Este important să dresezi pisica să iasă în lesă din casă, să fie mai curajoasă și să exploreze spații noi.

Pisicile preferă spațiul cunoscut și sigur de acasă. Cu toate acestea, și ele au nevoie de mișcare, de aer curat, de soare și de plimbare.

O plimbare în lesă nu le poate face decât bine, dacă sunt obișnuite treptat, cu multă răbdare din partea stăpânei. Cu atât mai mult vor fi interesate pisicile mai tinere și jucăușe, cărora le place să exploreze spații noi.

Ce beneficii ai dacă înveți pisica în lesă

Mulți stăpâni se tem să tem să își scoată pisicile la plimbare. Cu toate acestea, există unele beneficii și pentru ei, și pentru micile animale.

Pisica va accepta mai ușor să fie scoasă afară, să o duci la veterinar sau să o duci la bunici ori la prieteni când pleci în vacanță.

Plimbările regulate, la două sau trei zile, îți oferă și ție și ei experiențe noi și te va amuza modul în care pisica ta descoperă o lume nouă.

Pisica ta va simți cu adevărat cum este în natură, va simți iarba și pământul, își va ascuți gheruțele de scoarța unui copac, va învăța mirosuri și sunete noi.

Pisica va fi mai puțin fricoasă, va prinde curaj ieșind cu tine, va căpăta mai multă încredere în tine pentru că va simți că o protejezi tot timpul.

Cum pregătești plimbările pe afară cu pisica ta

Înainte de a învăța pisica să meargă în lesă, trebuie să fii sigură că este bine dresată, că te ascultă și că își cunoaște numele, să vină la tine când o chemi.

Folosește soluții antipurici și anticăpușe, pentru a proteja mica felină de pericolele de afară.

Cumpără o lesă potrivită, în care pisica să se simtă în largul ei.

Atașează un medalion cu numele ei, cu adresa și numărul tău de telefon în cazul excepțional în care se rătăcește pe afară.

Cum dresezi pisica să accepte lesa

O pisicuță care are încredere în tine, care se lasă mângâiată și purtată în brațe va accepta mai ușor lesa. Treptat, încearcă să o determini să poarte lesa prin casă, în joacă. Procesul poate dura câteva zile sau câteva săptămâni. De fiecare dată când îi pui lesa, trebuie să o mângâi și să o iei în brațe.

Apoi ieși puțin pe afară cu ea, lângă casă sau lângă bloc, ducând-o în brațe, cu lesă cu tot. Repetă plimbarea în brațe astfel încât pisica ta să se obișnuiască nu doar cu plecarea afară, ci și cu sunetele și mirosurile din jur. De fiecare dată ia-o cu tine în brațe, să se simtă în siguranță. Alege locuri liniștite, pe unde nu trec mașini sau mulți oameni. Totul trebuie făcut cu răbdare, iar plimbările pe afară trebuie repetate în paralel cu lecțiile din casă prin care învață să meargă în lesă.

După câteva săptămâni, când simți că este mai puțin temătoare, o poți lăsa din brațe să încerce să meargă pe lângă tine prin iarbă. Stai la un pas de ea tot timpul și las-o să se acomodeze treptat. Deja pisica ta va prinde gustul plimbărilor și va fi mai ușor să ieșiți amândouă într-un parc liniștit sau la un picnic cu familia, la iarbă verde!