Pe lângă felul în care ne concepem mesele, la fel de important e și când mâncăm, deoarece organismul își foloseste energia pentru a digera mâncarea, iar cea mai bună modalitate de a evita acea senzație de toropeală după masă este să consumi mai des porții mici pe parcursul zilei. Astfel, îți vei păstra corpul alimentat cu energie constant, iar acest lucru te poate face și să pierzi în greutate.

Iată ce trebuie să consumi sau să eviți pentru a alunga senzația de oboseală și pentru a-și păstra energia cât mai mult timp pe parcursul zilei:

De evitat: Alimente procesate

Alimentele de tip fast-food pot aduce un oarecare confort, dar au o valoare nutrițională mică spre zero. Alimentele procesate precum conservele, produsele ambalate, dulciurile, mâncarea semipreparată sunt de obciei pline de conservanți, de aditivi, de sodiu, de grăsimi trans și de alte ingrediente artificiale care te pot încetini.

De ales: Fructe și legume de sezon

Cu cât mancarea este mai proaspătă, cu atât va conține mai mulți nutrienți.

Spre deosebire de alimentele procesate care pot fi sărace în nutrienți, legumele și fructele proaspete sunt pline de vitamine și de minerale.

De ales: Băuturi fără cofeină

Cafeina este bună dacă este consumată cu moderație și are beneficii pentru sănătate, dar aduce un impuls de energie organismului doar pe termen scurt. Dacă nu poți renunța la băuturile pe bază de cafeină, alege cafeaua neagră și la ceaiul neîndulcit. Sucurile și băuturile energizante sunt pline de zahăr și de ingrediente artificiale care îți pot cauza somnolență după un impuls scurt de energie.

De ales: Proteine

Alege în loc de carne roșie carne marmorată cu grăsime – carne  slabă de pui, de curcan, pește – care conține proteine curate. Alege peste bogat în acizi omega-3 – precum somon sau ton  – deoarece conțin grăsimi sănătoase.

alimente oboseala

De ales: Cereale integrale și carbohidrați complecși

Alege cereale integrale și carbohidrați complecși în locul produselor din carbohidrați rafinați, precum zahărul sau făina albă.

De ales: Nuci și semințe

Acestea sunt unele dintre cele mai bune alegeri pentru a lupta împotriva senzației de oboseală și de foame. Nucile și semințele generează energie datorită nutrienților sănătoși. Încearcă un mix de migdale, nuci braziliene, caju, alune, pecan, nuci, semințe de floarea soarelui semințe de dovleac. Mănâncă-le crude și fără zahăr. Sunt perfecte pentru gustarea de după-amiază.

De ales: Apă

Hidratarea este esențială pentru funcționarea optimă a organismului. Chiar dacă apa însăși nu asigură energia sub formă de calorii, ajută la facilitarea procesului de energizare a corpului.

De ales: Vitamine și suplimente

Dacă se întâmplă să nu-ți iei toți nutrienții din alimente, ar trebui să iei în considerare administrarea de vitamine. Consultul cu un nutriționist sau medic este obligatoriu înainte de acest lucru, pentru a determina de ce fel de complex de vitamine ai nevoie.

De ales: Banane

Specialiștii în nutriție au comparat beneficiile consumului de banane cu băuturile energizante pe care le consumă cicliștii care au nevoie de energie susținută la cursele lungi. Astfel, studiile arată ca că bananele au oferit la fel de mult ”combustibil” ca și băuturile energizante.

De ales: Semințele de chia

Semințele de chia sunt ideale în vederea pregătirii pentru efort susținut, datorită conținutului de grăsimi sănătoase, carbohidrați complecși și fibre.

Două linguri de chia asigură apoximativ 24 de grame de carbohidrați, 4,8 grame de omega-3 – acizii ideali pentru sănătatea inimii și pentru reducerea inflamațiilor din organism.

Opinia specialistului

Maria Martac, Nutriționist DigestMed 

maria martac

”Nu depăși două căni de cafea sau de ceai negru”

Abia te-ai trezit după șapte ore de somn și te simți deja obosită?  Ai băut și o cană de cafea, dar starea de oboseală tot persistă?

Motivul ar putea fi reprezentat de ce alimente ai mâncat cu o seară înainte, în ce cantitate și la ce oră. Un remediu ar fi să consumi anumite alimente care te pot ajuta să înlături starea de oboseală.

Mai întâi bea apă mai multă decât de obicei.

Alege la micul dejun cereale integrale cu iaurt natur și câteva fructe de pădure.

Mănâncă la prânz legume verzi și carne roșie, poate ai un deficit de fier. Combină și câteva leguminoase.  Poți alege și o mână de fructe uscate, amestecate cu câteva nuci. Nu depăși două căni de cafea sau de ceai negru. În loc de energizare poate avea efect contrar. Poți mânca două bucățele de ciocolată neagră (minimum 85% cacao).

Și nu neglija mișcarea. Câteva minute de alergare ușoară sau un program de dans ritmat poate face minuni.

Foto: Unsplash