Gospodinele cu experiență știu că există o diferență între gem și dulceață de piersici. Dulceața trebuie să aibă un sirop de consistența mierii și să păstreze feliile de fructe aproape intacte, să le simți dulci și aromate când mănânci.

Gemul de piersici este mult mai ușor de pregătit, mai puțin pretențios decât dulceața, iar pentru consistență și aromă poți combina piersicile și jumătăți de caise bine coapte. Dar o dulceață de piersici cu adevărat delicioasă are micile ei trucuri și secrete.

Cum alegi piersicile pentru dulceață

Alege fructe de mărime medie, cu pulpa fermă, dar cu o aromă puternică. Dacă sunt bine înroșite de soare și foarte aromate, înseamnă că sunt bine coapte și suculente, numai bune pentru dulceață.

Piersicile cu pulpa fermă sunt potrivite pentru dulceață, în timp ce piersicile moi se pot folosi pentru gem în combinație cu nectarine și caise dulci.

Cum se pregătesc piersicile  

piersici bine coapte

Piersicile se spală, se șterg cu șervețele din hârtie și se taie jumătăți sau sferturi, în funcție de mărime.

Evită să cureți piersicile de coajă, chiar dacă ți se pare tare. Coaja conține multă pectină care ajută la îngroșarea sucului și dă consistență dulceții. Pe de altă parte, coaja conține cea mai mare concentrație de săruri minerale și vitamina A, care vor rezista la fiert și se vor păstra în dulceața de piersici.

Piersicile tăiate se acoperă cu un strat de zahăr, se stropesc cu zeamă de lămâie și se lasă la rece timp de 2 – 3 ore să își lase sucul propriu.

Cele mai importante trucuri pentru o dulceață de piersici reușită

Cel mai important pas pentru dulceața de piersici este să lași fructele să se îmbibe de zahăr și lămâie înainte de a le fierbe. Așadar, se folosește ½ kilograme de zahăr la 1 kilogram de pierisici și zeama de la o lămâie. Fructele tăiate se pun în oală, se acoperă cu zahăr, se stropesc cu lămâie și se amestecă ușor. Apoi se țin la rece, să își lase sucul propriu în care va fierbe dulceața. Se așteaptă aproximativ 2 – 3 ore.

După aceea, se pune dulceața la foc potrivit și se lasă să fiarbă ușor. Atenție! Se folosește o cratiță cu repeți nonaderenți, să nu se lipească dulceața și nu se amestecă decât de 3 – 4 ori, ca să nu zdrobești fructele.

Când sucul începe să fiarbă, se mărește flacăra la aragaz sau puterea electrică a plitei cu inducție și se lasă dulceața să clocotească timp de 10 minute pe ceas… nu mai mult! Siropul trebuie să devină roșiatic, iar fructele ușor translucide. Se trage cratița de pe foc și se lasă să se răcorească timp de o oră sau două.

Fructele vor absorbi siropul și vor deveni ușor transparente. Acum știi că vei obține cea mai bună dulceață de piersici!

După ce se răcește cratița, se pune iar pe foc și se mai fierbe încă 15 minute după ce siropul dă semne că se apropie de punctul de fierbere (ies bule mici de aer). Mare atenție să respecți cea de a doua etapă de fierbere. Fără ea, dulceața nu este finalizată și nu va rezista prea mult în borcane. În schimb, dacă respecți toate etapele, dulceața se va păstra perfect până la 3 ani.

Cum se păstrează dulceața de piersici

După ce ai fiert dulceața conform instrucțiunilor de mai sus, se acoperă cratița cu un prosop umed de bumbac și se lasă să se răcească totul complet.

Între timp se pregătesc borcane de 400 grame, se sterilizează în apă clototită și se scot pe un prosop cu gura în jos. Se pregătesc și capace noi-nouțe.

Se toarnă dulceața în borcane, se strâng bine capacele și se fierb la bain-marie încă 20 de minute, să fie bine sterilizate și fixate capacele, să nu intre deloc aer în borcane.

Se lasă să se răcească borcanele cu dulceață cu gura în jos, apoi se depozitează într-o cămară răcoroasă.