Acest lucru se bazează pe faptul că organismul nostru ar fi privat de mâncare timp de cel puțin 12-14 ore, lucru ce l-ar supune unui stres nutritional, cee ace-l determină să lucreze sub modul de acumulare de energie sub formă de depozitare de grăsime pentru perioadele în care va fi privat de mâncare. Corpul începe să se comporte ca un hamster care adună depozite de energie, lucru ce se traduce în acumularea de kilograme, la un moment dat.

Totuși, alimentele pe care le putem consuma după ora 18.00 sunt limitate, nu putem mânca chiar după pofta inimii- sunt recomandate cele ușor de digerat și care asigură sațietatea până la următoarea masă.

Iată ce se poate consuma fără nicio grijă după ora 18.00 în condițiile unei alimentații echilibrate în restul zilei:

Brânză degresată, carne slabă (pui, miel, vită, iepure), legume, cu excepția cartofilor, pește slab, iaurt degresat, albușuri de ou. Tot aici intră și popcornul fără sare și grăsimi, avocado, humus.

alimente dupa ora 18

Alimente interzise după ora 18.00

Alimente cu indice glicemic ridicat, pâine și alte produse de patiserie, carne și pește gras, produse cu zahăr, cereale și paste, fructe.

Mâncarea permisă după ora 18.00 e strâns legată de consumul de alimente ingerate peste zi și de numărul total de mese. Dacă mănânci porții mici la mic dejun, prânz, gustări, atunci seara, după ora 18.00 sunt permise, de asemenea, mesele. Brânza de vaci degresată, mâncată la masa de seară este recomandată deoarece conține proteine care se digeră între cinci și sase ore. La micul dejun se recomandă alimentele cu proteine cu digestie rapidă, pentru producerea unei doze de energie mai rapid, iar aici sunt incluse ouăle și soia, la fel și carbohidrații – aceștia se consumă numai în prima parte a zilei și niciodată seara.

Ora ideală de cină este cu trei ore înainte de somn. Dacă mergi la culcare la ora 23.00, atunci e bine să consumi ultima masa la 20.00. Totuși, fiecare își poate regla orele de masă, cu condiția ca porțiile consumate într-o zi să fie mici.

Opinia specialistului

Maria Mihaila Nutritionist (1)

Maria Mihăilă, Nutriționist și Fitoterapeut – Getika Holistic Life, www.getika.info , Tel: 0754 887 153

Seara, consumă alimente ușoare, bogate în fibre

Când mâncăm seara este foarte importat să ținem cont de timpii de digestie ai alimentelor. Cu cât un aliment se digeră mai greu, cu atât este mai contraindicat seara. În funcție de alimentul consumat, dar și de factorii digestivi individuali, trecerea alimentelor din stomac în intestinul gros durează între 6 și 8 ore. Dacă mănânci alimente ușoare, bogate în fibre, ar trebui să treacă în jur de 2 ore de la ultima masă a zilei și momentul în care mergi la somn. În această categorie a alimentelor ușor de digerat avem fructe precum: afine, mure, zmeură, mere verzi, pepene, pere, caise, precum și alte fructe cu un conținut redus de glucide. Tot aici putem menționa legume ca: dovlecel, sparanghel, broccoli, morcovi, ardei capia – gătite pe grill sau ușor, la abur. Alimentele contraindicate după ora 18:00 sunt cartofii, fasolea, mazărea, pâinea, porumbul, pastele, untul, carnea, lactatele, deserturile. Toate acestea sunt alimente bogate caloric și greu de digerat. Ele pot interfera cu digestia, iar pe termen lung pot modifica metabolismul, ducând la acumularea kilogramelor.

Foto: Unsplash, arhiva personala