Sarea în bucate parcă nu are haz fără usturoi! Această legumă cu gust și aromă inconfundabilă este folosită în multe preparate gustoase, de la fripturi, la tăcănițe, supe, murături și sosuri. Cumpără usturoi românesc toamna, pentru că are un gust mai domol decât alte soiuri din import, și află cum se păstrează usturoiul pentru iarnă. Iată care sunt cele mai bune metode.

Usturoi uscat, împletit pe funie

Este una dintre cele mai vechi metode prin care se păstrează usturoiul pentru iarnă. Căpățânile de usturoi cu foi și codițe perfect uscate se împletesc strâns în funie și se păstrează în cămară, la rece.

Dar această metodă este potrivită pentru cei care au cămări reci și bine uscate și ventilate, la țară. În bucătăria de la bloc, unde se acumulează adesea aburi și căldură iarna, usturoiul uscat nu rezistă prea mult timp. Dacă locuiești într-un apartament și nu ai o cămară răcoroasă, poți folosi alte metode descrise mai jos.

Usturoi la borcan cu sare

Alege doar căpățâni sănătoase de usturoi, cu foile bine uscate, fără pete, fără mucegai. Curăță bine nisipul de pe ele, șterge-le cu un șervet de hârtie, și pregătește un borcan de 800 de grame. Poți folosi și borcane mai mari, în funcție de cantitatea de usturoi.

Presară un strat generos de sare de mină neiodată sau sare grunjoasă la baza borcanului. Pune câteva căpățâni de usturoi cu o mică distanță între ele, să nu se atingă, și acoperă cu un strat generos de sare. Continuă astfel până umpli borcanul.  

Deasupra, acoperă sarea cu un tifon curat și păstrează borcanul în locul cel mai răcoros și bine uscat din casă. Nu îl ține frigider, deoarece sarea va acumula umezeală din frigider și usturoiul se va strica.

Cum se păstrează usturoiul în cutii de carton sau în săculeți de in

Usturoiul bine uscat și sănătos se strânge în mănunchiuri. Se leagă bine codițele și se depozitează în cutii de carton cu capacul perforat, să intre puțin aer, sau în săculeți de in.

Usturoiul strâns mănunchi își păstrează mai bine umiditatea din pulpă și nu se strică, dacă este ținut în spații bine ventilate și uscate. În acest fel, te vei bucura de toate beneficiile usturoiului și de aroma lui puternică.

Usturoi în borcane cu apă

Cățeii de usturoi care au fost vătămați, răniți la recoltare sau ușor pătați, se pot curăța de coajă și se depozitează în borcane cu apă. Este una dintre metodele prin care se păstrează usturoiul la frigider, pentru o perioadă mai scurtă de timp. El trebuie consumat cel mult în 2 luni.

Iată cum se face: se pregătește un borcan curat și bine spălat de 800 de grame, se pun cățeii de usturoi bine curățați, o linguriță de sare și se toarnă apă rece. Se acoperă cu un capac și se ține la frigider. Se consumă cât mai repede.

Usturoi la congelator

Pregătește o tăviță cu pastă de usturoi la congelator și o vei putea folosi tot anul. Curăță bine usturoiul, spală cățeii de usturoi și dă-i prin mașina de tocat. Vei obține o pastă destul de fină care se pune cu lingurița într-o tavă pentru cuburi de gheață.

Acoperă bine tava cu două, trei straturi de folie de aluminiu și pune-o la păstrare la congelator. Când ai nevoie de usturoi, scoți câte un cub de pastă de usturoi înghețată și o adaugi direct în mâncarea de pe foc sau o lași să se decongeleze pentru diferite preparate.

Este adevărat că aroma usturoiului devine mai puțin concentrată, dacă este congelat, dar el își păstrează în mare parte parfumul specific și toate proprietățile nutritive și curative.