Caută roșii bine coapte și suculente să faci gazpacho! Este, poate, cea mai bună supă de vară care se consumă rece în perioadele caniculare. Nici nu trebuie să deschizi aragazul! Și o poți consuma cu mici cuburi de gheață, să fie cât mai răcoritoare și aromată.

Ingredientele de bază

Gazpacho se face din legume proaspete, foarte bine coapte. Trebuie să cumperi roșii foarte bine coapte și pline de suc, cu cât mai puține semințe. Eu îți recomand roșiile inimă de bou și roșiile mari, rotunde, cu coaja ușor ondulată din soiul Aurora.

Castraveții trebuie să fie cât mai fragezi și dulci. Gustă-i înainte de a-i pune la supă. Dacă sunt ușor amărui, nu trebuie să îi folosești. Trebuie neapărat să fie dulci.

Pentru legume, ai nevoie și de un blender care poate toca foarte fin legumele. Iată și ingredientele necesare:

  • 1 kg roșii
  • 3 castraveți
  • 1 ardei gras roșu
  • 1/2 ceapă roșie
  • 1 cană de apă
  • 2 linguri de oțet
  • 50 ml de ulei de măsline
  • 1 cățel de usturoi
  • Sare și piper alb

Cum să faci gazpacho în câteva minute

Se spune că pe vremuri, gazpacho era supa săracului și se făcea doar din pâine veche, apă și ulei de măsline. Pâinea era pusă la înmuiat în apă, era pasată bine și apoi amestecată cu ulei de măsline. Se mai adăuga sare și supa era gata!

Cu timpul, spaniolii din Andaluzia au început să adauge legume, dar toate sunt preparate la rece, fără să folosească focul. Iar supa iese de minune!

Roșiile se spală bine și se taie în sferturi. Castraveții se spală, se curăță de coajă și se taie bucăți potrivite. La fel și ardeiul și ceapa.

Roșiile se dau prin blender până când se transformă într-o pastă omogenă. Între timp se înmoaie pâinea în apă, se stoarce bine și se adaugă la roșii. Se pun și celelalte legume, castraveții, ardeiul și ceapa. Se mixează totul foarte fin la blender, apoi se adaugă usturoiul zdrobit, oțetul, uleiul de măsline, apa, sarea și piperul. Se mixează totul câteva minute și supa este gata.

Se păstrează la frigider cel puțin 3 ore înainte de servire.

Mici trucuri să faci gazpacho aromat și apetisant

Poți folosi câteva roșii cherry bine coapte care dau mai multă dulceață supei.

Folosește pâine veche, care s-a uscat o zi sau două în cămară.

Usturoiul trebuie zdrobit și frecat la mojar cu puțină sare.

Mai poți adăuga cimbru și puțin piper alb măcinat, dacă vrei să fie mai picantă, sau chiar un strop de chilly.

Gazpacho se poate servi cu pâine prăjită și cubulețe de gheață. Când pui supa în farfurie, se mai adaugă puțin ulei de măsline și bucățele mici de măsline verzi sau de ardei gras roșu pentru textură.