Dieta a fost concepută de dieteticianul Tanya Zuckerbrot în 2006 ca metodă de slăbire cu ajutorul consumului de fibre. Specialistul a publicat și o carte în care sunt explicați pașii ce trebuie urmați pentru a obține rezultatele vizate.

Principiile planului alimentar

Dieta F-Factor prioritizează creșterea consumului de fibre – acești  carbohidrați nondigestibili care se regăsesc în cele mai nutriente alimente – legume, fructe, nuci, semințe și în cerealele integrale. Consumul mai mare de fibre ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, la scăderea colesterolului rău și ajută la pierderea în greutate prin menținerea pe o durata mai mare a senzației de sațietate. Planul alimentar de slăbire cu ajutorul fibrelor presupune trei mese pe zi și o gustare. Mesele trebuie să fie formate din carbohidrați sănătoși și din proteine curate și nu exclude și câte o băutură, din când în când.

dieta f factor

Fazele dietei

În prima fază, timp de două săptămâni, dieta presupune reducerea la minimum a aportului de legume și fructe bogate în amidon, a majorității lactatelor și a cărnii grase și se recomandă consumul de legume și fructe bogate în fibre, fasole și cereale integrale. Astfel, se vor consuma câte 35 de grame de fibre și mai puțin de 35 de grame de carbohidrati neți (carbohidrați digestibili, proveniți din zahărul regăsit în fructe, legume, lapte, miere sau siropuri). În faza 2 și faza 3 a dietei nu mai sunt atâtea restricții în privinta alimentelor,

În aceste etape de continuare a procesului de slăbire și de menținere, se vor consuma cel puțin 35 de grame de fibre pe zi și mai puțin de 75 (faza 2), respectiv 125 de grame de carbohidrați neți pe zi (faza 3).

dieta f factor

Alimente recomadate

Fibrele recomandate în Dieta F-Factor se găsesc în urmatoarele alimente: fasole, mazăre, năut, linte, bulgur, quinoa, orz, pâine din cereale integrale, secară, popcorn fără ulei, mere, pere, zmeură, afine, smochine, portocale, banane, guava, curmale, anghinare, avocado, varză, broccoli, cartofi dulci, dovleac, păstârnac, semințe de dovleac, chia, semințe de floarea soarelui, semințe de cânepă, migdale, fistic, nuci pecan, alune, arahide.

Opinia specialistului

Andreea Zegheanu, nutriționist, www.zeandreea.com

Excesul de fibre poate duce la malabsorbția de fier, calciu, magneziu

Fibrele sunt esențiale pentru sănătate. O persoană care are grijă de alimentație și urmează o dietă bogată în fructe și legume nu trebuie să numere gramele de fibre consumate ca să slăbească, fiindcă procesul va interveni natural, iar gramele se bifează cu ușurință. În plus, se știe că orice dietă săracă în carbohidrați (precum fazele 1 și 2 din Dieta F- Factor ) va produce o scădere drastică în greutate deorece organismul elimina excesul de apă. Ca regulă generală, avem nevoie de 14g de fibre pentru fiecare 1000 de kcal consumate. Acestea pot fi obținute cu ușurință din alimente, fără a fi nevoie de batoane, shake-uri sau budinci vândute la extra preț.Excesul de fibre, înțeles printr-o cantitate mai mare de 40g de fibre consumate zilnic, poate duce la malabsorbția unor minerale precum calciu, magneziu, fier și zinc. Alte efecte secundare pot fi constipația, diareea, flatulența şi crampele abdominale.

Foto: Unsplash