Ce tip de oțet este bun pentru curățarea băii

Vestea bună este că răspunsul la întrebarea asta este simplu: orice oțet, oricât de ieftin, ideal oțet alb, pentru a nu lăsa pete.

Poți folosi deopotrivă oțet din vin, oțet din alcool rafinat sau oțet de mere, pe care îl poți obține și în casă, însă ultima variantă e mai degrabă de păstrat pentru bucătărie.

O notă importantă aici, deși e puțin probabil ca cineva să strice oțetul balsamic pe curățenie: acesta nu doar că nu este indicat pentru a scoate petele de calcar, dar poți chiar obține și mai multe pete. Nemaivorbind că oțetul balsamic este și foarte scump, fiind ideal de folosit la salate sau în sosuri și marinade.

Cu ce trebuie amestecat oțetul, pentru curățarea băii

Deși este frecvent folosită combinația de bicarbonat de sodiu + oțet, acestea două, din punct de vedere chimic, mai degrabă își anulează reciproc efectul. Singurul efect care poate fi util din această combinație este reacția dintre cele două, care poate dizloca murdăria.

Niciodată să nu amesteci oțetul cu clor, deoarece în urma reacției va rezulta gaz clorin, ce poate fi fatal dacă este inhalat!

Totodată, mare atenție și la reutilizarea altor ambalaje, în care au fost diferite substanțe pe bază de clor.

Înainte de a folosi o sticlă cu pulverizator de la un alt produs, asigură-te că ai clătit temeinic sticla.

Cum cureți baia cu oțet

Cum cureți mucegaiul din baie cu oțet

Într-o cameră cu atât de multă umiditate precum este baia, de multe ori e inevitabil să apară și mucegaiul.
Clorul este foarte eficient în combaterea acestuia, fiind suficient doar să pulverizezi pe zonele afectate, însă mirosul puternic și vaporii inhalați pot face curățarea mucegaiului cu clor foarte deranjantă.

Curățarea mucegaiului din baie cu oțet e mult mai facilă și mai puțin deranjantă:

  • Umple o sticlă cu pulverizator cu oțet alb
  • Pulverizează suprafețele afectate din belșug
  • Lasă oțetul să acționeze pentru 15-20 de minute
  • Șterge suprafețele cu un burete după ce timpul s-a scurs.
  • Pentru zone în care mucegaiul persistă, precum între rosturi sau în spații greu accesibile, poți aplica și un strat gros de bicarbonat de sodiu, pe care apoi să-l pulverizezi cu oțet. Astfel,
  • în urma reacției dintre cele două, mucegaiul se poate înlătura mai ușor.
  • La nevoie, folosește și o periuță de dinți veche, pentru spațiile înguste, cum sunt rosturile.

Cum cureți gresia din baie cu oțet

  • Diluează 400 ml de oțet alb în 2 litri de apă caldă, în găleata pe care o folosești pentru mop.
  • Spală gresia cu mopul folosind diluția obținută și lasă să se usuce.

Cum cureți petele de calcar de pe faiantă cu oțet

Dacă în cazul gresiei, curățarea e relativ ușoară, pentru că se face frecvent, deseori faianța este neglijată, astfel apărând petele de calcar de la vapori și picături de apă.

  • Pentru cele mai bune rezultate, pulverizează oțet cât mai uniform pe plăcile de faianță și lasă să acționeze 10-15 minute.
  • Ulterior, înlătură oțetul cu un burete sau cu un mop curat și clătește din abundență.

Cum cureți vasul de veceu cu oțet

Această soluție este cu precădere utilă atunci când vorbim de petele de calcar din interiorul vasului de veceu. Acestea apar cu precădere când vorbim de o toaletă mai rar utilizată sau în zonele cu apă foarte dură. Oricât ai încerca să cureți aceste pete de calcar cu substanțe dezinfectante, ele nu se curăță.

  • Toarnă 500 ml de oțet alb în toaletă, de la o înălțime cât mai mică, pentru a nu disloca prea multă apă și a nu trimite oțetul pe conductă.
  • Lasă oțetul să acționeze timp de cel puțin o oră (ideal peste noapte), apoi spală veceul cu peria, cum ai proceda în mod obișnuit. Vei obține rezultate uimitoare.

