Mitul 1: Oamenii slabi au un metabolism mai dinamic

Pare că unii oameni pot mânca oricât și orice fără să se îngrașe. E oare din cauză că se bucură de un metabolism mai dinamic? De fapt, persoanele slabe au un metabolism cu o rată de odihnă mai mare decât restul. Explicația kilogramelor puține stă în faptul că numărul caloriilor arse pe zi este influențat de cantitatea de mușchi de care se bucură un individ. Mușchii ard calorii. Astfel, antrenamentele fizice care cresc masa musculară accelerează procesul de slăbire mult mai rapid decât o dietă de pierdere în greutate.

Mitul 2: Dacă mănânci mai puțin și ai mai multe mese pe zi, accelerezi metabolismul

Multe teorii susțin că reducerea porțiilor de mâncare și creșterea numărului de mese dintr-o zi ar duce la pierderea în greutate. În ceea ce privește metabolismul, frecvența meselor are prea puțin de-a face cu dinamica metabolică. Motivul pentru care poți slăbi mâncând mai multe mese într-o zi e acela că un consum de porții mici, mai des, poate alina pofta de mâncare și ajungi să consumi mai puține alimente decât ai face-o în mod normal la trei mese, și te determină să alegi produse de calitate, care asigură aportul nutrițional și sațietatea.

Mitul 3: Dacă mănânci înainte de culcare, alimentele se transformă direct în grăsime

Într-adevăr, nu ai nevoie de extra-calorii înainte de culcare, dar contează mai ales ce mănânci. Dacă pe parcurusul zilei, încerci să reduci numărul caloriilor consumate și inainte de culcare alegi să mănânci gustari sănătoase, precum migdale, fructe sau legume crude, în portii reduse, atunci greutatea nu-ți va fi afectată.

Mitul 4: Metabolismul arde caloriile și descompune alimentele

Când spun metabolism, majoritatea oamenilor își imaginează rapiditatea cu care un individ arde caloriile, dar acest proces are, de fapt, două componente. Catabolismul este cea mai cunoscută parte a acestui proces. Descompune legăturile chimice și produce energie în organism sub forma caloriilor. Anabolismul este cealaltă funcție esențială și presupune depozitarea energiei pentru ca organismul s-o foloseasca mai târziu, iar aici intră și grăsimile și carbohidrații. Ambele funcții sunt echilibrate și contribuie la un metabolism sănătos.

Mitul 5: Oamenii nu-și pot controla metabolismul

E ușor să dai vina pe metabolism când întâmpini probleme în a scăpa de greutatea în exces. Studiile arată că putem avea un control mai mare asupra propriului nostru metabolism decât credeam. Antrenamentele de forță, precum ridicatul de greutăți, e o modalitate bună de a arde caloriile la o rată mai mare. Alte practici care vor influența metabolismul în mod pozitiv sunt: somnul suficient în fiecare noapte, hidratarea și renunțarea la sucurile cu zahăr, consumul unei cafele – cafeina ajută la arderea caloriilor, consumul unei cantităti suficiente de proteine.

Opinia specialistului

Maria Martac, Nutriționist  DigestMed

maria martac nutritionist digestmed

”Odată cu înaintarea în vârstă, metabolismul scade”

Despre accelerarea sau încetinirea metabolismului sunt multe mituri, generate din dorința unora de a explica procesele biologice de anabolism și catabolism din diverse perspective. Ca orice mit, pornesc de la o realitate pe care o exagerează fără fundament științific.

Apa accelerează metabolismul. Mit. Apa hidratează și facilitează toate reacțiile din organism.

Micul dejun accelerează metabolismul și cina îl încetinește. Mit. Cele două mese sunt importante și este bine să nu sărim peste micul dejun în ideea că ne vom recompensa la cină.

La menopauză, metabolismul scade și ne îngrășăm obligatoriu. Mit. Odată cu înaintarea în vârstă, metabolismul scade indiferent că vorbim de femei sau bărbați. La menopauză trebuie doar să ne adaptăm dieta atât cantitativ cât și calitativ.

Să nu combinăm carbohidrați cu grăsimi că încetinim metabolismul. Mit. Nu combinațiile sunt problema, ci dimensiunea porțiilor.

Anumite alimente ard grăsimi (cafeaua, ceaiul verde, ghimbirul). După consumul unor alimente putem să avem o diureză accelerată și prin urmare mai puține kilograme pe cântar, din cauza deshidratării.

De fapt ce e adevăr? Rata metabolică poate fi influențată pozitiv prin numeroase metode. Dezvoltarea masei musculare, programul sănătos de somn, hidratarea suficientă a organismului, suplimentarea aportului de proteine slabe și respectarea unei diete echilibrate sunt obiceiuri care determină în mod direct sau indirect accelerarea metabolismului.

Foto: Unsplah, arhiva personala