Cultivarea daliilor, de la tuberculi la tufe mari, pline de flori, nu este deloc dificilă, dacă ții cont de câteva pretenții pe care le au aceste flori.

Daliile se cultivă mult mai ușor din tuberculi. Dacă le plantezi în jardiniere sau ghivece la interior, o poți face încă din luna martie. Trebuie doar să ții ghivecele într-un balcon închis, însorit și bine aerisit și să le uzi periodic.

Dacă vrei să plantezi daliile în grădină, așteaptă până în luna mai, deoarece tuberculii sunt sensibili la frig și umezeala rece.

Ce trebuie să știi despre dalii

Frumoasele dalii sau gherghine sunt plante iubitoare de căldură și de soare, fiind originare din America Centrală, Columbia sau Mexic.

Ele fac parte din familia Asteraceae, ca și margaretele spre exemplu, și sunt plante perene care pot înflori mai mulți ani la rând.

Florile acestor plante sunt spectaculoase și pot avea diverse forme și culori. Daliile se cultivă acum aproape în orice nuanță, de la alb, galben și portocaliu, la roșu intens, roz, lila, mov sau grena.

Formele florilor pot fi simple, cu un singur rând de petale, ca niște stele, dar cele mai multe dalii sunt bătute, fie cu mai multe rânduri de petale pe margine fie sub formă de pampon.

Cultivarea daliilor. Cum trebuie pregătit pământul

Tuberculii daliilor sunt delicați și au nevoie de un echilibru perfect între umezeală și căldură pentru a genera o plantă sănătoasă. De aceea, substanțele nutritive sunt foarte importante de la bun început.

Fie că te ocupi de cultivarea daliilor în ghivece, fie că le plantezi în grădină, alege pământ de cea mai bună calitate și adaugă compost bine mărunțit sau îngrășământ organic. Cu cât se bucură de un pământ de calitate, bogat în nutrienți și săruri, cu atât tufele de dalii vor crește mai puternice și mai bogate în flori.

Un alt sfat foarte important pentru cultivarea daliilor este legat de nisip și perlit. Adaugă câteva lopeți de nisip în perlit în solul bine săpat și afânat în care vei planta tuberculii. Nisipul este important pentru a drena apa, astfel încât tuberculii să nu stea în umezeală și să mucegăiască.

Cum alegi locul potrivit

Florile daliilor, bijuterii colorate pentru grădină și ghivece
Florile daliilor, bijuterii colorate pentru grădină și ghivece

Daliile, ca mai toate florile de vară, iubesc soarele. Dar soarele din zilele noastre este din ce în ce mai puternic în lunile de vară și va arde bobocii firavi.

Alege mai degrabă un loc semiumbrit sau un loc în care florile să aibă soare plin dimineața și puțină umbră după amiaza.

Soarele este important pentru înflorire, dar în lunile iulie-august el poate usca bobocii și florile plantelor.  

Plantarea tuberculilor în grădină

Tuberculii nu se plantează adânc în pământ, ci în așa fel încât tulpina centrală să rămână la suprafață. Între fiecare tubercul plantat trebuie lăsat un spațiu de aproximativ 50 cm, pentru a permite lăstarilor să se dezvolte. 

După 2-3 săptămâni, vor începe să apară lăstari. Pe măsură ce lăstarii cresc, se taie vârfurile lăstarului principal până la perechea superioară de frunze. Pe măsură ce planta începe să crească se îndepărtează toți lăstarii, cu excepția celor cinci care încolțesc din tubercul.

Cinci lăstari este numărul optim pentru ca o tufă de dalie să se dezvolte viguros și să producă o mulțime de flori.

Plantarea tuberculilor în ghivece

La baza ghivecelor trebuie să pui pietriș mărunt amestecat cu perlit sau cioburi din argilă de la ghivecele de lut vechi. Astfel apa se va drena rapid, iar pământul din ghiveci va rămâne suficient de umed pentru a hrăni rădăcinile, fără ca tuberculii să putrezească.

În ghivece trebuie să folosești un pământ foarte bogat, cu humus, cu mraniță și compost de calitate, precum și substanțe nutritive pentru flori de vară.

Necesarul de umiditate

Daliile sau gherghinele sunt plante iubitoare de apă. Plantate la soare, pământul se usucă repede și ele au nevoie de apă aproape în fiecare zi. Mai bine le uzi cu o cantitate mică de apă zilnic, decât să uzi mult deodată și apoi să uiți de ele câteva zile.

Datorită faptul că tufele de dalii cresc rapid și fac multe frunze și flori mari, ele au nevoie de umiditate în mod constant, dar pământul nu trebuie să rețină apa. De aceea, se recomandă să adaugi nisip în solul în care plantezi daliile pentru a permite o mai bună drenare a apei.

Îngrijirea daliilor. Sfaturi pertinente

  • Tulpinile daliilor care cresc înalte sunt destul de fragile. Ele trebuie sprijinite prin tutori, să nu se rupă la un vânt sau la o ploaie puternică. Există și soiuri de dalii pitice, potrivite pentru borduri și jardiniere, care sunt mai ușor de îngrijit.
  • Udă daliile aproape zilnic vara, când este foarte cald. Perioada optimă pentru udare este după apusul soarelui.
  • Solul se poate fertiliza cu îngrășăminte specifice pentru plante cu flori încă din prima lună de la plantare.
  • Dacă plantele au tendința să crească prea înalte și fac puțini boboci, se taie ramurile cele mai înalte deasupra frunzelor pentru a stimula ramificarea tufelor.
  • Florile uscate se taie imediat pentru a stimula apariția de noi boboci. Este cea mai simplă metodă să ajuți tufele de dalii să crească viguros și să facă flori până toamna.
  • Fertilizarea se face o dată pe lună cu îngrășăminte cu o concentrație mică de azot, pentru a nu încuraja creșterea frunzelor în detrimentul florilor.
  • Toamna, după prima brumă, tuberculii se scot din pământ și se păstrează în cutii de carton într-un strat de turbă bine uscată. Tuberculii se țin asftel în locuri reci și întunecate, la cel mult 4 – 7 grade Celsius.
  • Când tuberculii se scot din pământ, se taie plantele și se păstrează aproximativ 10 cm din tulpina de bază.