un efect secundar al regimului. Microbiomul din stomac influențează metabolismul, depozitele de energie și hormonii foamei. O dietă echilibrată ajută la menținerea la cote bune a acestor procese și culminează cu pierderea în greutate și cu păstrarea unei siluete armonioase pe termen lung.

Cine poate urma această dietă?

Dacă te confrunți cu probleme digestive precum sindromul colonului iritabil, cu creșterea necontrolată a numărului de bacterii din intestinul subțire, cu boala refluxului gastrointestinal sau cu boala celiacă, atunci această dietă ți se adresează. Printr-o alimentație controlată vei scăpa de crampele stomacale, de balonare, de diaree sau de constipație, de greață sau de vomă.

Cum arată planul alimentar prietenos cu stomacul?

Anumite cantități de alimente ar trebui minimizate pentru a optimiza sănătatea stomacului, și anume:

Cerealele rafinate

Carbohidrații rafinați (paste și pâine din făină albă) hrănesc bacteriile rele din sistemul digestiv, ceea ce poate duce la inflamații. Carbohidrații procesați sunt mai greu de descompus și sunt vinovați de producerea simptomelor gastrointestinale.

Alimente procesate

Redu sau elimină complet mâncăruri precum fast-food, snackuri ambalate etc. Aceste alimente nu au nutrienții necesari pentru a hrăni bacteriile bune, din contră, creează mediul ideal pentru microbii cauzatori de inflamații. De asemenea, multe dintre alimentele conservate sau congelate conțin gluten, de evitat complet la boala celiacă.

Alimente bogate în grăsimi

Chiar dacă grăsimile sunt macronutrienți esențiali, un consum prea mare din aceștia (alimentele prăjite) poate forța stomacul să lucreze mai mult, cee ace poate afecta diversitatea microbială. Alimentele cu conținut bogat de grăsimi (mai ales cele saturate și cu grăsimi trans) pot reduce cantitatea a doi microbi esențiali pentru starea bună de sănătate. Alimnetele grase pot duce la balonare, greață, gaze, diaree.

Lactatele

Moderația e cuvântul-cheie când vine vorba de lactate. De fapt, o dieta săracă în lactate (cum ar fi dieta mediteraneană) poate crește cantitatea de bacterii prietenoase din stomac și poate diminua numărul de bacterii rele. De asemenea, lactatele pot cauza intoleranță, o afectiunea ce atinge 68% din populația globului – astfel că evită laptele de vacă, laptele condensat, iaurtul degresat etc.

Carnea roșie

Pentru sănătatea stomacului, limitează consumul de carne roșie precum porc, vită, miel, mai ales cea procesată. Nu numai că are grăsimi saturate, dar reduce nivelul de bacterii bune și crește bacteriile rele- proteobacteriile.

Îndulcitorii artificiali

Acești îndulcitori nu sunt absorbiți de intestinul subțire și ajung în colon aproape neschimbați. Aici, dezechilibrează nivelul de bacterii și cauzează simptome precum gazele sau diareea. Așa că redu la maximum consumul de sucuri acidulate, sucuri de fructe sau ceaiuri la sticlă de plastic și alte alimente cu îndulcitori artificiali.

Ce să mănânci?

Alimente bogate în fibre și legume: varză, praz, pepene roșu, banane, care conțin fibre prebiotice sau substanțe care stimulează bacteriile bune din stomac. E recomandat consumul a cel puțin 28 g de fibre pe zi. De asemenea, se recomanda să aveți la masă cereale integrale, cum ar fi ovăzul sau orzul, alimente cu grăsimi sănătoase omega-3 și omega-6 – semințe de in, pește gras, ouă și nuci (patru porții pe săptămână), carne slabă și alimente fermentate (varză murată sau supă miso).

Opinia specialistului

Maria Martac, Nutrițonist DigestMed, Digestmed.ro

maria martac

”O supă sau o ciorbă o dată la două zile poate să ne sature și să ne ajute”

În mod normal, fiecare dintre noi ar trebui să se alimenteze echilibrat în fiecare zi, cu toți macro și micronutrienții, să se hidrateze corespunzător cu apă și să consume fibre dietetice.

În aceeași idee de echilibru, ar trebui să mâncăm când ne e foame și nu o singură dată pe zi o cantitate foarte mare de mâncare super procesată, înghițită aproape nemestecată.

Este bine să nu ne lipseasca alimentele funcționale, care conțin probiotice și prebiotice de tipul iaurt, kefir, borș, murături în saramură, migdale, ulei de măsline, usturoi, fasole, mazăre sau ghimbir.

O supă sau o ciorbă o dată la două zile poate să ne sature și să ne ajute să ne menținem stomacul și intestinul sănătos.

Foto: Unsplash