Chiar dacă nu este o dietă de slăbire propriu-zisă, dieta cu cireșe poate avea efecte asupra cântarului dacă monitorizezi restul alimentelor consumate peste zi alături de cireșe. Nu există o anumită cantitate recomandată de cireșe pe care să le consumi zilnic, dar îndrumările dietetice sugerează consumul a două mâini de cireșe sau două cani de suc 100% natural din aceste fructe – pe lângă o alimentație care însumează 2000-2600 de calorii zilnic. Pentru o dietă de slăbire eficientă, ar trebui să mănânci o mână de cireșe și o cană de suc de cireșe la o alimentație de 1200 de calorii pe zi.

Cireșele sunt bogate în vitamine (vitamina C), în antioxidanți și în fibre. Culoarea roșu închis provine de la antioxdanții numiți antocianine, care oferă protecție împotriva bolilor cardiovasculare, a cancerului la colon și a tulburărilor neurologice, dar și a diabetului și Alzheimer.

cirese

Comparativ cu alte fructe, cireșele au un indice glicemic relativ scăzut, ceea ce ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.

Cireșele sunt și o sursă bogată de melatonină, ceea ce asigură o durată mai lungă a somnului și o calitate crescută.

Urmarea unei cure cu cireșe poate avea beneficii nutriționale și poate scădea anumite riscuri de apariție a anumitor boli, dar numai când este alăturată unei alimentații echilibrate și în doze recomandate de specialiști – între una și două mâini de cireșe zilnic, în funcție de nevoile calorice. Slăbirea propriu-zisă se produce doar când aportul caloric al tuturor alimentelor consumate este scăzut. Deci dacă vizezi slăbirea, consumă cu 500 până la 750 de calorii mai puțin zilnic.

Opinia specialistului

Maria Martac, Nutriționist DigestMed

maria martac nutritionist digestmed

Sezonul mult așteptat al cireșelor a sosit. Cireșele sunt fructe cu gust și aroma minunată, dar și cu nenumărate beneficii pentru organism.

Cireșele conțin 70-75% apă, puține calorii și fitonutrienți (antocianine și flavonoide) cu acțiune antioxidantă. În plus conțin fibre, vitaminele A, B și C, și multe minerale precum potasiu, fier, magneziu și calciu. La toate acestea se adaugă efectul laxativ și diuretic pe care îl au, astfel că a apărut dieta cu cireșe.

Care este principiul “dietei cu cireșe”: apa și fibrele din compoziția lor pot conferi senzația de sațietate, iar potasiul poate să ajute la eliminarea sodiului în exces responsabil cu retenția de apă.

Chiar dacă au aceste beneficii, este bine să consumăm cireșe ca parte a unei diete cât mai diversificate (cu proteine și cu legume diverse).

Persoanele care își propun să țină dieta cu cireșe în vederea scăderii în greutate e bine nu consume mai mult de 1 kg de cireșe pe zi și nu mai mult de 3-5 zile la rând. De asemenea, cireșele trebuiesc împărțite în porții mai mici care să fie consumate pe timpul zilei, de preferat împreună cu alte alimente (brânza, legume, alte fructe, ouă etc).

Sunt recomandate cireșele proaspete, eventual congelate, dar nu din compoturi sau din conserve.

Este recomandat consumul de cireșe persoanelor care:

– au afecțiuni biliare sau alte boli hepatice;

– care acuză o stare avansată de oboseală;

– sunt anemice;

– au acuitate vizuală scăzută;

– au o piele uscată și lipsita de fermitate;

– pot fi consumate și de către cei care suferă de diabet;

– suferă de constipație;

– sunt supraponderale.

Foto: Unsplash