Ora de vară în România, în 2023

Dacă sunteți obișnuiți cu trecerea la ora de vară, știți deja că acest proces presupune ajustarea ceasurilor cu o oră înainte, astfel încât să avem mai multă lumină naturală în timpul serii.

Odată cu trecerea la ora de vară, dormim cu o oră mai puțin

Acest lucru înseamnă că vom dormi cu o oră mai puțin în noaptea în care se face schimbarea, dar vom avea parte de zile mai lungi și mai multă lumină naturală în timpul serii.

Când trecem la ora de vară

În anul 2023, trecerea la ora de vară va avea loc în data de 26 martie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în aceeași săptămână cu echinocțiul de primăvară.

Ca o regulă generală însă, pentru a vă putea da seama indiferent de an când se schimbă ora și dormim cu o oră mai puțin, acest lucru se produce mereu în ultima duminică din luna martie.

De ce trecem la ora de vară

Scopul inițial al acestei măsuri a fost economisirea energiei electrice. În trecut, consumul de energie electrică creștea semnificativ în timpul serii, când oamenii își foloseau aparatele electrocasnice și lumina artificială.
Trecerea la ora de vară a permis economisirea unei cantități semnificative de energie electrică.

Când se face trecerea la ora de vară, pierdem o oră. Când se face trecerea înapoi la ora de iarnă, câștigăm acea oră înapoi.

Și atunci, de ce mai trecem la ora de vară, poate vă întrebați?

Trecerea la ora de vară este o măsură prin care ceasurile sunt date înainte, pentru ca orele active ale omului să se suprapună mai bine cu orele în care este lumină naturală.

Modificarea orei nu crează propriu-zis mai multă lumină naturală, ci modifică parametrii timpului măsurat de noi în funcție de răsăritul și apusul soarelui.

În prezent, aproximativ 40% din tările lumii trec prin procesul de schimbare a orei, odată cu venirea primăverii.

Ora se schimbă automat, în cazul telefoanelor și a dispozitivelor digitale

Dacă sunteți îngrijorați că nu veți ști să ajustați ceasurile în mod corespunzător, nu vă faceți griji. Majoritatea telefoanelor mobile, a calculatoarelor și a altor dispozitive electronice se ajustează automat la trecerea la ora de vară. Cu toate acestea, asigurați-vă că verificați setările dispozitivelor dumneavoastră pentru a fi siguri că acest lucru se întâmplă.

În privința dispozitivelor analogice, de exemplu ceasurile deșteptătoare sau ceasurile de perete, acestea trebuie ajustate manual.

Cum ne afectază trecerea la ora de vară

În ciuda faptului că dăm ceasurile cu o oră înainte în timpul nopții, pentru a nu perturba activitățile cotidiene, corpul resimte efectele schimbării orei.

În general, modificarea ceasului cu o oră înainte poate avea un impact asupra ritmului nostru circadian, ceea ce poate duce la oboseală și la dificultăți în a adormi în prima noapte după schimbarea orei. De asemenea, unii oameni pot simți oboseală, o scădere a stării de spirit sau o ușoară scădere a apetitului.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor se adaptează relativ rapid la schimbarea orei și nu experimentează efecte negative semnificative.

Cum treci mai ușor peste efectele schimbării orei

Dacă sunteți îngrijorați de impactul trecerii la ora de vară asupra sănătății, puteți lua unele măsuri pentru a minimiza disconfortul.

În timpul săptămânii de dinainte și a celei de după trecerea la ora de vară, încercați să vă culcați cu 15-30 de minute mai devreme față de ora obișnuită, în fiecare seară.

De asemenea, evitați consumul de alcool și cafeină înainte de culcare și încercați să mențineți o rutină de somn regulată, chiar de dinainte de trecerea la ora de vară.

Renuntarea la ora de vară în Europa

În ultimii ani, a existat o dezbatere considerabilă cu privire la relevanța acestei măsuri. În consecință, în 2019, Parlamentul European a votat pentru renunțarea la trecerea la ora de vară în Europa.

În ciuda acestui fapt, această măsură nu a fost încă implementată până în 2023, astfel încât trecerea la ora de vară va continua să se producă și în acest an.