Istoria zilelor de naștere vine dintr-un trecut întunecat, în care viața individului și micile lui bucurii contau mult mai puțin în societate decât în zilele noastre. De multe ori nici nu se mai știa când este ziua de naștere, iar petrecerile aniversare erau apanajul nobililor.

Prima mențiune despre aniversarea zilei de naștere vine, așa cum ne-am fi așteptat, din Egiptul antic, unde ziua în care se năștea faraonul era o adevărată sărbătoare populară. Mențiunea datează de prin anii 3000 înainte de Hristos. Cât despre tort, lumânări, felicitări și cadouri, acestea au apărut mult mai târziu, iar oamenii de rând s-au bucurat de ele abia când biserica a dat dezlegare.

Cum a apărut tortul aniversar

rețetă de tort cu cremă de ciocolată neagră

Cu toate că egiptenii își aniversau faraonii și țineau petreceri întinse, cei care au inventat tortul aniversar au fost grecii antici. Pentru a celebra frumusețea și lumina zeiței Artemis, zeița Lunii, grecii pregăteau niște prăjituri speciale pe care le decorau cu lumânări aprinse.

Dar grecii sărbătoreau doar zeii și zeițele. Ziua de naștere a omului de rând era trecută cu vederea. Însă obiceiul grecilor de a decora prăjituri cu lumânări strălucitoare a fost împrumutat de romani care au început să sărbătorească ziua de naștere în familiile înstărite.

Obiceiuri de onomastică din Imperiul Roman

Romanii au fost cei care au început să își sărbătorească prietenii și rudele, îndeosebi persoanele care aveau un anume statut în societate, tinerii lupători, eroii, bătrânii înțelepți. De multe ori, ziua de naștere era sărbătorită împreună cu toți vecinii sau cu întreaga comunitate, pentru ca toți să afle care erau faptele de laudă ale sărbătoriților.

De asemenea, vârsta de 50 de ani era considerată o vârstă deosebită, o vârstă venerabilă în acele vremuri în care lipsurile și bolile scurtau mult speranța de viață. Cine împlinea 50 de ani era sărbătorit într-un mod deosebit, cu o petrecere în familie și cu o prăjitură specială în care se punea miere și brânză. 

Mai trebuie menționat și faptul că, în primele secole, se sărbătoreau numai bărbații. Femeile au început să fie sărbătorite abia din secolul al XII-lea.

Ziua de naștere și biserica

Evident, pentru biserică aniversarea zilei de naștere era doar un obicei păgân, cu prea mult vin, veselie și dezmăț. Preoții nu considerau necesar ca omul de rând să se sărbătorească. Abia din secolul al IV-lea, când a început să fie sărbătorită Nașterea Domnului de Crăciun, biserica a acceptat ca muritorii de rând să își serbeze și ei data la care au venit pe lume.

Pe de altă parte, biserica a acceptat aniversările în familie și pentru a atrage mai mulți adepți de partea creștinismului. Mulți romani continuau să se închine la zei și să păstreze sărbătorile păgâne precum Saturnaliile. Biserica a devenit mai înțelegătoare cu privire la petrecerile și sărbătorile oamenilor de rând încurajând totodată botezul copiilor.

Ce semnificație are expresia ”La mulți ani!”

Suntem atât de obișnuiți să le urăm ”La mulți ani!” celor care își aniversează ziua de naștere sau ziua de nume, încât folosim această expresie în mod automat, fără să ne mai întrebăm care este sensul ei profund.

La mulți ani este o urare veche, probabil preluată de la greci, dar adaptată la limba română astfel încât azi ne putem lăuda că a devenit o urare unicat în lume. Pe vremuri, în bisericile grecești, se ura ”Eis polla eti!” când un episcop sau un preot de rang își dădea binecuvântarea. Era o expresie de mulțumire pentru binecuvântarea primită.

După acest model, pare să fi apărut și la românul de rând urarea ”La mulți ani!”. Lingvistul Alexandru Graur spune că expresia ”Eis polla eti!”, tradusă în limba populară drept ”Să trăiești întru mulți ani!” avea să fie înlocuită treptat de expresia simplă și melodioasă ”La mulți ani!”

Urarea pe care o adresăm sărbătoriților de ziua lor semnifică viață lungă, sănătate, prosperitate și recunoștință față de Dumnezeu. Urarea aceasta te protejează de rele, de necazuri și de încercările grele ale vieții, dacă îți este trimisă cu gândurile bune ale celor care te aniversează.

Să nu uităm niciodată să urăm ”La mulți ani!” celor dragi de ziua lor, de Anul Nou sau de onomastică. Este o urare care, se spune, îi protejează de-a lungul anului și le poartă noroc.