Procesul de ”detoxifiere” constă din mai multe etape care duc în final la un rezultat optim: creșterea nivelului de energie, accelerarea metabolismului, resetarea proceselor naturale ale
organismului.

Primul pas in procesul amplu de detoxifiere consta din eliminarea alimentelor toxice de la mesele zilnice. Dintre această listă fac parte: mâncărurile procesate, aditivii artificiali, cafeaua, alcoolul,
băuturile acidulate cu zahăr.

Al doilea pas constă din includerea în alimentație, pe cât posibil, a alimentelor de proveniență organică, fără pesticide. Aceste alimente nu conțin aditivi chimici și nici conservanți. Într-adevăr, sunt produse mai scumpe, dar benefice pentru sănătate. Mesele ar trebui să conțină de fiecare dată aceste alimente: frunze și legume verzi (spanac, broccoli), fructe de pădure, carne slabă de curcan sau de pui, pește (păstrăv, somon etc), proteine vegetale (tofu), nuci, semințe, fibre (țelină apio, sfeclă roșie), grăsimi sănătoase (avocado, ulei de măsline, ulei de cocos), apă suficientă.

Planul de 21 de zile de detox

Micul dejun: shake de proteine din cereale integrale, lapte vegetal și fructe de pădure, în care poți adăuga pudră de proteine.

Prânz: o salată de legume cu quinoa, nuci și cu grăsimi sănătoase.

Gustare: nuci sau migdale prăjite, iaurt cu fructe proaspete.

Cină: somon la abur pe pat de spanac sotat. Aici pot fi evitați carbohidrații, iar meniul sa fie concentrat pe proteine și grăsimi. Alternativa ar fi tofu sau o iahnie de fasole neagră.

După cele 21 de zile de urmat regimul detox, urmează etapa de menținere, post-detox, în care ar trebui să se înregistreze schimbări în ceea ce privește nivelul de energie și în scăderea în
greutate.

Acest câștig trebuie menținut prin:

Exerciții fizice: mers zilnic pe jos sau sau program la sala de sport.
Controlul porțiilor: trebuie menținută o numărătoare a caloriilor sau o cantitate maxima de alimente la o masă, pentru a scădea și mai mult în greutate.
Mâncatul conștient: stabileste-ți anumite reguli de alimentație: spre exemplu, fără desert la cină sau alte combinații de alimente, fără să simți că te privezi pentru a-ți crea frustrări alimentare.

Opinia specialistului

Ilinca Iacob, Consultant în Nutriție Generală în formare și Nutritional Coach la PN Academy

Facebook: Nutrition with love by Ilinca

”Organismul uman e format din mecanisme complexe de detoxifiere”

Când auzi de termenul “cură de detox”, probabil îți vin în minte una dintre cele două replici de mai jos: “Ce porcărie, de ce te-ai îmbuiba cu sucuri și prafuri? E doar marketing” “E minunat să ții
o cură de detoxifiere! Mă simt plin/ă de energie, ar trebui să încerci și tu!” Dacă stăm să ne gândim bine, toxină înseamnă orice exces.

Dacă beau mult alcool, fac intoxicație. La fel, dacă mănânc prea mult zahăr, sau beau prea multă apă. Orice ingerăm devine toxic la un anumit nivel. Avem noroc că organismul uman e format din mecanisme complexe de detoxifiere.

Organele noastre principale au funcție de detoxifiere: sistemul digestiv, rinichii, pielea, plămânii, ficatul, sistemul limfatic și cel respirator.
Sistemele acestea descompun compușii în elemente pe care le putem elimina. Și fac o treabă foarte bună dacă le ajutăm din afară: Mâncând sănătos și echilibrat, cumpărând din surse locale și cât mai organic posibil, menținându-ne o greutate normoponderală, consumând suficiente lichide, mai ales apă și ceai, lăsând să treacă cel puțin 12 ore între cină și mic dejun pentru a da timp corpului să lucreze peste noapte, stând la soare și ieșind zilnic la aer curat, făcând regulat exerciții care să să ajute la eliminarea toxinelor prin transpirație, neluând suplimente decât dacă există un anume deficit, având ce produse de îngrijire personală folosești.