Cum cureți robineții din baie cu oțet

Petele de calcar afectează cel mai frecvent robineții, care pot deveni chiar dificil de curățat, dacă petele au fost ignorate prea mult timp.

  • Înmoaie o cârpă absorbantă în oțet, fără a-l dilua.
  • Înfășoară apoi cârpa de jur împrejurul robinetului.
  • Lasă oțetul să acționeze peste noapte, apoi dimineața clătește robinetul.

Cum cureți chiuveta cu oțet

Pentru petele dificile de calcar de pe chiuvetă, poți încerca următoarea metodă de curățare:

Înmoaie 2-3 cârpe absorbante direct în oțet nediluat.
Așează cârpele pe suprafețele cu depuneri de calcar de pe chiuvetă, încât să aibă contact cât mai bun cu cârpele înmuiate.
12 ore mai târziu (ideal este să faci operațiunea peste noapte), înlătură cârpele și freacă chiuveta cu un burete, până ce petele dispar complet.

Cum cureți calcarul de pe pereții cabinei de duș

De departe una dintre cele mai afectate zone din baie, când vine vorba de petele de calcar, este cabina de duș.
Astfel, e probabil ca oricâte soluții-minune din comerț ai încerca, tot oțetul să fie cel mai eficient.

2 metode de curățare a calcarului de pe cabina de duș

  1. Dacă petele de calcar din cabina de duș sunt moderate, iar curățarea anti-calcar s-a făcut regulat, ar trebui să fie suficientă pulverizarea geamurilor cu oțet.
    12 ore mai târziu, freacă pereții cabinei de duș cu un burete ușor abraziv și înlătură orice urmă de calcar rămasă.
  2. Alternativ, dacă vorbim de straturi de calcar depuse timp de ani de zile, e mai probabil să fie necesară demontarea geamurilor.
    Odată demontate, geamurile se așează în poziție orizonată și pe ele fie se pulverizează direct oțet, fie se pun cârpe înmuiate în oțet, care să elimine calcarul.
    La fel ca și în primul caz, clatirea temeinică și frecarea ușoară cu un burete sunt esențiale ulterior.

Ce să nu cureți niciodată cu oțet

Deși poate părea soluția universală de curățenie din cămara ta, oțetul nu este totuși indicat în orice situație. Există anumite suprafețe pe care nu trebuie sa le cureți niciodată cu oțet.

Suprafețe de piatră naturală

Dacă ai un blat de bucătărie (sau, de ce nu, de baie) din piată naturală, nu îl curăța niciodată cu oțet, deoarece îl vei deteriora definitiv.

Același sfat este valabil și pentru placajele poroase de pe pereți, de tipul travertinului, marmurei sau granitului.

Lemnul

Indiferent că vorbim de parchet, un blat din placaj de lemn sau mobilă, nu le curăța niciodată cu oțet, deoarece este o substanță ce afectează iremediabil lemnul.

Oglinzi

Nu curăța niciodată oglinzile cu oțet, nici chiar oglinda din baie. Acestea au un strat exterior ce poate fi deteriorat în urma contactului cu o substanță atât de acidă ca oțetul.
Prin urmare, pentru curățarea oglinzilor, apelează la substanțe dedicate.

Mașina de spălat

Unele articole de pe internet te pot îndemna să adaugi oțet la clătirea rufelor sau să îndepărtezi calcarul de pe vase cu aceeași substanță.
Invariabil dacă vorbim de mașina de spălat vase sau de cea pentru haine, nu e deloc indicat să adaugi oțet la spălare, deoarece poți deteriora părțile interioare de plastic, precum furtunurile de evacuare.

Espressorul de cafea

Deși e neapărat necesar să îl cureți de calcar, nu e deloc indicat să adaugi oțet în espressorul de cafea.
Majoritatea producătorilor interzic chiar în mod expres această metodă de curățare și nu își asumă reparațiile în eventualitatea defectării aparatelor.
În loc de oțet, pentru curățarea espressorului e nevoie să folosești produse dedicate de decalcifiere.