Oricât de des uzi curtea, gazonul uscat îți dă mari bătăi de cap în perioadele caniculare ale verii. Vei avea mai mult de muncă pentru a-l salva și pentru a scăpa de peticele de iarbă uscată care sunt atât inestetice, cât și dăunătoare grădinii. Iată ce ai de făcut, pas cu pas, pentru a salva gazonul uscat de soare și pentru a te bucura de o peluză verde, chiar dacă vremea caniculară se prelungește.

Curăță buruienile

În zonele în care apare gazonul uscat, este posibil să se întindă buruienile. Ar fi bine să le smulgi sau să folosești o săpăligă pentru a le curăța cu tot cu rădăcini. Nu le lăsa să se înmulțească și să strice aspectul gazonului.

Curăță gazonul uscat

Firele uscate de iarbă trebuie curățate cu o greblă sau cu un scarificator. Astfel, vei stimula apariția de fire noi de gazon și vei scăpa de petele de iarbă arsă de soare.

Plantează noi semințe

Gazonul uscat se reface cu noi semințe. Așadar, nu îți rămâne decât să sapi ușor pământul și să cultivi semințe de gazon, apoi să le acoperi cu un strat subțire de pământ fertil și nisip, bine afânat.

Dacă semințele nu sunt acoperite de pământ, se vor usca în soare și nu vor germina toate.

Folosește fertilizator special

Cumpără fertilizator pentru tipul tău de gazon. Dacă vrei să se refacă rapid, ar fi bine să cumperi fertilizator de toamnă, care este mult mai bogat în nutrienți. Udă gazonul și folosește fertilizatorul în funcție de instrucțiunile de pe pachet.

Fertilizarea se recomandă o dată la 4-6 săptămâni, dacă este folosit un fertilizant solid, și la 2-4 săptămâni dacă se folosește un fertilizant lichid, cu mențiunea că nu se recomandă doar folosirea fertilizantului lichid datorită concentrației mare de azot.

Fertilizarea pe timpul verii trebuie să țină cont de temperatura de afară.

Temperatura optimă pentru fertilizare în cazul folosirii unui îngrășământ solid este între 15°-25°C, iar pentru îngrășământul lichid este între 20°-30°C. De aceea, este bine să aplici fertilizatorul lichid doar pentru suprafețele cu gazonul uscat și dimineața devreme, când este răcoare.

Udă gazonul doar dimineața devreme

Evită să uzi gazonul în timpul zilei sau seara, când pământul este ars de soare și foarte cald. Diferența dintre apa rece trasă din subteran și pământul încins de soare va afecta gazonul și se va usca, iar semințele noi nu vor germina. Cel mai bine este să uzi gazonul doar dimineața devreme, la orele 6 sau 7, când pământul este puțin mai răcoros, chiar dacă este caniculă peste zi.

Aerarea solului, o soluție folosită de profesioniști

Dacă gazonul tău este afectat de caniculă pe porțiuni mari, o soluție este aerarea folosind o furcă sau papuci de lemn cu țepi de metal. Aerarea afânează solul și ajută rădăcinile gazonului să absoarbă mai bine apa și nutrienții din fertilizator.